США протягом кількох місяців відправляли рф попередження про наслідки застосування ядерної зброї – WP

Читать на русском
Адміністрація Байдена вирішила навмисно розпливчасто попереджати росію про наслідки ядерного удару, щоб кремль переймався масштабами можливої реакції США.
bbc.com

США протягом кількох місяців відправляли до москви приватні повідомлення, попереджаючи керівництво росії про «серйозні наслідки», які будуть у разі застосування ядерної зброї.

Про це повідомляє видання The Washington Post із посиланням на офіційних осіб США.

Як пише видання, адміністрація Байдена вирішила навмисно розпливчасто попереджати про наслідки ядерного удару, щоб кремль переймався масштабами можливої реакції США.

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

До приватного листування з москвою було залучено Держдеп США, але подробиць офіційні особи не повідомили. Також невідомо, чи надсилали США якісь нові повідомлення за кілька годин до того, як путін виступив зі своєю останньою завуальованою ядерною погрозою. Але, за словами високопосадовця, спілкування відбувалося постійно протягом останніх місяців.

Поки що, незважаючи на ядерні погрози російського керівництва, в адміністрації Байдена не бачають ознак того, що росія переміщує зброю в рамках підготовки до удару.

Видання зазначає, що США зіткнуться з кризою, якщо росія застосує ядерну зброю в Україні: будь-яка пряма військова відповідь може призвести до більш масштабної війни між ядерними наддержавами.

За словами Метью Кронінга, професора державного управління в Джорджтаунському університеті та директора Центру стратегії та безпеки Скоукрофта в Атлантичній раді, найкращою відповіддю США міг би бути обмежений удар звичайними засобами по російських силах або базах, які розпочали атаку.

«Якби він (путін – ред.) справді дуже серйозно думав про застосування ядерної зброї, він майже напевно хотів би, щоб ми знали про це. Він швидше пригрозив застосуванням ядерної зброї і змусив би нас піти на поступки, ніж дійсно пішов би шляхом застосування ядерної зброї», – вважає Джеймс М. Актон, керівник програми ядерної політики Фонду Карнегі.

Нагадаємо, 21 вересня путін заявив, що при загрозі «територіальній цілісності» росія використає «всі засоби, що є в розпорядженні».

Загрози президента рф раніше прокоментував Джо Байден.

Журналіст Христо Грозєв вважає, що путін все ж таки здебільшого блефує, коли погрожує застосувати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: