Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Співголова депутатської групи "За майбутнє"
  • Член Комітету з питань транспорту та інфраструктури

Бондар у передвиборчій програмі пообіцяв запровадити дієвий механізм імпічменту Президента

20 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Віктора Бондаря з обіцянкою запровадити дієвий механізм імпічменту Президента.
Не виконано
Сказано 20 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=17641.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=293
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=15826&SKL=10

Результат

10 вересня 2019 року Верховна Рада прийняла у цілому законопроект президента Володимира Зеленського про імпічмент № 1012. Віктор Бондар утримався на голосуванні за даний законопроект. Обіцянка отримує статус "не виконано" тому, що особисто депутат не подав законодавчу ініціативу про введення дієвого механізму імпічменту Президента.

Згідно законопроекту йдеться, що рішення про звинувачення президента України ВР приймає при наявності підстав і не менше ніж 300 голосів. Після цього рішення перевіряє Конституційний Суд. Він надає раді Висновок відносно дотримання конституційної процедури розслідування та розгляду справи про імпічмент.

В свою чергу, Верховний Суд передає парламенту Висновок про ті діяння, в яких звинувачується Президент України.

Далі виноситься рішення про відсторонення голови держави з поста в порядку імпічменту своїми голосами повинні підтримати як мінімум 338 народних депутатів - три чверті від Конституційного складу.

Ухвалення законопроекту має забезпечити фактично реалізацію Конституції відносно імпічменту. Документ визначить склад тимчасової слідчої комісії, статус спеціального прокурора і спеціальних слідчих, які будуть вести розслідування.