В ISW не вважають, що зима сповільнить перебіг бойових дій в Україні

Читать на русском
Українські військові навряд чи зупинять свої контрнаступи через зиму і можуть, навпаки, скористатися перевагами мерзлої місцевості. Припинення вогню взимку пішло б на користь тільки росії, яка відчайдушно потребує паузи.

Бойові дії в Україні не припиняться взимку і не зайдуть у глухий кут. Добре екіпіровані українські військові навряд чи сповільнять свій контрнаступ, а навпаки, зможуть скористатися перевагами замерзлої місцевості.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Так, днями ЗМІ писали, що деякі американські та західні чиновники розглядають «очікуване зимове уповільнення бойових дій як можливість для початку дипломатії між росією та Україною».

Війна в Україні: як здійснюються прогнози керівника ГУР Кирила БудановаЯк збуваються прогнози щодо війни в Україні, озвучені керівником розвідки Кирилом Будановим – на інфографіці.

Але аналітики ISW не вважають, що зимова погода поставить бої на паузу. «Осінній та весняний бруд може сповільнити або зупинити просування військових, так само як і несправне або недостатнє зимове спорядження. Деяке військове обладнання потрібно адаптувати до холоднішої погоди, а брак обладнання чи боєприпасів може сповільнити просування через труднощі з логістикою, а не через зимову погоду. Зимова погода може завдати збитків погано екіпірованим російським силам в Україні, але добре екіпіровані українські військові навряд чи зупинять свої контрнаступи через зимову погоду і, можливо, зможуть скористатися перевагами замерзлої місцевості, коли просуватися легше, ніж у брудні осінні місяці», – йдеться у звіті.

На думку ISW, якщо бойові дії взимку і припиняться, це буде пов'язано з проблемами логістики або завершенням кампанії з обох сторін.

Україна володіє ініціативою та перебуває у процесі забезпечення великої перемоги у Херсоні. А припинення вогню дало б кремлю паузу, якої він відчайдушно потребує, щоб відновити сили армії.

В Інституті вивчення війни прогнозують, що перемога на Херсонщині не буде останньою для України – бої продовжаться на південному напрямку, у Бахмуті Донецької області та на півночі Луганської області.

«Припинення вогню взимку піде лише на користь російським силам, які скористаються цією можливістю, щоб зміцнити свою слабку оборону та продовжити кампанію геноциду, спрямовану на викорінення української ідентичності в окупованих областях», – наголосили аналітики.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданов заявив, що росія прагне використати зиму як зброю проти України для того, щоб зміцнити оборонні позиції та завадити контрнаступу ЗСУ.

За інформацією ЗМІ, взимку в росії може розпочатися нова хвиля мобілізації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: