Блінкен уперше з початку війни поговорить з Лавровим: що наразі відомо

Читать на русском
Керівник американської дипломатії наголосив, що обговорення України без України з Лавровим не буде.
фото: Еспресо

Держсекретар США Ентоні Блінкен найближчим часом проведе першу від початку війни розмову з керівником зовнішньополітичного відомства росії Сергієм Лавровим.

Про це повідомляє CNN.

Згідно зі словами Блінкена, він планує обговорити з Лавровим «важливу пропозицію», висунуту американською стороною кілька тижнів тому щодо звільнення двох незаконно затриманих у росії громадян США – Пола Уілана та Брітні Грайнер.

В ООН намагаються виправдати удар росії по Одеському морському порту – ЗМІВ ООН заявляють, що росія нібито не зобов'язувалася утримуватися від завдання ударів по тих ділянках українських портів, які не задіяні в експорті зерна

Ватрто зазначити, що Уілана з 2018 року тримають у російському СІЗО за звинуваченням у шпигунстві, а Грайнер затримали в лютому цього року за нібито незаконне ввезення наркотиків – йдеться про канабіоїдну олію, яку спортсменка придбала у США за рецептом.

За даними джерел CNN, президент Джо Байден підтримав ідею обміняти громадян США Уілана і Грайнер на засудженого у Сполучених Штатах російського торговця зброєю Віктора Бута.

При цьому, згідно з його словами, йтиметься і про угоду щодо експорту зерна, яку Україна, Туреччина, ООН та росія уклали минулого тижня. Керівник американської дипломатії наголосив, що «обговорення України без України» з Лавровим не буде.

«Ця угода - позитивний крок уперед. Однак є різниця між домовленістю на папері та тим, що відбувається на практиці», - зауважив держсекретар США.

Водночас, Блінкен нагадав, що експорту українського зерна чекають сотні мільйонів людей по всьому світу.

Востаннє державний секретар США і міністр закордонних справ росії провели телефонні переговори 12 лютого, за два тижні до повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Нагадаємо, вранці 23 липня росія завдала удару крилатими ракетами по Одеському торговому порту. Почалася пожежа. На щастя, ракети не потрапили в зерносховище, де було готове до відправки зерно.

Блінкен констатував, що росія продовжує демонструвати повну зневагу до безпеки та захисту мільйонів цивільних по всьому світу.

Раніше у МЗС України заявили, що слова Лаврова про нібито «небажання Києва вести переговори з Москвою» спрямовані на зрив контрнаступу ЗСУ на окупованому росією півдні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: