Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Співголова депутатської групи "За майбутнє"
  • Член Комітету з питань бюджету

Батенко у передвиборчій програмі пообіцяв наполягати на прийнятті Закону про відновлення дії статті про незаконне збагачення чиновників і депутатів

14 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Тараса Батенко з обіцянкою наполягати на прийнятті Закону про відновлення дії статті про незаконне збагачення чиновників і депутатів.
Виконано
Сказано 14 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=15444.html
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1442
  • http://ccu.gov.ua/sites/default/files/kp_0.pdf
  • https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/10/Nakaz-492.pdf
  • http://www.ccu.gov.ua/sites/default/files/3_393_2020.pdf
  • http://www.ccu.gov.ua/sites/default/files/docs/13_p_2020.pdf
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8497
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14055

Результат

31 жовтня 2019 року рада прийняла у другому читанні законопроект (№1031) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів.Він доповнює Кримінальний кодекс України статтею 368-5 "Незаконне збагачення".

Батенко утримався від голосування за цей законопроект, його політична група, також не стала голосувати за нього. Обіцянка отримує статус "не виконано".

20 травня 2020 року Тарас Батенко, разом з іншими депутатами, підписав додання до Конституційного суду, що до неконституційності призначення Ситника директором НАБУ.

28 серпня 2020 року КСУ задовольнив подання по Ситнику, прийнявши по ньому позитивне рішення.

5 серпня 2020 року Тарас Батенко разом з депутатами від ОПЗЖ, звернувся до КСУ з проханням заборонити НАЗК здійснювати перевірки необґрунтованих доходів у членів родини посадовця, які було отримано в результаті корупції та стягувати ці кошти на користь держави. Також, нардепи у поданні попросили скасувати ухвалу про внесення в декларацію всіх наявних коштів, в тому числі готівки, суб'єкта декларування, а також членів його родити в тому числі тих, що не проживають з ним, а також неповнолітніх дітей.

Невдовзі, вже 27 жовтня 2020 року КСУ ухвалив позитивне рішення по цьому поданню. В результаті чого за сприяння Батенка, суд зміг скасувати право НАЗК перевіряти, зберігати і оприлюднювати декларації. Відповідно доступу до цієї інформації не матимуть представники громадськості та ЗМІ. В результаті чого вдалося, шляхом подання до КСУ, заблокувати роботу Національного агентства з питань запобігання корупції.

4 грудня 2020 року рада ухвалила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ( №4460-д).

Нардеп підтримав це рішення.

29 червня 2021 року народні депутати Верховної Ради України підтримали законопроєкт №4651 про відповідальність за недостовірне декларування. Таке голосування у парламенті відбулося після того, як він отримав пропозиції до документа від президента Володимира Зеленського. Згідно з президентськими правками, неподання декларації уповноваженою особою пропонується карати штрафом, громадськими роботами, обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі строком на один рік. Також з законопроєкту вилучили положення, згідно з яким майно, що перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта, необхідно вказувати у декларації, лише якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію. Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки народний депутат підтримав даний законопроєкт.