Резніков про подальший хід війни: Нас чекають надзвичайно важкі тижні, скільки їх буде – ніхто не знає

Читать на русском
Україна увійшла у довготривалу фазу війни з росією, заявив Олексій Рєзніков. Перш ніж іноземне озброєння забезпечить перелом на користь України, мине час.

Міністр оборони Олексій Рєзніков підбив підсумки 78 днів повномасштабної війни з росією. Він зазначив, що багато українців свідомо чи підсвідомо сприймали 9 травня як якийсь рубікон з огляду на відданість росії символізму. Але й далі на Україну чекають надзвичайно важкі тижні війни.

Свою заяву Резніков опублікував у Facebook.

Резніков підкреслив, що в умовний період «до 9 травня» російські війська не змогли досягти своїх початкових стратегічних цілей, зазнали величезних втрат і зазнали поразки під Києвом. Після відходу з Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей росія визначила для себе нові цілі – захоплення півдня та сходу України, але й цього не сталося.

«Таким чином, до 9 травня росія отримала стратегічну поразку – не змогла знищити українську Державу шляхом військової інтервенції та зміни влади на російських маріонеток. Ми змусили її знизити масштаб цілей до оперативно-тактичного рівня. На цьому тлі ми входимо у нову – довготривалу – фазу війни. Щоб перемогти в ній, треба ретельно планувати ресурси, уникати помилок, проєктувати нашу силу так, щоб ворог, врешті-решт, не витримав», – сказав міністр.

Кулеба розповів, як Україна тепер бачить свою перемогу у війні із росієюНа відміну від перших місяців війни з росією, тепер Україна вважатиме перемогою повне звільнення всіх окупованих територій.

Україні тим часом, пише Резніков, почала отримувати підтримку західних партнерів, зокрема важке озброєння, яке використовують країни НАТО. «За місяць Україна пройшла інтеграційний шлях у сфері оборони, який не могла подолати 30 років», – наголосив він.

Таким чином, до стратегічної поразки росії на полі бою додалася стратегічна поразка на міжнародному рівні.

Резніков додав, що Україна в цей час стала нарощувати власний оборонний потенціал: «Скажімо, якщо рахувати з 24 лютого, то наприкінці квітня з загальної кількості бронежилетів, наданих силам оборони, 50% забезпечило Міністерство оборони, а інші 50% – це різні форми благодійної допомоги, це заслуга громадян, волонтерів, громадських організацій. Станом на 13 травня це відношення склало вже 57% на 43%. Кожного дня ми нарощуємо обсяги постачання».

Щодо того, як далі розвиватиметься хід війни з росією, Резніков написав: «На нас очікують надзвичайно складні тижні. Скільки їх буде – точно не скаже ніхто. У цей період ми будемо тримати оборону переважно власними силами проти оскаженілого від люті агресора. Поки важке іноземне озброєння урівноважить сили і забезпечить злам на користь України, мине час. Зараз його присутність точкова, це треба розуміти».

Але міністр зазначив, що зростання санкційного тиску на росію та збільшення іноземної допомоги Україні в перспективі кількох місяців мають створити умови, «за яких кремль остаточно втратить шанси досягти якогось успіху».

Нагадаємо, раніше і президент Володимир Зеленський говорив, що наразі немає ознак того, що війна незабаром завершиться.

У національній розвідці США вважають, що володимир путін готується до затяжної війни в Україні, в ході якої він має намір досягти цілей за межами Донецької та Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: