Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Позафракційний

Разумков пообіцяв, що у ВР буде дотримуватися квотний принцип винесення на розгляд законопроєктів

17 жовтня 2019 року Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков пообіцяв, що у ВР буде дотримуватися квотний принцип винесення на розгляд законопроєктів. Бойко: "В нас була домовленість, нарада була, де буде створений квотний принцип винесення проектів законів в парламент для розгляду. Особисто наша фракція ще не мала можливості внести законопроект. Я сподіваюся, що ми отримаємо її найближчим часом. Скажіть будь ласка, цей квотний принцип, він буде дотримуватись ?" Разумков: "Так, буде". (відео 46:24 - 46:57)
Не виконано
Сказано 17 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=YDrypS1LWsk&feature=youtu.be&t=2809
  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/7286.html
  • https://www.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/7467.html
  • https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/hto-golovniy-u-verhovniy-radi-komentar-yuriya-boyka-novini-ukrajini-50061453.html?utm_source=set_lang
  • https://www.youtube.com/watch?v=lCGTNZD-Rf0&t=97s
  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenpog/show/7819.html

Результат

3 грудня 2019 року спікер парламенту Дмитро Разумков відзвітував про квотування прийняття законопроєктів в парламенті, зазначив, що станом на 3 грудня 2019 року, наприклад, в порядок денний внесено та запропоновано 36 законопроєктів. З них 15 – від політичної партії "Слуга народу", 2 – від "Опозиційної платформи – за життя", 3 – від "Батьківщини", 2 – від "Європейської солідарності", від "Голосу" – 2, "За майбутнє" – 2, народні депутати, які не входять до складу фракцій і груп – 3. Тобто 14. Виходить, що 15 на 14 – це майже половина.

27 грудня 2019 року Юрій Бойко заявляв: "Пропозиції опозиції часто не враховуються, законопроєкти не вносяться до порядку денного. За перші 100 днів роботи Верховна Рада розглянула 126 законопроєктів, поданих Слугою народу, і лише 13 законів авторства інших фракцій".

30 червня 2020 року на засіданні Верховної Ради народний депутат Вадим Івченко заявив: "Шановний Дмитро Олександрович, вкотре вам наголошуємо: 64 законопроекти "Батьківщини" знову немає в цій постанові. Ви ігноруєте опозицію і законопроекти "Батьківщини".

3 листопада 2020 року на засіданні Верховної Ради України Михайло Цимбалюк заявив про те, що квотний принцип винесення законопроєктів було порушено, оскільки з 83 поданих фракцією "Батьківщина" законодавчих ініціатив до розгляду було взято у порядок денний всього 2 (3:18:46 - 3:20:06).

20 вересня 2021 року голова ВРУ Дмитро Разумков особисто визнав, що у ВРУ не дотримується квотний принцип винесення на розгляд законопроєктів. Зокрема, реагуючи на критику формування порядку денного він заявив: "Якщо ми говоримо про те, що нас не влаштовує той формат, який є сьогодні, то я думаю, що з наступного тижня ми будемо збирати так, як і передбачено Погоджувальною радою всі пропозиції від всіх фракцій, сідати, обговорювати, по кожній з них голосувати, приймати відповідні рішення так, як передбачає це Регламент. І якщо всі прямо не погоджуються з таким форматом роботи, і ми йдемо в такий спосіб, то також ми підемо і в пропорції, хто скільки законопроектів подає від кількості народних депутатів, які представляють ту чи іншу фракцію."

Таким чином, голова ВРУ визнав, що не дотримувався власної обіцянки щодо винесення на розгляд парламенту законопроєктів від різних фракцій(груп) за пропорційним принципом. Обіцянка отримує статус "не виконано".