Жест повного відчаю: як зміниться ситуація на фронті в разі загальної мобілізації в рф

Читать на русском
Шоковане Харківським погромом російське суспільство вимагає жорстких заходів. Але чи готове воно відчути ці жорсткі заходи на своїй шкурі – в матеріалі Слово і Діло
Чи готова росія до тотальної мобілізації?9111.ru

Після масштабного розгрому російських військ у Харківській області, який у міністерстві оборони рф сором'язливо назвали «перегрупуванням», у російському інформаційному просторі прокотилася ціла хвиля публікацій та заяв, загальний посил яких – прийшов час закінчувати «грати в СВО» та оголошувати Україні повноцінну війну з тотальною мобілізацією населення в армію.

«Слово і діло» за допомогою експертів Олега Лісного та Ігоря Лосєва постаралося відповісти на основні питання: чи можуть путіна змусити до проведення мобілізації, скільки гарматного м'яса в змозі нагнати росія в свою армію, а також чи встоїть російський режим, якщо мобілізацію все-таки оголосять.

Хто і чому знову розгойдує тему мобілізації в рф

Розгром російських військ в Харківській області – в тому числі елітних підрозділів, кращих військ – шокував російське суспільство. Не в останню чергу він був обумовлений тим, що російській армії в Україні тотально не вистачає людей – так, коли ЗСУ пробили російську оборону, зустрічати їх далі було нікому, тому що резервів у росіян не було. А поповнення лав російських військ контрактниками, добровольцями та «мобіками» останнім часом відверто буксує – після Харківського погрому нові частини взагалі поки що не відправляють в Україну.

У російському інформпросторі все сильніше зазвучали голоси, що закликають до тотальної мобілізації. «Все для фронту, все для перемоги» – під таким гаслом сталінських часів пропагандисти і політики в росії вимагають загнати до лав зс рф всіх, кого тільки можна.

Про проведення мобілізації вже не в перший раз заявляють в держдумі росії; раніше про це заговорив «обраний» від окупованого Криму «депутат» Михайло Шеремет.

«Без повної мобілізації, переведення на військові рейки, в тому числі й економіки, ми належних результатів не досягнемо» – заявив він.

Глава російської КПРФ Геннадій Зюганов 13 вересня заявив, що в Україні йде війна, а не «спецоперація», та зажадав негайної загальної мобілізації в росії.

«Чим спеціальна військова операція відрізняється від війни? Військову операцію ви можете припинити в будь-який момент. Війну ви припинити не можете, вона закінчується або перемогою, або поразкою. Я вас підводжу до думки, що йде війна, і програти її ми не маємо права. Зараз не потрібно панікувати. Потрібна повна мобілізація країни, потрібні зовсім інші закони» – заявив Зюганов.

У КПРФ вже назвали новину З цитатою Зюганова провокацією: мова, мовляв, йшла виключно про економічну мобілізацію росії. Але цей факт не заперечує того, що меседж могли закинути суспільству навмисно, з метою вивчити реакцію росіян.

Також ідею негайної і загальної мобілізації з самого початку війни просувають різні російські «воєнкори», ЛГДи та блогери – наприклад, відомий військовий злочинець Ігор Стрєлков-Гіркін.

У Кремлі публічно стоять на колишніх позиціях: раніше із заявою про те, що в мобілізації немає необхідності і вона не планується, виступив голова комісії ради федерації із захисту держсуверенітету Андрій Клімов, а 13 вересня про те ж заявив прес-секретар путіна Дмитро Пєсков – однак звучать припущення, що численними заявами і вимогами про проведення мобілізації російське суспільство готують до того, що цей захід все-таки відбудеться.

Відбиватися від суспільних настроїв «ерзац-мобілізацією» на кшталт збільшення чисельності армії, формуванням російських «добробатів» та примусовою мобілізацією жителів окупованих територій у кремля більше не вийде.

Зокрема, про це пише політолог Кирило Сазонов, який перебуває на фронті, у своєму Telegram.

«З приводу мобілізації в рф. Я не кадровий, будь-який офіцер розбере в деталях. Але я займаюся інформацією багато років. Інформпростір рф готує їх до мобілізації. Вже більше тижня. Наголос на тезі про те, що в нашій Україні вони воюють не з нами, а зі збірною світу. Так що мобілізація дуже ймовірно буде» – зазначив він.

Втім, журналіст Денис Казанський вважає, що ідея із загальною мобілізацією відгуку в російському суспільстві, м'яко кажучи, не викличе. На доказ він привів публікацію про заяву вже вищезгаданого Шеремета – та коментарі, які росіяни залишили під цією новиною.

«Ті ж самі люди, які вчора в коментарях біснувалися і раділи удару по електростанції в Харкові, тепер одностайно стали посилати депутата нах*й і пропонувати йому йти на фронт самому... Воювати з дивана – то одне. А ось самому йти з мосінкой на «Хаймерси» дурнів немає» – зазначив він.

Радник глави МВС Антон Геращенко в Telegram також припустив, що на тлі розгрому сил рф на Харківщині при оголошенні мобілізації у російської влади буде від неї більше проблем, ніж користі.

«Ніяка мобілізація в росії більше неможлива – люди будуть просто ховатися, і сенс від такої армії буде нульовим» – вважає він.

Які настрої потенційних призовників в росії?

Експерт Олег Лісний, відповідаючи на ці питання, зробив висновок, що говорити про швидку мобілізацію в росії не доводиться.

«Пропаганда останні роки – дуже багато років – розповідала, що сильніше російської армії нічого немає. А потім, коли вона всіх у цьому переконала і навіть західні розвідки це визнали, повірили, пропаганда зробила наступну помилку: заявила, що Україну переможуть за дуже короткий час. Не вийшло. Але звичайні росіяни вже були прокачані, що у них найсильніша армія, що вони переможуть... Потім почали виправдовуватися з телевізорів і телеграм-каналів, що це все не українська армія, що це все робить з російськими військами армія НАТО. А глядач-то все той же» – пояснив він.

За словами експерта, в результаті вийшла ситуація, коли мешканець, який, швидше за все, пішов би до військкоматів у дні російських перемог, бачачи, що російська армія зазнає поразки за поразкою, а на боці України воює армія НАТО, улюблене лякало ще радянської пропаганди, навідріз відмовляється йти воювати. Масла у вогонь в цій ситуації додають численні поранені, які повернулися з фронтів української війни.

«Навіть не двохсоті так лякають росіян, тому що вони далі своєї сім'ї нікого не жаліють. А тут – на вулицях, в лікарнях, люди, які всім своїм єством показують, що це не прогулянка» – додав він.

Скільки особового складу в змозі відправити в Україну рф, в разі загальної мобілізації?

Навіть якщо допустити, що мобілізація, всупереч усьому здоровому глузду, все ж почнеться, то перше – росія з нею максимально запізнилася. Якби вони зібрали мобілізаційні війська приблизно в листопаді 2021 року, це мало б сенс, але зараз, на думку Лісного, час безнадійно втрачено. На його погляд, пропаганда вже не зможе мотивувати людей, які будуть просто «тікати» від призову. А відловлювати російських жителів так само, як зараз в «Л/ДНР» відловлюють сумнозвісних «мобіків» - погано скінчиться.

«Якщо так почнуть росіян ловити... Не впевнений, що буде бунт, але те, що будуть ховатися, тікати та нарікати проти влади – це так. Революції не буде, але й мобілізації не буде» – сказав він.

Друге, додав Лісний, рсії потрібно зібрати дуже багато військ, щоб вони стали вагомим аргументом у війні. Так, в самій рф, за його словами, говорили мінімум про 500 тисяч осіб, максимум – про мільйон. Але зараз, навіть мобілізуй вони необхідну кількість, набери вони оптимальний розмір військ, це навряд чи їм допоможе.

«Хороший солдат – вмотивований солдат... Не впевнений, що російський солдат має вірний посил. З ким воюємо? Із Заходом? Ну ... ок» – пожартував експерт.

До того ж, мало зібрати всю цю солдатську масу, її треба навчити та збити в єдине ціле. З офіцерами у російської армії і раніше було все не дуже добре, а зараз ЗСУ дуже сильно прорідили офіцерський склад російської армії. Хорошого офіцера треба готувати довго, значно довше, ніж звичайного солдата. І навіть якщо брати офіцерів серед мобілізованих, це навряд чи вирішить проблему.

«Офіцера, все ж таки, вчать п'ять років і більше. Де їх брати? Намалювати не вийде» – зазначив він.

А ось військовий експерт та історик Ігор Лосєв вважає, що російська армія в разі мобілізації зможе завдати українським військам чимало проблем – хоча б виключно за рахунок своєї кількісної переваги.

«Мій друг, який воював ще з 2014 року, сказав так: російська армія – це звичайне л*йно, але його багато. Скільки вони призвуть? Ну сто, ну двісті, ну до чотирьохсот тисяч, але це все одно буде для нас велика проблема, тому що навіть чотириста тисяч баранів знищити – це робота, дуже серйозна» – зазначив він.

Чи є у росії достатня кількість озброєння для загальної мобілізації?

Ще одне питання, яке стане перед росією: чим озброювати цю армію? Поки українських військових готують за кордоном та надають їм новітні зброю і спорядження, доля російської мобілізаційної армії – старе радянське барахло.

«Чим озброювати їх? Так, як «мобіків» з цих «ЛНР / ДНР»? Гвинтівками Мосіна та старими радянськими касками? Можливо, вони й бездонні, радянські запаси... Ремонт техніки, розконсервування, такими масштабами, як треба зараз – вже не виходить, а цей весь натовп теж треба на якусь техніку посадити? З чотирьох танків роблять один – теж не допомагає. Щось можна отримати з Північної Кореї, щось – з Ірану, але ж на таку масу все одно вони не зможуть постачати озброєння... Ну, можуть ще не вчити їх. Роздати багнети, і пустити вперед» – зазначив Лісний.

Загалом, на його думку, якщо росія зважиться на мобілізацію, це буде величезна кількість гарматного м'яса. Ситуація на фронті показує, що маса росії не допоможе – українська армія вдало веде бої навіть там, де кількість російських військ перевищує кількість українських. Безумовно, війна затягнеться, і надовго, тому що перебити всю цю масу військ – це витрати часу, і втрати, але особливо росію це не врятує.

Тому мобілізація – додав Лісний – стане для росії останнім кроком, жестом повного відчаю – після класичної мобілізації росія перестане існувати як держава.

Водночас, на думку військового експерта та історика Ігоря Лосєва, навіть погано навчений та погано озброєний боєць є бойовою одиницею: на його знищення треба витратити час і боєприпаси, а він, поки його вбивають, сам може вистрілити хоча б один раз і теж може в кого-небудь влучити.

Тобто, навіть якщо росіяни озброять своїх мобілізованих мотлохом, застарілою зброєю, ці мобілізовані все одно будуть становити певну небезпеку. Аналогічно й старий танк та будь-яка стара бронетехніка – навіть застаріла бойова техніка залишається, в першу чергу, бойовою технікою.

«У стрілецькому бою, навіть якщо людина стріляє з гвинтівки Мосіна... Вона може в когось влучити... В радянських складах-величезна кількість зброї. Хоч вона й стара – вона є. Там є ППШ, там є ручні кулемети Дегтярьова... у 2014 році наші хлопці відмінно стріляли по росіянам з кулемета «Максим» і непогано виходило. В обороні. Коротше кажучи, озброїти їх є чим. В крайньому випадку, зброї підкине Китай. Загалом, вся радянська зброя, до початку 70-х років – все є на складах. Не думаю, що з цим буде проблема» – зазначив він.

Чи зможе мобілізована армія росіян змінити ситуацію на українському фронті?

Російська мобілізаційна армія воюватиме за радянськими лекалами – вважає Ігор Лосєв. На його думку, завдання російської армії – не блискуча військова операція а, як в роки Другої світової війни, проламування ворожої лінії оборони своїми тілами, закидання ворога трупами. Немає сенсу озброювати такий «расходник» якоюсь сучасною зброєю. Україна може протиставити цьому тільки західне озброєння і тактичну майстерність.

«Росіяни роблять ставку на свої людські ресурси, яких у них, в порівнянні з Україною, багато. Вони розраховують, що ми, умовно, знищимо чотири хвилі їхнього наступу, зате п'ята по трупах цих чотирьох прорветься до мети. Так, вони можуть завалити нас трупами. Єдине, що якщо ми будемо воювати настільки вміло, як німці в 1941 році, тоді у нас є шанс. Але для цього потрібно, щоб в самій російській армії почалися антипутінські процеси, як в Радянській армії 1941 року не хотіли червоноармійці вмирати за товариша Сталіна – коли радянські полки здавалися німцям часто в парадному строю з розгорнутими прапорами... або так, як робили європейці в боях з тубільцями. Тому що російське військове мистецтво – досить примітивна річ» – резюмував він.

Отже, напевно в найближчому майбутньому мобілізації в росії не буде: принаймні, відкритої, класичної. Буде й далі продовжуватися «прихована мобілізація» – контрактне комплектування, «добровольці», примусова мобілізація серед кримчан та жителів ОРДЛО.

Ну а якщо росія все ж таки зважиться мобілізувати своє населення на війну, будуть великі проблеми з його забезпеченням, озброєнням, можливим навчанням та застосуванням в битві.

З іншого боку, це буде нехай і погано озброєна, але зграя злісної сарани, принаймні, до перших відчутних розгромів та завалених трупами «мобіків» українських полів.

До того ж, путін вже неодноразово робив кроки, які виглядали абсолютно нелогічними – наприклад, напав на Україну. Тому Україні не варто розслаблятися, вважаючи, що режим путіна не піде на такий самогубний крок.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: