З'явився звіт МАГАТЕ за підсумками візиту на Запорізьку АЕС: що запропонували експерти

Читать на русском
Звіт МАГАТЕ за підсумками інспекції на Запорізьку АЕС в Енергодарі, яку з березня захоплено російськими окупантами.
twitter.com/iaeaorg

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС в Енергодарі, яку з березня захоплено російськими окупантами. Фахівці вважають за необхідне встановити навколо станції «зону безпеки».

Звіт з 52 сторінок під назвою «Ядерна безпека та гарантії в Україні. Другий зведений звіт генерального директора» опубліковано на сайті МАГАТЕ у Twitter у вівторок, 6 вересня.

У документі МАГАТЕ зафіксовано таке:

Військова техніка рф та Росатом

  • росія розмістила «військовий персонал, транспортні засоби та обладнання у різних місцях Запорізької АЕС, у тому числі кілька військових вантажівок на першому поверсі турбінних залів в енергоблоках 1 та 2».

  • зафіксовано присутність експертної групи «Росатому», яка, як заявила російська сторона, «дає поради щодо ядерної безпеки, захищеності та дій керівництва ЗАЕС».

«МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу Росатому може призвести до втручання у нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційне тертя у контексті процесу прийняття рішень», – сказано у звіті.

Пошкодження на ЗАЕС

  • МАГАТЕ зафіксувало на Запорізькій АЕС цілу низку пошкоджень, у тому числі в будівлях для зберігання ядерного пального.

Персонал станції

  • експерти наголошують: присутність росіян на ЗАЕС вплинула на український персонал станції, який перебуває в «надзвичайно стресових умовах».

МАГАТЕ у своєму звіті закликає до вивезення з території ЗАЕС «всіх транспортних засобів, які можуть втручатися у роботу систем безпеки та обладнання», а також створити належні робочі умови для персоналу.

«Терміново потрібно запровадити тимчасові заходи щодо запобігання ядерній аварії, спричиненій фізичними ушкодженнями, завданими військовими діями. Цього можна досягти негайним встановленням «зони охорони ядерної безпеки». МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового встановлення такого рівня ядерної безпеки», — йдеться у звіті.

IAEA's Support and Assistance Mission to ZaporizhzhyaIAEAvideo

Нагадаємо, 1 вересня на Запорізьку АЕС приїхала місія Міжнародної агенції з атомної енергії. Окрім самого голови МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, до складу делегації увійшли 13 експертів з нейтральних країн.

Рафаель Россі заявив, що експертам у перші години візиту вдалося побачити «ключові речі». За його словами, місія вирішила організувати постійну присутність на ЗАЕС.

Як насправді відбувся візит експертів, розповів співробітник станції.

В ОПУ здивувалися занадто коротким візитом місії МАГАТЕ на ЗАЕС, який тривав лише дві години.

5 вересня стало відомо, що більшість представників місії МАГАТЕ залишили Запорізьку АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: