Тепер пересічний нардеп: як Разумков виконував свої «спікерські» обіцянки

Читать на русском
Як Дмитро Разумков виконував обіцянки на посаді голови Верховної ради – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Кількамісячна епопея з конфліктом Дмитра Разумкова з Банковою та монобільшістю сьогодні, 7 жовтня, закінчилася: Разумкова звільнили з посади спікера – тепер він стане просто позафракційним депутатом. Хоча своє звільнення нардеп вважає незаконним, оскаржувати його або будь-яким чином «триматися за крісло» не збирається. Основна претензія, яку «Слуга народу» висунула Разумкову – «він відступив від загальних принципів і вирішив, що власні політичні і життєві амбіції вище командних цілей і домовленостей». «Слово і діло» насамперед цікавить, як політик реалізує зобов'язання: ми проаналізували, як Разумков виконував свої «спікерські» обіцянки.

На посаді голови парламенту Дмитро Разумков дав 36 обіцянок: виконав – 19 (53%), провалив – 7, ще 10 залишаються в процесі (він може їх реалізувати і як звичайний депутат). Відзначимо, це винятково «спікерські» обіцянки, не враховуючи партійних.

Розпочинати засідання вчасно і затвердити етичний кодекс нардепа: що Разумков не зміг зробити на посаді спікера

На початку роботи на посаді голови Верховної ради Дмитро Разумков не відрізнявся пунктуальністю, засідання постійно починалися із затримкою у 5-10 хвилин. Тому йому довелося окремо пообіцяти, що засідання будуть починатися вчасно. «Я думаю, час, коли ми починали трохи пізніше, ніж це було раніше, в минулому скликанні, все-таки добігає кінця. І ще кілька днів і ми буде починати рівно о 10-й і рівно о 12:30, а після цього о 16 годині», – заявив він у вересні 2019-го на Погоджувальній раді. Але за місяць «виправитися» так і не зміг.

Теж на початку роботи Разумков обіцяв, що Рада буде дотримуватися квотного принципу винесення на розгляд законопроєктів. Цю обіцянку він не виконав. Наприкінці 2019 року Разумков звітував про квотування, і вийшло, що майже половина винесених законопроєктів були від «Слуги народу». Кілька тижнів тому Разумков сам визнав, що квотний принцип винесення на розгляд законопроєктів не дотримується.

Провалив Разумков обіцянку ухвалити закон, який регламентує етику поведінки народного депутата. Він говорив про нього ще в лютому минулого року, але таку ініціативу не зареєстрував.

Наприкінці травня 2021-го Разумков як спікер запевняв, що в найкоротші терміни на розгляд парламенту потрапить законопроєкт щодо подачі декларацій помічниками і радниками вищих посадовців. Але досі на розгляд ініціатива не потрапила, а Разумкова звільнили, тому «не виконано».

У минулому році для швидкого розгляду «антиколомойського закону», до якого подали кілька тисяч правок, Верховна рада внесла зміни в регламент щодо протидії зловживанням прав народних депутатів в ході законодавчої процедури. Зміни дозволяють розглядати законопроєкти за спеціальною процедурою, подолавши «поправковий спам». Разумков обіцяв, що буде зареєстрований законопроєкт, щоб ці зміни в регламент були тимчасовими.

А в цьому липні спікер говорив, що спецпроцедуру при розгляді законів більше не застосовуватимуть: «Так званий закон про спеціальну процедуру ухвалювався виключно до закону про банки. Це була домовленість тоді між фракціями, які за нього голосували, в тому числі і частиною фракції «Слуга народу», в іншому варіанті вони б тоді не дали голоси. Про це говорили і всі керівники фракцій, а також це була нарада на трибуні Верховної ради України, заступники були. Ну і все сприйняли це як правило, за яким повинна жити далі Верховна рада. Тому, в даному випадку, я не бачу можливості застосування цього закону, бо позиція не змінювалася, і у колег, які за нього голосували».

Але позиція змінилася: 5 жовтня було запропоновано, і Рада це підтримала, розглядати за спеціальною процедурою «ресурсний» законопроєкт №5600. При цьому Разумков більш ніж за півтора року не пролобіював зміни, які були зробили спеціальну процедуру тимчасовим заходом. Обіцянка – не виконана.

Запровадити систему персонального голосування і встановити нові камери: які обіцянки виконав Разумков

Дмитро Разумков виконав кілька обіцянок, які стосувалися його позиції щодо кадрових призначень: підтримати звільнення Арсена Авакова, голосувати за призначення Дениса Монастирського головою МВС і Олександра Ткаченка ‒ міністром культури.

Разумков виконав обіцянку про те, що в парламенті буде введена система персонального голосування. У березні цього року в сесійній залі з'явилася сенсорна кнопка, яка унеможливлює кнопкодавство.

У грудні минулого року після випадків кнопкодавства Разумков пообіцяв відключити в залі Ради все резервні місця для голосування, а також розмістити нові відеокамери. У січні-березні ці обіцянки було виконано.

Обіцяв Разумков не ставити законопроєкти на голосування по кілька разів: «Навіть якщо мені дуже не подобається, коли провалюється, як ви висловилися, той чи інший законопроект, – це не привід для того, щоб моє особисте бажання було вище, ніж регламент Верховної ради України. Я не буду ставити на повторне голосування, знаходячи якісь аргументи, що хтось не встиг, хтось проголосував. Всі повинні працювати». Поки Разумков був спікером, таких випадків не було.

Дмитро РазумковНародний депутат України
Разумков пообіцяв внести зміни до регламенту ВРУ для протидії "законодавчому спаму"Сказано 30 вересня 2019 р.Статус обіцянки: Виконано

Разумков виконав обіцянку передати 25 службових автомобілів парламенту для лікарень, які борються з коронавірусом, обіцянку перерахувати свою місячну зарплату в фонд «Таблеточки».

У липні Разумков пообіцяв, що подаватиме правки до другого читання до законопроєкту про олігархів. Свого слова він дотримав, подавши 22 правки: зокрема, депутат запропонував, щоб НАЗК, а не РНБО, визнавало людину олігархом. До речі, саме антиолігархічний закон і посварив Разумкова з його колишньою командою.

Наприкінці 2020 го Разумков заявив, що не передаватиме своїм помічникам-консультантам гроші, передбачені постановою №4449. Постанова дозволяла кожному нардепу виплатити помічникам-консультантам гроші із залишку коштів, не використаних на законодавчу діяльність. «Це станеться тільки в тому випадку, якщо депутат безпосередньо захоче це зробити. Якщо цього він не буде робити – ці кошти підуть до бюджету, як це буває в кінці року. А далі кожен приймає для себе особисто рішення. Я не планую цього робити», – сказав спікер. Виплати своїм помічникам він справді не зробив.

Кілька місяців тому Разумков запевнив, що добровільно йти з посади голови парламенту не буде. Як бачимо щодо сьогоднішнього голосування, свого слова він дотримав.

Які обіцянки залишилися у Разумкова в процесі

Кілька обіцянок, які Разумков давав як голова Верховної ради, він може виконати і в статусі депутата. Наприклад, проголосувати ініціативу про скорочення кількості народних депутатів, підтримати ініціативу про Великий державний герб, сприяти будівництву нового аеропорту в Дніпрі, також розвитку комічної галузі, не порушувати регламент Ради.

Крім того, у Разумкова в процесі виконання є програмні обіцянки партії «Слуга народу». Оскільки він пройшов за списком саме цієї партії, її програму він все одно повинен виконати.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, як фракції та групи голосували за звільнення Разумкова.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: