Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Позафракційний

Разумков запевнив, що закон про спеціальну процедуру розгляду законопроєктів не буде більше застосовуватись у ВРУ

2 липня 2021 року Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков запевнив, що закон про спеціальну процедуру розгляду законопроєктів не буде більше застосовуватись у ВРУ «Журналіст: А чи буде застосована спеціальна процедура, якщо буде подано тисячі поправок?(прим: до законопроєкту про олігархів) Разумков: Дивіться. Так званий закон про спеціальну процедуру приймався виключно до закону про банки. Це була домовленість тоді між фракціями, які за нього голосували, в тому числі і частиною фракції «Слуга народу», в іншому варіанті вони б тоді не дали голоси. Про це говорили і всі голови – керівники фракцій, а також це була нарада на трибуні Верховної Ради України, заступники були. Ну і всі прийняли це як правило, по якому повинна жити далі Верховна Рада. Тому, в даному випадку, я не бачу можливості застосування цього закону тому, що позиції не мінялись, і у колег, які за нього голосували. На той час, ще раз повторюсь, рішення приймалось виключно під умови, інакше його б просто не було. (відео 1:46 – 2:46)
Не виконано
Сказано 2 липня 2021 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=E1OC0Vriyow&t=77s
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=15698

Результат

29 квітня 2020 року було зареєстровано законопроєкт №3415 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні", який стосується обмеження терміну дії особливої процедури прийняття законопроєктів, введеної для так званого "анти-Коломойського" закону.

13 травня 2020 року Верховна Рада України на позачерговому засіданні визначила законопроект №3415 як невідкладний.

У пояснювальній записці до документа сказано: "Проектом пропонується викласти у новій редакції статтю 119-1 Регламенту Верховної Ради України, встановивши обмежений термін дії цієї процедури - впродовж встановленого Кабінетом Міністрів України згідно із Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб" карантину для здійснення заходів, спрямованих на запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину".

Станом на жовтень 2021 року законопроєкт очікую на друге читання.

Поряд з цим, 5 жовтня ВРУ проголосувала про застосування особливої процедури при розгляді у другому читанні проєкту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (№5600). Таким чином, парламент повторно задіяв процедуру щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури.

Враховуючи, що спеціальна процедура щодо розгляду окремих проєктів законів була задіяна повторно у ВРУ, а Дмитро Разумков перебуваючи на посаді голови ВРУ не пролобіював питання внесення змін до закону №1043, обіцянка отримує статус "не виконано".

Варто додати, що сам Дмитро Разумков не підтримав застосування спецпроцедури по відношенню до законопроєкту №5600 та проголосував "проти".