Зеркаль розповіла подробиці європейських перемовин щодо ембарго на російську нафту

Читать на русском
Угорщина та Словаччина не по-дитячому торгуються за перехідний період на використання російської нафти – аж до кінця 2023 року. Зеркаль назвала це поганим прецедентом і розповіла, як Німеччина змінювала свою думку.
Лана ЗеркальФото Ліга

Україна перемогла в битві, яка мала назву визнання нафти та газу зброєю російської федерації, утім важливо, який перехідний період у нафтовому ембарго виторгують для себе Угорщина та Словаччина.

Таку позицію в ефірі радіо НВ висловила надзвичайна й уповноважена амбасадорка і радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

«Те, що зараз ми вже говоримо про ембарго, як захід, який має дуже високу імовірність бути реалізованим, це означає, що Європейський союз вже прийняв нашу позицію, і що ми перемогли в цій битві наративів або в публічній сфері», – зауважила радниця міністра.

За її словами, українській команді довелося доводити, що росія використовує газ і нафту десятиліттями виключно як зброю і як інструмент політичного тиску.

«Ми всі знаємо, що російська федерація завжди думала, що нафта та газ – це така священна корова, яку не можуть чіпати, і яку європейці ніколи не будуть чіпати. Так от, цього тижня ця священна корова піде на фарш. А цей фарш уже відкрутити назад, як ми знаємо, не можна», – сказала Зеркаль.

Завітайте до містечок під Києвом: Литва звернулася до країн, які проти нафтового ембаргоВлада Литви закликала країни-противники ембарго на нафту з росії відвідати містечка під Києвом, де окупанти вчиняли звірства й після цього візиту переглянути свою позицію.

Вона уточнила, що, зокрема, німецька влада не сприймала ідею запровадження ембарго ще в березні, натомість сьогодні кардинально змінила свою думку.

«Коли ми приїхали до Німеччини, німецький міністр економіки та екології пан Габек, який дуже прогресивний, якого я дуже поважаю, взагалі жахався від єдиної думки, про запровадження ембарго на нафту, а сьогодні ми вже говоримо про те, що Німеччина навіть готова запроваджувати це ембарго негайно. На відміну від інших. Тому ми здійснили дійсно те, що здавалося неможливим… Вони з 35% залежності від російської нафти, скоротили свою залежність до 12%, і зараз вже розуміють, що можуть зовсім цього позбутися», – підкреслила амбасадорка.

Зеркаль також наголосила, що Угорщина та Словаччина «не по-дитячому» торгуються за перехідний період – аж до кінця 2023 року, і пояснила, що вважає це поганим прецедентом, адже це може призвести до того, що при переговорах про наступні пакети санкцій, інші країни Європейського союзу почнуть виторговувати собі спеціальні умови з інших питань.

ЄС може звільнити Угорщину та Словаччину від російського нафтового ембарго – ReutersУгорщини та Словаччини можуть дозволити не вводити ембарго на імпорт російської нафти або дати триваліший перехідний період.

«Такий перехідний період нічим не виправданий, крім їхнього бажання мати зиск від прямих контрактів з Роснєфтью, мати найнижчу ціну в Європі і цим спекулювати… Коли угорці кажуть про те, що вони не можуть нічим замістити, вони відбріхуються», – сказала фахівець.

Нагадаємо, уже зараз навіть за офіційною статистикою росії, ще до впровадження європейського ембарго бюджет рф недоотримав протягом місяця понад 133 млрд рублів нафтогазових доходів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: