В Євросоюзі допускають відстрочку нафтового ембарго проти росії – Bloomberg

Читать на русском
Відстрочка ембарго - це вимушений захід через огидну політику Угорщини, яка разом із забороною на нафту блокує весь шостий пакет санкцій проти росії загалом
Ілюстративне фотоndtv.com

Європейський союз може відстрочити введення нафтового ембарго проти росії в тому випадку, якщо кілька країн вирішить наслідувати приклад Угорщини та блокувати заборону російської нафти.

Про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на власні джерела в дипломатичних колах Євросоюзу.

Зеркаль пояснила, чому Угорщина виступає проти ембарго на російську нафтуРадниця голови Міненерго Зеркаль пояснила, чому Угорщина проти запровадження ембарго на російську нафту. Угорщина хоче компенсації та побоюється підвищення цін на пальне, оскільки зараз у країні ціни нижчі, ніж у середньому по Європі.

Дипломати пояснили виданню, що відстрочка ембарго - це вимушений захід через огидну політику Угорщини, яка разом із забороною на нафту блокує весь шостий пакет санкцій проти росії загалом. Відстрочка ембарго дозволить прийняти санкційний пакет швидше. При цьому угорський приклад виявився заразливим - відстрочка ембарго отримала підтримку у деяких країн ЄС. Але загалом дипломати побоюються, що відмова від нафтового ембарго буде сприйнята росією, як слабкість.

Передбачається, що нова спроба затвердити повний пакет санкцій разом з нафтовим ембарго буде зроблена 16 травня, коли глави МЗС країн ЄС зустрінуться в Брюсселі.

Нагадаємо, 4 травня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн детально виклала пропозиції щодо шостого пакета санкцій проти росії. Він включає повну заборону на імпорт російської нафти, персональні санкції, відключення трьох банків від системи SWIFT.

ТАКОЖ ЄС заявив, що Угорщині та Словаччині можуть надати більш тривалий перехідний період для відмови від російської нафти – до кінця 2024 року. Для Чехії такий же виняток можуть зробити до червня 2024-го.

Однак Угорщина продовжує фактично діяти в інтересах кремля, намагаючись блокувати ембарго на нафту та увесь пакет санкцій загалом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: