Путінські резервісти не виграють його війну, але допоможуть її затягнути – Bloomberg

Читать на русском
Рішення путіна щодо мобілізації може затягнути війну в Україні, але не вплине на її результат. Заявленої кількості резервістів вистачить лише для контролю захоплених територій, але не для просування рф.

Рішення президента росії володимира путіна призвати 300 тисяч резервістів, швидше за все, продовжить війну в Україні, а не вплине на її результат.

Про це пише Bloomberg.

Рішення путіна, пише агентство, може виграти час для реалізації ширшої стратегії, включаючи загострення енергетичної кризи в Європі та загрозу завдання ядерного удару, спрямованої на підрив іноземної військової та фінансової підтримки України.

Скільки людей у росії мають намір призвати у рамках «часткової» мобілізації невідомо, як і в які терміни.

Військові аналітики з Вашингтона припускає, що поетапна програма набору буде більше спрямована на відновлення боєздатності та ротацію пошарпаних бойових частин, ніж на створення нових сил.

Путін може призвати скільки завгодно резервістів, але у рф немає можливості забезпечити їх озброєнням – CNNНа збір, навчання та розгортання російських резервістів піде щонайменше три місяці. Експерти вважають, що їхній приток не вплине на поле бою до весни 2023 року, але навіть тоді вони будуть погано навчені та екіпіровані.

Мало того, що росія втратила близько 80 тисяч військових убитими або пораненими, через брак особового складу для ротації багато військ уже восьмий місяць проводять у польових умовах.

«Я не впевнений, що це веде до ескалації, але це збільшує час, необхідний Україні для перемоги. І це може бути суттєво», – вважає керівник відділу стратегічного моделювання київського аналітичного центру «Нова геополітика» Ігор Левченко.

Левченко заявив, що одним із небагатьох стратегічних успіхів росії стало «уповільнення постачання зброї від США та інших союзників до України».

Але в Пентагоні запевнили, що США, як і раніше, зосереджені на відкритих та чітких переговорах з Україною та іншими її союзниками щодо потреб у зброї. «Я не бачу, щоб ця ситуація вплинула на ці переговори», – заявив представник міністерства Патрік Райдер, маючи на увазі нещодавні кроки росії.

Військові аналітики також скептичні щодо можливості мобілізації в росії змінити траєкторію війни. «300 тисяч додаткових військовослужбовців недостатньо для просування росії в Україні. Цього досить, щоб зупинити український наступ і закріпити контроль над територіями, які захопили російські сили», – вважає Павло Золотарьов, російський генерал у відставці, який зараз працює аналітиком в Інституті досліджень США та Канади в москві.

«Росія може спробувати зупинити погіршення ситуації у своїх збройних силах та спробувати вирішити кількісний аспект сил. Але вони не можуть виправити якість, тому що вони вже витратили своє найкраще обладнання, своїх найкращих офіцерів, своє найкраще спорядження, і проблема морального духу буде вічною», – зазначив фахівець з вс рф в аналітичному центрі безпеки CNA у Вашингтоні Майкл Кофман.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, у росії планують призвати один мільйон резервістів.

Видання WSJ з посиланням на експертів писало, що оголошена в рф мобілізація найближчим часом навряд чи зупинить український наступ або вплине на ситуацію на полі бою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: