Підозрюваного у держзраді Медведчука віддали на обмін: як це стало можливим з точки зору закону

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Уповноваженим органом на прийняття рішення щодо обміну осіб як військовополонених на сьогодні є Головне управління розвідки МО України. Фактично цей орган може ухвалити таке рішення відносно будь-кого із метою звільнення українських військових, які перебувають у полоні росіян.

Про це в коментарі «Слово і діло» розповів адвокат Геннадій Дубов.

Він пояснив, що подібні рішення направляються прокурору, який підтримує обвинувачення у суді, а той, своєю чергою, має звернутися до суду із клопотанням про скасування запобіжного заходу (взяття під варту).

«За наявності згоди підозрюваного (в нашому випадку В.Медведчука) та наявності рішення про обмін, суд зобов’язаний скасувати запобіжний захід (взяття під варту) та передати таку особу під нагляд ГУР МО України для організації проведення обміну» – пояснив Дубов.

Він також нагадав, що після обміну, судовий розгляд провадження у справі та винесення судового вироку щодо Медведчука може відбутися за відсутності обвинуваченого.

Нагадаємо, 21 вересня Україна повернула з російського полону 215 захисників. Серед них було 108 бійців полку «Азов», серед інших звільнених вдалося витягнути главу патрульної поліції Маріуполя Михайла Вершиніна, Катерину Поліщук, відому за позивним «Пташка», і Михайла Діанова з «Азовсталі».

Президент Володимир Зеленський розповів, що спочатку росіяни хотіли обміняти нардепа Віктора Медведчука на 50 військових, але це кількість вдалося збільшити до 200 осіб.

Крім того, 55 українських військовополонених вийшло обміняти на п'ятьох командирів оборони Маріуполя - Дениса Прокопенка, Святослава Калину, Дениса Шлегу, Сергія Волину та Олега Хоменка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: