Ситуація на ЗАЕС: в ООН назвали два кроки для демілітаризації станції

Читать на русском
Гутерреш вважає, що російські та українські військові мають узяти на себе зобов’язання не вести воєнних дій на території ЗАЕС.
konkurent.ua

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що російські та українські військові мають узяти на себе зобов’язання не вести воєнних дій на території Запорізької атомної електростанції.

Про це він заявив на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому ситуації на ЗАЕС, повідомляє видання «Укрінформ».

Як зазначається, Гутерреш укотре наголосив, що будь-яка шкода, заподіяна ядерному об’єктові, може призвести до катастрофи для регіону та за його межами.

Будь-які дії, що можуть поставити під загрозу фізичну цілісність, безпеку чи захист атомної станції, є неприйнятними, вказав Гутерреш.

Україна вимагає від росії гуманітарний коридор для евакуації бажаючих з району ЗАЕСРосійські окупанти відмовляються надати можливість вивезти жінок та дітей з територій, які прилягають до ЗАЕС - вони планують використовувати цивільних, як живий щит

Згідно з його словами, Запорізька АЕС має знову стати об’єктом цивільної інфраструктури.

«Як перший крок, російські та українські сили повинні взяти на себе зобов'язання не здійснювати жодної військової діяльності на АЕС або з її території. Цей об'єкт та його околиці не повинні бути мішенню або платформою для воєнних операцій», - сказав генсек ООН.

При цьому, другим кроком, на його думку, має стати укладення угоди про створення демілітаризованої зони навколо станції. Така угода має, зокрема, передбачати «зобов'язання російських збройних сил вивести весь особовий склад і військову техніку з цієї зони, а українських сил - не просуватися вглиб її».

Нагадаємо, що міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС в Енергодарі, яку з березня захоплено російськими окупантами. Фахівці вважають за необхідне встановити навколо станції «зону безпеки».

1 вересня на Запорізьку АЕС приїхала місія Міжнародної агенції з атомної енергії. Окрім самого голови МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, до складу делегації увійшли 13 експертів з нейтральних країн.

Рафаель Гроссі заявив, що експертам у перші години візиту вдалося побачити «ключові речі». За його словами, місія вирішила організувати постійну присутність на ЗАЕС.

Водночас, як насправді відбувся візит експертів, розповів співробітник станції.

В ОПУ здивувалися занадто коротким візитом місії МАГАТЕ на ЗАЕС, який тривав лише дві години.

5 вересня стало відомо, що більшість представників місії МАГАТЕ залишили Запорізьку АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: