Конкурс на антикорупційного прокурора: хто бореться за крісло керівника САП

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

3 березня Офіс генерального прокурора оприлюднив перелік осіб, яких допустили до конкурсу на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 128 осіб боротимуться за керівні посади. Хто ж боротиметься за крісло очільника САП і чим вони відомі – розбиралося «Слово і діло».

Що робить САП і яка роль її керівника

САП здійснює процесуальний нагляд за детективами Національного антикорупційного бюро (НАБУ), простіше кажучи, перевіряє законність їхній дій під час розслідування кримінального провадження. Слід зазначити, що це не прості справи, а корупційні розслідування щодо топпосадовців України. Зокрема, серед таких фігурантів є міністри, судді, голови судів, прокурори, депутати, парламентарії.

Крім стеження за законністю дій детективів, прокурори САП ще й погоджують підозри, обшуки, арешти, прослуховування та інші слідчі та процесуальні дії. Окрема роль у цьому відводиться саме керівникові САП. Оскільки винятково він, як заступник генерального прокурора, може підписувати підозри депутатам, суддям, міністрам, тобто топпосадовцям. Також він погоджує й обшуки, арешт, прослуховування стосовно цих суб’єктів.

Таким чином, якщо керівник САП буде незалежним, без корупційних історій та спірного минулого, то зможе ухвалювати законні рішення у гучних справах і без тиску на нього через «зашкварені» історії. Від обличчя САП залежатиме й доля більшості гучних розслідувань НАБУ.

Кого допустили до конкурсу

Серед 128 осіб, як виявилося, є чинні прокурори САП, детективи НАБУ, адвокати та інші особи. Зокрема, комісія допустила до конкурсу прокурорів САП Тараса Щербая, Олексія Скибенка, Романа Симківа, Ігоря Семака, Сергія Подгорця, Андрія Перова, Олену Панченко, Віталія Кравця, Сергія Степаняна, Сергія Козачину, Андрія Касьяна, Дениса Демківа та виконувача обов’язків керівника САП Максима Грищука. Чим же відомі ці прокурори? Начальник четвертого відділу прокурорів САП Симків та прокурори з його відділу Скибенко, Семак і Перов причетні до таких відомих справ:

  • колишнього народного депутата Миколи Мартиненка про заволодіння 6,4 млн євро ДП «НАЕК «Енергоатом» в розмірі 6,4 млн євро та 17,28 млн доларів ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК);
  • «газової справи» екснардепа Олександра Онищенка про заволодіння 740 млн грн ПАТ «Укргазвидобування» під час видобування газу за договорами спільної діяльності та подальшого його продажу за заниженою вартістю;
  • колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова про надання газовим фірмам, пов’язаним з Онищенком, розстрочення виплати ренти за користування надрами;
  • ексдепутата Максима Микитася про заволодіння 81,5 млн грн Національної гвардії України під час обміну квартир на Печерську на житло на околиці Києва;
  • заступника глави Офісу президента України Олега Татарова про допомогу Микитасю передати парковання як неправомірну вигоду заступнику директора експертної служби Міністерства внутрішніх справ;
  • ексначальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна про розкрадання цигарок;
  • одеського бізнесмена Вадима Альперіна про зловживання на митниці.

Їхні колеги, начальник шостого відділу САП Сергій Козачина та прокурори цього відділу Касьян і Подгорець, теж запам’яталися деякими гучними справами, зокрема:

Прокурор САП Віталій Кравець теж причетний до низки відомих справ, у тому числі:

Беруть участь в конкурсі і колишні працівники САП, зокрема, ексзаступник керівника прокуратури Володимир Кривенко та звільнена начальниця п’ятого відділу прокурорів САП Ольга Ярова. Крім антикорупційних прокурорів на конкурс подалися й працівники НАБУ, зокрема: керівниця першого підрозділу детективів Олена Кроловецька; начальник другого підрозділу детективів Олександр Скомаров; керівник юридичного управління НАБУ Ігор Ярчак; заступник керівника третього підрозділу детективів Тарас Філоненко; детективи Володимир Уразовський, Олексій Гейко, Олег Борисенко, Олеся Браверман, Олександр Клименко, Андрій Легін, Роман Яроменок, Віталій Дюрдь, Микола Карась, Святослав Пікуль і Іван Смілий.

Крім них, за посади керівництва будуть боротися ексвиконувач обов’язків генерального прокурора Юрій Севрук, колишній керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк; перший заступник керівника прокуратури Тернопільської області Олександр Божко; начальниця відділу Офісу генпрокурора Юлія Малашич; радник колишнього директора Державного бюро розслідувань Романа Труби Олег Шрам; екснардеп Віталій Купрій; президентка Асоціації адвокатів України Зоя Ярош і нардеп від фракції «Слуги народу» Андрій Костін. Саме про кандидатуру Костіна як основного претендента на посаду керівника САП згадували ЗМІ ще у вересні 2020 року.

Оглянувши перелік усіх кандидатів можна стверджувати, що там справді є ті, хто вже показав себе як ефективний прокурор. Нам же доведеться лише стежити за перебігом конкурсу та його результатами. Будемо сподіватися, що виграє найкращій.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: