Як далі розвиватиметься війна в Україні: західні аналітики назвали п'ять сценаріїв

Читать на русском
Західні аналітики назвали п'ять можливих сценаріїв подальшого розвитку війни в Україні – російський чи український крах, затяжна війна, український наступ чи ескалація.
Financial Times

Західні уряди та аналітики сходяться на думці щодо того, що росії не вдалося досягти своєї початкової мети в Україні – завдати блискавичного удару по Києву і повалити уряд. Втім, і успішність плану Б путіна – наступ на сході та південному сході – теж під питанням.

Західні аналітики назвали виданню The Wall Street Journal п'ять можливих сценаріїв того, як далі розвиватиметься війна в Україні

Перший сценарій – російський крах

Аналітики відзначають, що російська армія під час вторгнення відзначилася слабкою логістикою та поганою координацією різних елементів своєї кампанії. Є також проблеми зі спорядженням, навчанням та низьким моральним духом військових.

Більшість західних аналізів війни показують, що план росії – зосередити сили на сході та південному сході та розширити свій плацдарм на Донбасі – реалізується набагато повільніше, ніж сподівалися росіяни. Дехто вважає, що план москви щодо оточення українських сил – недосяжний.

Є три очевидні сценарії війни в Україні, два з трьох означають перемогу росії – генерал СШАГенерал США назвав три сценарії майбутнього розвитку війни в Україні. При цьому, на думку Репаса, війна триватиме, принаймні, два роки.

«Я думаю, що сценарій, який, можливо, трохи недооцінюють, – це можливість реального краху росії», – сказав Еліот Коен із двопартійної дослідницької групи Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні. Це може включати масові відмови вступити в бій, дезертирство або безладні відступи.

«Я думаю, що на якомусь фундаментальному рівні путін уже програв. Особисто мені важко уявити, що він буде при владі протягом дуже довгого періоду часу», – додав Коен.

Другий сценарій – український крах

Аналітики зазначають, що у відкритому доступі немає інформації про втрати української армії. У той час як, за оцінками НАТО, до кінця березня 40 тисяч російських військових було вбито, поранено або взято в полон.

Професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрюс у Шотландії Філліпс О'Брайєн каже, що українські військові борються «компетентно та розумно». Ефективність українських сил також підвищиться за рахунок надходження західного озброєння.

Крім того, на думку колишнього директора Королівського інституту об'єднаних служб, лондонського аналітичного центру з питань безпеки Майкла Кларка, прохання президента США Джо Байдена про надання довгострокової військової допомоги є сигналом того, що він «зробить усе можливе, щоб Україна не впала».

Загалом аналітики вважають, що сценарій з українським крахом малоймовірний.

Третій сценарій – затяжна війна

Західні офіційні особи попередили, що війна в Україні може затягтися і наступного року, і далі.

«Війна часто є або може бути процесом краху конкурентної боротьби, коли перемога дістається стороні, яка все ще тримається, навіть якщо обидві сторони страшенно страждають. Саме це й сталося 1918 року», — сказав Коен, говорячи про закінчення Першої світової війни.

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

За його словами, тупикова ситуація «можлива, якщо ви дійсно думаєте, що росіяни добре окопалися і зможуть замінити втрати, яких вони зазнали». Але Коен вважає цей сценарій непереконливим. Більш ймовірно, за його словами, що українська армія використовує свою мобільність та тактичну перевагу, щоб обрати місця для атаки та прориву позицій росіян.

Крім того, аналітики очікують, що Україна протягом найближчих кількох тижнів активізує свій контрнаступ, розпочавши критичну фазу війни.

Четвертий сценарій – український наступ

Росіяни, перенаправивши свої сили Схід і південний Схід, схоже, поспішили перейти до розрізнених наступів замість того, щоб почекати і зібрати великі сили.

«Схоже, що просування росіян відносно скоро вичерпається. Якоїсь миті вони перестануть рухатися вперед, і питання в тому, чи зможуть українці їх відтіснити?» – каже О'Браєн.

На цьому етапі, наголошують аналітики, величезне значення матиме західна зброя.

Якщо Україна піде в наступ, то наступне запитання, пише видання – де вона зупиниться. Мінімальною метою будуть позиції, які були на 23 лютого, за день до російського вторгнення.

Данілов про швидке завершення війни: росія не така слабка, як нам хотілося бОлексій Данілов вважає легковажними людей, які кажуть, що війна закінчиться у травні чи за тиждень. Певного паритету сил уже досягнуто, але росія ще не така слабка.

Але тут, кажуть аналітики, може виникнути спокуса відкинути росіян ще далі. При цьому наступальні операції складніші, ніж оборонні. Крім того, на президента Володимира Зеленського в такому разі збільшився б тиск із боку європейців.

«У той момент, коли західні союзники розходяться в думках щодо того, чи намагаємося ми виграти війну чи покласти їй кінець… українцям важче йти тим шляхом, яким вони йдуть», — сказав Кларк.

П'ятий сценарій – ескалація

Аналітики турбуються про те, що путін, загнаний у кут, може загострити конфлікт, наприклад, застосувавши тактичну ядерну або хімічну зброю.

Західні аналітики кажуть, що це можливе, але малоймовірно. «Я припускаю, що якби путін дійсно зайшов так далеко, він побачив би, що його накази повільно виконуються його підлеглими», – вважає Коен.

Використання такої зброї викличе широке міжнародне засудження і, ймовірно, спричинить за собою подальшу ізоляцію російської економіки, зокрема потенційне запровадження вторинних санкцій.

Крім того, за словами аналітиків, основним фактором проти використання такої зброї є те, що вона не дасть переваг у бойових діях.

Проте застосування ядерної чи хімічної зброї, швидше за все, ще більше втягне Захід у конфлікт. Ядерна відповідь з боку західних держав малоймовірна, вважають аналітики, але можлива звичайна військова відповідь.

Нинішні червоні лінії, які заважають західним силам проводити повітряні операції в Україні, швидше за все, зникнуть, і стане можливою безпольотна зона.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Рєзніков попередив, що Україна входить до нової, довготривалої фази війни.

Директор національної розвідки США Авріл Хейнс заявила, що путін готується до затяжної війни в Україні, в ході якої він має намір досягти цілей за межами Донецької та Луганської областей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: