Гендиректор МАГАТЕ озвучив перші висновки після візиту місії Агентства на ЗАЕС

Читать на русском
Російська окупація станції спричинила розрив ланцюжків поставок, що погано позначилося на обслуговуванні станції. Але співробітникам поки що вдається вирішувати проблему в оперативному режимі
Рафаель Маріано Гроссіnovoeizdanie.com

Переважна більшість систем на Запорізькій атомній електростанції знаходиться в робочому стані та функціонує. Однак фізична цілісність деяких будівель ЗАЕС порушена.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства ООН з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі під час брифінгу, повідомляє LIGA.net.

За його словами, саме фізичні пошкодження деяких будівель ЗАЕС викликають найбільше занепокоєння.

«Експерти бачили пробоїни, цілісність об'єкта була порушена кілька разів. Більшість працює і знаходиться в робочому стані, але були пошкодження на кшталт розриву кабелів і пошкоджень окремих блоків» - сказав він.

«Це цирк»: співробітник ЗАЕС розповів про візит місії МАГАТЕ на станціюМісію МАГАТЕ всюди супроводжували озброєні окупанти та співробітники Росатому, поширюючи дезінформацію і пропаганду про ситуацію на ЗАЕС

Гроссі зазначив, що між українським персоналом станції та окупантами зі складу російських військ нібито знайде спосіб спільного існування на об'єкті, який нібито забезпечує потрібний рівень безпеки - хоча така робота, був змушений визнати він, не є для станції нормальною.

Також російська окупація станції спричинила розрив ланцюжків поставок, що погано позначилося на обслуговуванні станції. Але співробітникам поки що вдається вирішувати проблему в оперативному режимі. Під час відключення станції від енергосистеми катастрофи вдалося уникнути за рахунок роботи дизельних генераторів. Зараз на станції функціонують два енергоблоки.

Раніше в Офісі президента України висловили здивування тим, що візит місії Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) на ЗАЕС тривав лише дві години. Там не розуміють, що можна було зробити за такий короткий час.

Також російські окупанти, які засіли на Запорізькій атомній електростанції, намагаються перетворити приїзд місії Міжнародного агентства з атомної енергетики на безплідну екскурсію, а також навідріз відмовляються пускати на ЗАЕС журналістів - бо бояться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: