Литва і Польща відкрили кримінальні справи через інцидент з літаком у Мінську

Читать на русском
У Литві та Польщі відкрили кримінальні провадження за фактом екстреної посадки літака Ryanair в аеропорту Мінська.
фото AFP / Scanpix

У Литві, а після неї в Польщі відкрили кримінальні провадження за фактом екстреної посадки літака Ryanair в аеропорту Мінська.

Про відкриття справи у Литві повідомила керівник з питань комунікації Генпрокуратури Еляна Мартінонене, передає Delfi.

Затримання Романа Протасевича в Мінську: усі подробиціПодробиці затримання в Мінську Романа Протасевича, колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta.

«Розпочато досудове розслідування щодо захоплення літака і забороненого міжнародним правом поводження з людьми», - сказала Мартінонене.

Розслідування проводить Бюро кримінальної поліції Литви.

Слідом за Литвою генпрокуратура Польщі також відкрила справу щодо інциденту з літаком Ryanair в столиці Білорусі. Про це 24 травня повідомив прессекретар Державної прокуратури Польщі Лукаш Лапчіньський, передає TVN24.

Зокрема, польський генеральний прокурор уточнив, що розгляд буде вестися в напрямку «використання обману і загрози для захоплення контролю над повітряним судном і позбавлення волі його пасажирів».

Справу відкрито за ст. 166 (Захоплення водного або повітряного судна) і ст. 189 (Незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу Польщі.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська влада Білорусі терміново посадила пасажирський літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса, повідомивши про замінування. Після посадки лайнера був затриманий Роман Протасевич - засновник Telegram-каналу NEXTA, визнаного в Білорусі екстремістським.

За даними NEXTA, літак прилетів до Вільнюса пізно ввечері, але без двох білорусів і чотирьох росіян. Серед відсутніх пасажирів - Протасевич і його дівчина.

Після інциденту стало відомо, що Польща запропонує країнам ЄС заборонити польоти над Білоруссю. Про відмову літати над Білоруссю вже заявила латвійська авіакомпанія AirBaltic.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: