Україна вимагає від росії гуманітарний коридор для евакуації бажаючих з району ЗАЕС

Читать на русском
Російські окупанти відмовляються надати можливість вивезти жінок та дітей з територій, які прилягають до ЗАЕС - вони планують використовувати цивільних, як живий щит
Ірина Верещукfocus.ua

Україна вимагає від російських окупантів відкрити гуманітарний коридор з Енергодара, щоб евакуювати з району Запорізької атомної електростанції жінок і дітей. Однак окупанти відмовляються його надавати.

Про це розповіла міністр з реінтеграції Ірина Верещук в коментарі французькому телеканалу LCI.

Верещук підкреслила, що мирні жителі з Енергодара та навколишніх населених пунктів хочуть якнайшвидше покинути район через відкритий ядерний тероризм росіян. Ситуація навколо найбільшої АЕС в Європі через постійні обстріли росії залишається вкрай загрозливою.

Можлива аварія на ЗАЕС: вчені змоделювали новий прогноз переміщення радіаціїУ разі можливої ​​ядерної аварії на ЗАЕС радіоактивне забруднення може торкнутися півдня України та ще кількох країн Європи.

«Люди масово звертаються до нас за допомогою – вони намагаються покинути небезпечну територію. Ми в черговий раз звертаємося до рф з вимогою надати нам гуманітарний коридор для евакуації жінок, дітей, літніх людей!»- сказала вона.

Верещук додала, що на цю мить росія офіційно відмовляється надавати мирним жителям такі коридори. Однак Україна не припинить спроб надати допомогу громадянам в евакуації в більш безпечні місця.

Нагадаємо, 5 вересня в результаті пожежі, яка сталася на Запорізькій АЕС через обстріли окупантів, відключилася остання лінія, яка з'єднувала вузол станції з енергосистемою України. В результаті був відключений від мережі шостий енергоблок.

При цьому 5 вересня чотири з шести членів місії Міжнародного агентства з атомної енергії покинули Запорізьку АЕС. Два експерти продовжать роботу на станції на постійній основі.

4 вересня ЗМІ повідомили, що окупанти встановили реактивні системи залпового вогню неподалік від енергоблоків Запорізької АЕС і ведуть звідти обстріл.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: