Росіяни знову поставили ЗАЕС на межу ядерної катастрофи – Зеленський

Читать на русском
Пора вже визнати росію терористичною державою, тому що їхні дії щодо ЗАЕС є неприкритим тероризмом
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Через обстріл російськими окупантами Запорізької атомної електростанції 5 вересня, після якого довелося зупинити останній працюючий енергоблок, станція знову опинилася за крок від ядерної аварії.

Про це розповів президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 5 вересня.

Можлива аварія на ЗАЕС: вчені змоделювали новий прогноз переміщення радіаціїУ разі можливої ​​ядерної аварії на ЗАЕС радіоактивне забруднення може торкнутися півдня України та ще кількох країн Європи.

«Сьогодні через черговий російський провокаційний обстріл була пошкоджена остання лінія електропередачі, яка з'єднувала станцію з енергосистемою України. Знову - це вже вдруге - через російську провокацію Запорізька станція опинилася за крок від радіаційної катастрофи» - зазначив він.

Зеленський зазначив, що факт російського обстрілу саме зараз, напередодні висновків інспекції МАГАТЕ, яка відвідала станцію, красномовно демонструє, що росії байдужі висновки МАГАТЕ, думка міжнародної спільноти, росія зацікавлена тільки в ядерному теракті на станції.

«Це можна виправити тільки посиленням санкцій, тільки офіційним визнанням росії державою-терористом - на всіх рівнях. Україна має дуже чітку, прозору і чесну позицію: поки ми контролювали станцію, там не було ніякої загрози радіаційної катастрофи. Як тільки прийшла росія, відразу став можливим найгірший сценарій, який тільки можна уявити. На це потрібна міжнародна реакція - від ООН до кожної просто нормальної держави» - резюмував президент.

Нагадаємо, 5 вересня в результаті пожежі, яка сталася на Запорізькій АЕС через обстріли окупантів, відключилася остання лінія, яка з'єднувала вузол станції з енергосистемою України. В результаті був відключений від мережі шостий енергоблок.

При цьому 5 вересня чотири з шести членів місії Міжнародного агентства з атомної енергії покинули Запорізьку АЕС. Два експерти продовжать роботу на станції на постійній основі.

4 вересня ЗМІ повідомили, що окупанти встановили реактивні системи залпового вогню неподалік від енергоблоків Запорізької АЕС та ведуть звідти обстріл.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: