Гра в маніпуляції: що відбувається на українсько-російському кордоні

Читать на русском

Ситуація на українсько-російському кордоні від початку листопада викликає неабияке занепокоєння західних країн. Співробітники тамтешніх спецслужб припускають «високу ймовірність дестабілізації» ситуації з боку Росії вже цієї зими, після того як країна-агресор зібрала на кордоні понад 90 тисяч військових. «Слово і діло» поспілкувалося з експертами та спробувало з’ясувати, що відбувається на кордоні з Росією, чому країна стягує війська та які наслідки можуть бути.

Про що пишуть закордонні медіа

Наприкінці жовтня видання The Washington Post повідомило, що російські військові вкотре накопичують сили та засоби біля кордонів України. Джерела видання стверджували, що після навчань «Захід-2021» 41-а загальновійськова армія не повернулася на місце постійної дислокації до Новосибірська, а об’єдналася з іншими військовими підрозділами на кордоні з Україною.

Крім того, Перша гвардійська танкова армія з Підмосков’я також перекидає військових і техніку.

Водночас, головне управління розвідки Міністерства оборони запевнило, що не зафіксувало переміщення російських підрозділів, озброєння та військової техніки до кордону з Україною.

«Найімовірніше, що оприлюднені у ЗМІ та інтернеті факти нарощування угруповань збройних сил РФ на українському напрямі є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій, і, по суті, є плановими заходами в рамках переміщення військ після завершення навчань», – наголошують розвідники.

За словами начальника Генерального штабу України Сергія Шаптали, переміщення російських військ уздовж кордону пов'язані з тим, що РФ завершила чергові військові навчання.

На початку листопада американське видання Politico опублікувало супутникові фотографії, що підтверджують повідомлення про те, що Росія знову стягує війська та військову техніку до кордону з Україною.

На фото видно скупчення бронетанкових частин, танків та самохідної артилерії разом із наземними військами в районі російського міста Єльня неподалік кордону з Білоруссю.

6 листопада німецьке видання Süddeutsche Zeitung повідомило, що Німеччина та європейські союзники США отримали попередження від Вашингтона щодо можливості ескалації на Донбасі найближчим часом.

За інформацією видання, наприкінці того тижня США зв'язалися з МЗС Німеччини, Франції та Британії, а також з Європейською зовнішньополітичною службою. Німеччину закликали використовувати питання «Північного потоку-2» як інструмент для тиску на Росію.

Наступного дня прессекретар Володимира Зеленського Сергій Никифоров заявив, що Офіс президента немає підтвердження інформації, яку раніше поширили американські ЗМІ, що Росія знову нарощує кількість військових у Криму, ОРДЛО та поблизу українських кордонів.

«Залишається відкритим питання, навіщо американські ЗМІ поширюють таку інформацію, чи вона правдива. Але Офіс президента на цей момент не має жодної стверджувальної інформації», — заявив Никифоров.

Нарощування військ РФ біля України: в ОПУ не підтвердили інформаціюПри цьому, Міністерство оборони України називає ці повідомлення елементами психологічного чи пропагандистського тиску і не підтверджує їх.

8 листопада з’явилося повідомлення від видання Bloomberg, що Росія продовжує перекидати до кордону України танкові групи.

Так, за перший тиждень листопада Росія перемістила в прикордонний район щонайменше один танковий батальйон, озброєний ОБТ Т-80У.

На дії Росії біля кордону України відреагувало НАТО. Генеральний секретар Альянсу заявив, що вони уважно стежать за розвитком ситуації на кордоні та готові до будь-якого розвитку подій.

12 листопада держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон занепокоєний незвичним пересуванням сил, які спостерігаються на кордоні з Україною.

«Ми не знаємо, які наміри Росії… Відомі випадки, коли Росія накопичує сили на кордонах з Україною, заявляє про якусь провокацію з боку України і потім здійснює вторгнення», – наголосив він.

Цими вихідними заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у коментарі Financial Times розповіла, що західна розвідка припускає «високу ймовірність дестабілізації» України з боку Росії вже цієї зими після того, як Москва зібрала на кордоні понад 90 тисяч військових.

«Інформація наших (військових спецслужб – ред.) збігається з інформацією країн-партнерів про високу ймовірність дестабілізації ситуації в Україні цієї зими», – заявила Маляр.

Британське видання Mirror повідомило, що майже 600 британських військовослужбовців можуть перекинути до України через побоювання вторгнення Росії.

Нині у Великій Британії створюють групу військових, до складу яких ввійдуть спецпризначенці, представники розвідувального полку, медиків, інженерів і зв'язківців.

Водночас 15 листопада прессекретар Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив, що Україна не фіксує скупчення та переміщення російських військових поблизу кордону двох країн.

Що про стягнення військ каже Росія

3 листопада прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував ситуацію щодо можливого стягування військ до кордону з Україною: «Росія на своїй території розміщує своїх військових там, де вважає це за потрібне».

Через тиждень у Міністерстві оборони РФ заявили, що Сполучені Штати формують багатонаціональне угруповання збройних сил у безпосередній близькості від кордону Росії.

Раніше заступник постійного представника Росії при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Андрій Білоусов заявив, що військова присутність РФ у Чорному морі та Закавказзі сприяє стабільності.

«Знову нас намагалися звинувачувати в агресії, окупації. Це була не лише Україна, а й Грузія. Нас звинувачували у надмірній військовій діяльності в Криму та на прилеглій акваторії Азовського та Чорного морів. Знову йшлося про те, що військова присутність у цьому регіоні серйозно підриває регіональну та субрегіональну безпеку, європейську безпеку і навіть становить загрозу для глобальної безпеки», – наголосив він.

Водночас Білоусов твердить, що подібні звинувачення абсолютно безпідставні.

12 листопада прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав безпідставним «нагнітанням напруженості» інформацію у західних ЗМІ про плани РФ щодо вторгнення на територію України.

«Подібні заголовки – ні що інше, як порожнє і безпідставне нагнітання напруженості. Росія ні для кого не загрожує», – сказав він.

Дещо раніше офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що Росія стурбована погіршенням ситуації на лінії зіткнення сторін у Донбасі.

Як експерти оцінюють нинішню ситуацію на українсько-російському кордоні

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у розмові зі «Слово і діло» пояснив, що присутність російських військ довкола кордонів України почала нарощуватися кілька років тому.

«У 2016 році вирішили перебазувати дві армії до кордонів з Україною – 20-ту перебазували з Нижнього Новгорода у Вороніж, а 8-му створили у Новочеркаську (Ростовська область)», – зазначив експерт.

За його словами, війська накопичувалися систематично, Росія створювала воєнну інфраструктуру.

«Зараз йдеться про те, що частина 41-ї армії перебуває поблизу Смоленська (фактично на півночі від України). Армія з'явилася там через два фактори: проведення російсько-білоруських навчань «Захід-2021» і виходила з Білорусі не дуже швидко, до того ж, виходила з навчаннями. Тому ця техніка залишилась там», – наголосив експерт з військової тематики.

Інший фактор, який за словами Мусієнка справді може становити загрозу, що Росія вночі перекинула частину військових під Смоленськ.

«Тому зараз дійсно спостерігається підвищена присутність військ біля українського кордону, але це не відповідь Росії на якісь дії НАТО, адже сама РФ була ініціатором цієї «озброєної гонки», – зазначив він.

За його словами, Україна спільно з НАТО нині продумує різні сценарії протидії.

«Тобто Україна і НАТО діють у відповідь, точно не провокують Росію і не є ініціаторами збільшення військової присутності», – наголосив експерт з військових питань.

Очевидне та ймовірне: що заважає Путіну напасти на Україну прямо заразВ американському Білому домі побоюються російських військових переміщень біля кордонів з нашою країною.

Окрім того, у Чорному морі проходять навчання Військово-морських сил України спільно зі Сполученими Штатами та із залученням розвідувальної авіації країн НАТО.

«До цих навчань залучено два кораблі НАТО, США, залучені українські ВМС – і це саме відповідь на скупчення військ на кордоні з Україною. Зі збоку США та НАТО це є просто сигналом про підтримку України. Треба розуміти, що разом з НАТО, британцями і американцями було прийнято рішення, що вони допомагатимуть Україні розбудовувати ВМС, зокрема, шляхом збільшення своєї присутності у Чорному морі для проведення спільних навчань», – пояснив Мусієнко.

Загалом експерт відзначив, що ситуація на кордоні стабільна, але не спокійна.

«Вона стабільна з точки зору розуміння військових загроз, їхньої оцінки, але її не можна назвати спокійною, адже дійсно є скупчення військ противника», – зазначив він.

Також керівник Центру військово-правових досліджень додав, що на окупованих територіях, зокрема, на Донеччині, спостережна місія ОБСЄ дала звіт про те, що фіксується велика кількість артилерійських установок і бронемашин, які підтягуються до українських позицій.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі «Слово і діло» пояснив, що загострена ситуація на українсько-російському кордоні склалася зокрема через те, що у глухий кут зайшли усі формати переговорного процесу (і в Нормандському процесі, і в Мінську).

«Тому щоб підійти до нового витка переговорів, потрібна ескалація – фактично, для привернення уваги, щоб була умова для проведення діалогу. Раніше Росія вже успішно використовувала цю тактику, і як показує практика, їм майже завжди вдавалося нав'язати порядок денний західним партнерам», – зазначив експерт.

Він наголосив, що саме зараз саме відбувається зміна влади у Німеччині, розхитаність американської політики, відсутність єдиної моделі поведінки у відносинах з росіянами, є міграційна криза на кордоні Білорусі і Польщі. Саме тому, на його думку, зараз найкращий час для керованої ескалації з метою примусу до переговорів.

«Американці та британці праві, коли стверджують, що підтягування військ на кордоні, як це було минулого разу, це не звичайні навчання чи дислокація, а йдеться про концентрацію військової потужності. У нинішніх умовах Росія здатна застосувати цю потугу за призначенням, так само як здатна використати її для демонстраційного ефекту», – розповів Кулик.

Тобто Росія фінансово може дозволити собі таку демонстрацію. За словами експерта, для таких дій потрібно утримувати інфраструктуру, забезпечувати пальне, харчування, розміщення, супроводження тощо. Це все економічно затратно, але Росія йде на такі кроки і це неодноразово відбувалося.

«Порядок формування ударної групи на наших кордонах вказує на можливість розгортання для військової наземної операції. Водночас апеляція російської сторони, до того, що концентрація їхніх військ – це відповідь на американську загрозу є свідомою маніпуляцію, тому що жодної загрозу у присутності американських військових (біля кордонів України, у Чорному морі – ред.) немає», – наголосив директор Центру.

Керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХI» Павло Лакійчук на початку листопада також наголошував, що інформацією про стягування своїх військ до кордону України Росія намагається відвернути увагу світу від подій на інших напрямках.

Нагадаємо, раніше журналіст Денис Попович писав, що заважає Путіну напасти на Україну прямо зараз.

Також ми розповідали, чи загрожує Україні спільна Військова доктрина Росії та Білорусі, яку країни підписали на початку жовтня.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: