Путін швидше застосує хімічну зброю, ніж ядерну: екскомандувач НАТО назвав аргументи

Читать на русском
Екскомандувач НАТО вважає, що путін під час війни в Україні скоріше може застосувати хімічну зброю, ніж ядерну. Він назвав три аргументи.

Шанси на те, що президент росії володимир путін застосує ядерну зброю в ході війни в Україні вкрай малі. Ризик використання хімічної зброї набагато вищий.

Про це колишній головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс написав у колонці для Bloomberg.

Як зазначив Ставрідіс, по обидва боки українського конфлікту є багато ядерної зброї – близько 6 тисяч одиниць у росії, а також у США та союзників по НАТО.

Загроза застосування путіним хімічної зброї в Україні реальна – NYTЗагроза застосування путіним хімічної зброї реальна, вважають експерти. Адже президент неодноразово демонстрував готовність ігнорувати міжнародну заборону.

Але є три важливі фактори, які утримують путіна від використання такої зброї як у стратегічному, так і в тактичному плані.

Перший чинник, на думку Ставрідіса: може здатися, що путіна не хвилює міжнародна думка, проте будь-яке застосування ядерної зброї матиме величезні негативні наслідки в усьому світі. Президент рф розуміє, що з економічної та дипломатичної точки зору він повинен утримувати Китай на своєму боці, а також зберегти економічні важелі впливу на країни Латинської Америки, Африки на південь від Сахари та Південної Азії.

Використання ядерної зброї позбавило б його підтримки з боку багатьох країн, які зараз намагаються зберігати нейтралітет.

Друга проблема, вважає екскомандувач НАТО, полягає в тому, що використання ядерної зброї зробить контроль над ескалацією дуже важким. У разі її застосування, західні ядерні держави прийдуть у стан підвищеної готовності, і ймовірність прорахунку, що веде до глобального обміну ударами, зростає. Ставрідіс вважає, що путін «любить своє життя і любить свою країну» і не захотів би ризикувати всім, навіть заради захоплення України.

Третій момент. Путін потенційно міг би застосувати тактичну ядерну зброю проти конкретної цілі в Україні, наприклад, Києва (щоб залишити країну без влади), Львова (щоб зруйнувати ланцюжок поставок західної зброї) або Одеси (щоб завдати шкоди українській економіці).

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

Але, на думку Ставрідіса, це малоймовірно: путін нібито може захопити ці міста, використовуючи звичайні засоби, зосередивши наступальну міць на конкретній цілі. Ймовірно, пише екскомандувач, путін підрахував, що ризики тактичного удару переважають вигоди.

«Мабуть, якщо путін захоче зробити щось, що справді вселяє жах у серця українців, він вибере хімічну зброю, можливо, застосувавши її проти одного з цих трьох міст. Заходу буде важче остаточно приписати застосування хімзброї путіну — її походження більш неоднозначне, а він уже заклав дезінформаційну основу у вигляді «американо-українських хіміко-біологічних програм», – вважає Ставрідіс.

Загалом він вважає занепокоєння з приводу того, що путін застосує зброю масового знищення, виправданим.

Нагадаємо, аналітики ISW вважають, що путін може використовувати ядерні погрози для стримування контрнаступу України на окуповані Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області.

Раніше було названо три сценарії, як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: