Зеркаль пояснила, чому Угорщина виступає проти ембарго на російську нафту

Читать на русском
Радниця голови Міненерго Зеркаль пояснила, чому Угорщина проти запровадження ембарго на російську нафту. Угорщина хоче компенсації та побоюється підвищення цін на пальне, оскільки зараз у країні ціни нижчі, ніж у середньому по Європі.

Угорщина почала виступати проти шостого пакету санкцій проти росії, зокрема нафтового ембарго, бо хоче грошової компенсації для себе. Крім того, ембарго призвело б до того, що ціни на пальне в Угорщині зросли та зрівнялися б із середньоєвропейськими.

Про це в ефірі UMN сказала надзвичайна та уповноважена амбасадор та радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

«Угорці все це розпочали, тому що вони не отримали повною мірою гроші на боротьбу з ковідом, оскільки мають проблеми з верховенством права. А ще тому, що у них є важіль. Чому б цей важіль не використовувати, це ж для них важливо, а все інше – маячня», – сказала радниця.

Сьогодні видання Politico із посиланням на трьох європейських чиновників повідомило, що ЄС розглядає можливість грошової компенсації для Угорщини за підтримку шостого пакету санкцій. Гроші можуть виділити у рамках нової енергетичної стратегії REPowerEU.

Зеркаль розповіла подробиці європейських перемовин щодо ембарго на російську нафтуУгорщина та Словаччина не по-дитячому торгуються за перехідний період на використання російської нафти – аж до кінця 2023 року. Зеркаль назвала це поганим прецедентом і розповіла, як Німеччина змінювала свою думку.

Про яку суму в цьому випадку йдеться, Зеркаль не знає. «Я так розумію, що переговори, які вони вели всередині ЄС, їх не влаштовували по сумі», – зазначила вона.

Зеркаль також розповіла, що Україна пропонувала вводити нафтове ембарго до виборів в Угорщині: «Це було б легше, тому що Орбан був більш схильний до комунікації та до того, щоб підтримати спільну позицію ЄС».

Радниця голови Міненерго нагадала історію 2019 року, коли з росії до Європи надходила забруднена нафта: тоді Угорщина змогла компенсувати постачання з рф. «Вони просто зупинили постачання, сказали, що не працюватимуть із такою якістю нафти. І більше двох місяців їхній MOL (Magyar Olaj es Gázipari Részvénytársaság — найбільша нафтогазова компанія Угорщини, ред.) переробляв іншу нафту, а не російську. І якось вони її отримували. І не було жодних проблем із цим. А тепер це проблема?» – розповіла Зеркаль.

Зеркаль також прокоментувала заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто про те, що ембарго на російську нафту підвищить ціни на пальне на 60%. Насправді, за її словами, вартість просто буде приведена до середньоєвропейської, але Угорщина не хоче платити стільки.

«Я багато зараз подорожувала автомобілем по Європі, і дуже помітна різниця в цінах на паливо між Угорщиною і навіть сусідніми країнами. В Угорщину всі їдуть заправляти свої авто із сусідньої Австрії чи Словаччини, Чехії. Знаєте, чому? Різниця десь 30-40% на паливі. Якщо вони можуть у роздріб продавати за такою ціною, уявляєте, за скільки вони отримають цю нафту у росіян. Ось вам і 60% подорожчання, про які говорять Сійярто чи Орбан. Він трохи перебільшує. Але це не називається «подорожчання», це називається «приведення до середньоєвропейської ціни». А вони не хочуть платити середньоєвропейську ціну, бо обіцяли своїм громадянам, коли на вибори йшли, що ціна палива збережеться. А ще вони на платіжках вказують, що угорці платять значно менше, ніж пересічний європеєць, бо партія Орбана виграла вибори», – пояснила фахівець.

🔥ЛАНА ЗЕРКАЛЬ. Роман Скрипін, Данило Яневський, Катерина Пітєніна. 11 травня 2022Ukrainian Media Network

Нагадаємо, Єврокомісія презентувала план шостого пакету санкцій проти росії. Він передбачає поетапну відмову від російської нафти.

Незважаючи на те, що для Угорщини та Словаччини передбачили триваліший перехідний період, в уряді Угорщини заявили, що вони проти ембарго.

У Євросоюзі тепер розглядають варіант надати Угорщині та Словаччині триваліший перехідний період для відмови від російської нафти – до кінця 2024 року.

Раніше Лана Зеркаль розповіла подробиці європейських переговорів щодо ембарго на російську нафту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: