Кулеба прокоментував блокування нафтового ембарго Угорщиною

Читать на русском
Якщо в цьому пакеті не буде нафтового ембарго, путін зможе святкувати, зазначив очільник МЗС України.
Ілюстративне фотоbykvu.com

Угорщина досі виступає проти запровадження ембарго на нафту росії. Це може стати першим випадком руйнування європейської єдності.

Про це очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив після зустрічі глав МЗС G7.

Згідно з його словами, українська сторона з нетерпінням чекає ухвалення шостого пакету санкцій Євросоюзу проти росії.

Він наголосив, що в шостому пакеті санкцій Європейського Союзу проти країни-агресора має бути нафтове ембарго.

«Ми всі чекаємо завершення європейської драми, із запровадженням шостого санкційного пакета. Я вважаю, якщо в цьому пакеті не буде нафтового ембарго, путін зможе святкувати, бо ця вперше європейська єдність буде зруйнована через одну країну - Угорщину», - заявив Кулеба.

Зеркаль пояснила, чому Угорщина виступає проти ембарго на російську нафтуРадниця голови Міненерго Зеркаль пояснила, чому Угорщина проти запровадження ембарго на російську нафту. Угорщина хоче компенсації та побоюється підвищення цін на пальне, оскільки зараз у країні ціни нижчі, ніж у середньому по Європі.

При цьому, український міністр сподівається, що Євросоюзу все ж вдасться розв'язати це питання.

«Це іх справа, як досягти угоди з Угорщиною. Ми не хочемо впливати на хід цих обговорень. Але це критичний момент, коли ми побачимо чи єдність ЄС досі існує, чи вона буде підірвана», - наголосив голова МЗС.

Водночас за словами Кулеби, аргументи Угорщини не є переконливими, і їхня позиція щодо ембарго більшою мірою обґрунтована політичними, а не економічними факторами.

«Я думаю, теоретично, якщо Угорщина не підтримає рішення, це завдасть великого удару по самому ЄС», - сказав Кулеба.

Нагадаємо, видання Bloomberg повідомило, що Євросоюз може відтермінувати голосування за нафтове ембарго.

Також нагадаємо, що 4 травня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн детально виклала пропозиції щодо шостого пакета санкцій проти росії. Він включає повну заборону на імпорт російської нафти, персональні санкції, відключення трьох банків від системи SWIFT.

Раніше ЄС заявив, що Угорщині та Словаччині можуть надати більш тривалий перехідний період для відмови від російської нафти – до кінця 2024 року. Для Чехії такий же виняток можуть зробити до червня 2024-го.

Однак Угорщина продовжує фактично діяти в інтересах кремля та країни-агресора, намагаючись блокувати ембарго на нафту та увесь пакет санкцій загалом.

Крім того, Угорщина була однією із країн, яка погодилася платити за російський газ рублями.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: