Одноразове декларування доходів: що пропонує Зеленський

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті чотири законопроєкти щодо податкової амністії. Глава держави запропонував дати змогу громадянам з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 подати так звану одноразову добровільну декларацію. Що це означає – на інфографіці «Слово і діло».

Фізособам в Україні хочуть дати змогу задекларувати майно і активи, отримані за рахунок доходів, з яких не були сплачені податки і збори.
Одноразове декларування доходівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В одноразовій декларації громадяни України або фізичні особи, у яких до 2021 року було громадянство, можуть вказати рухоме або нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права та валютні цінності, отримані за рахунок незадекларованих доходів.

Не потрібно декларувати квартиру або будинок площею до 120 квадратів і 240 квадратів відповідно, нежитлову нерухомість до 60 кв. метрів, безкоштовно приватизовані земельні ділянки. Крім того, в таку декларацію не потрібно вносити автомобіль, який є в реєстрі. При цьому він повинен бути призначений менше ніж для 10 осіб, мати об'єм двигуна менше 3 тис. куб. метрів і коштувати в середньому по ринку менше 375 мінімальних зарплат.

Активи вартістю не більше 400 тис. грн теж не підпадають під пропозиції президента, їх декларувати не потрібно.

У законопроєкті також встановлені податкові ставки для активів, які президент запропонував задекларувати. Так, 5% буде діяти для валютних цінностей та інших активів в Україні; 9% для валюти, права грошової вимоги для нерезидентів і активів за кордоном. І 2,5% для облігацій внутрішньої державної позики.

Подати одноразову декларацію людина зможе онлайн (особисто) або через нотаріуса. Сплатити податок потрібно буде протягом 10 днів з моменту подання декларації. До речі, джерело задекларованих активів перевірятися не буде.

Нагадаємо, в нашому матеріалі детально розписано, хто зможе скористатися податковою амністією, які активи можна буде задекларувати і що при цьому гарантує держава.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: