У США виникли розбіжності щодо того, чи варто тиснути на Україну у питанні переговорів з росією – NYT

Читать на русском
Топ-генерал США Марк Міллі виступає за початок переговорів між Україною та росією. В адміністрації Байдена його думку не поділяють та виступають категорично проти.

У США на найвищому рівні виникли розбіжності щодо того, чи слід чинити тиск на Україну щодо мирних переговорів з росією. Так, американський генерал Марк Міллі закликає розпочати переговори вже зараз, тоді як в адміністрації Байдена виступають проти.

Про це пише The New York Times із посиланням на джерела.

Генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив на внутрішніх нарадах, що українці досягли на полі бою «приблизно стільки, скільки вони могли розумно очікувати до настання зими», і тому потрібно спробувати закріпити їхні досягнення за столом переговорів.

Однак інші високопосадовці не підтримують таку позицію, стверджуючи, що жодна зі сторін не готова до переговорів і що будь-яка пауза в бойових діях лише дасть володимиру путіну можливість перегрупуватися.

Переговори з путіним неможливі: як змінювалася позиція ЗеленськогоІнфографіка – позиція Володимира Зеленського щодо переговорів з путіним пройшла еволюцію від переконання в необхідності діалогу до констатації, що з чинним президентом рф говорити нема про що.

Радники Байдена вважають, що війну зрештою буде припинено шляхом переговорів, але момент для них ще не дозрів і США не повинні чинити тиск на Україну в цьому питанні.

За словами офіційних осіб, під час дискусій у Білому домі генерал Міллі був «сильним прихильником дипломатії». Його головний аргумент – узимку бойові дії можуть ослабнути і менше шансів на подальші фундаментальні зміни на місцях, що дає можливість для переговорів.

За словами офіційних осіб, думку генерала Міллі не поділяють ні президент Джо Байден, ні радник з питань національної безпеки Джейк Салліван. За їхніми словами, путін не виявив готовності до переговорів, а українці надихнулися своїм успіхом на полі бою.

Якщо Україна та США погодяться на переговори з путіним, пише видання, це продемонструє йому, що він контролює ситуацію і його тактика затягування війни діє.

Нагадаємо, ЗМІ писали, що адміністрація Байдена приватно просить Володимира Зеленського показати, що він відкритий для переговорів із росією.

Після цього Зеленський назвав п'ять умов для переговорів із росією: відновлення територіальної цілісності України; повага до Статуту ООН; відшкодування росією збитків, завданих війною; покарання кожного воєнного злочинця; гарантії, що вторгнення не повториться.

Як писало Politico, нібито риторика українського президента пом'якшилася на прохання США.

Телеканал NBC News також повідомляв, що деякі західні чиновники вже сподіваються на переговори між Україною та росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: