Блінкен прокоментував удар росії по Одеському торговому порту

Читать на русском
Блінкен констатував, що росія продовжує демонструвати повну зневагу до безпеки та захисту мільйонів цивільних по всьому світу
Ентоні БлінкенReuters

Завдавши ракетний удар по Одеському порту, всупереч взятим на себе зобов'язанням, росія поставила під сумнів довіру до неї, як до країни, яка може дотримуватися укладених угод.

Про це йдеться в заяві Державного секретаря США Ентоні Блінкена, яку опубліковано на сайті Державного департаменту США.

В ООН намагаються виправдати удар росії по Одеському морському порту – ЗМІВ ООН заявляють, що росія нібито не зобов'язувалася утримуватися від завдання ударів по тих ділянках українських портів, які не задіяні в експорті зерна

«Сполучені Штати Америки рішуче засуджують сьогоднішню російську ракетну атаку на український порт Одеси. Всього лише через 24 години після укладення угоди, щоб дозволити відновлення експорту української сільськогосподарської продукції через Чорне море, росія порушила свої зобов'язання шляхом нападу на порт, з якого, відповідно до цієї Угоди, повинні були б знову транспортуватися зерно і сільськогосподарська продукція» - зазначив він.

Блінкен констатував, що росія продовжує демонструвати повну зневагу до безпеки та захисту мільйонів цивільних по всьому світу, оскільки нарощує атаки на Україну, в тому числі на її економічні втрати, роблячи неможливими продовольчі поставки через Чорне море.

«Ця атака ставить під серйозний сумнів довіру до зобов'язань росії згідно з вчорашньою угодою і підриває роботу ООН, Туреччини та України з доставки критичного продовольства на світові ринки... росія несе відповідальність за поглиблення глобальної кризи продовольства і повинна припинити агресію і повністю дотримуватися угоди, яку вона підписала» - додав держсекретар.

Нагадаємо, вранці 23 липня росія завдала удару крилатими ракетами по Одеському торговому порту. Почалася пожежа. На щастя, ракети не потрапили в зерносховище, де було готове до відправки зерно.

При цьому, 22 липня у Стамбулі було підписано угоду за участю України, ООН і росії про вивезення зерна з України по Чорному морю через порти Одеса, Чорноморськ і Південний.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: