НАБУ завершило розслідування справи Альперіна

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку ухвалили рішення про завершення досудового розслідування і відкрили матеріали слідства.
Вадим Альперин

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про створення і очолення злочинної організації, а також організації бізнесменом Вадимом Альперіним зловживань на митниці.

Про це повідомляє пресслужба САП.

«Прокурорами САП ухвалено рішення про завершення досудового розслідування, яке здійснювали детективи НАБУ, та відкриття матеріалів стороні захисту у справі стосовно 6 осіб, корупційні діяння яких під час розмитнення товарів, імпортованих в Україну, завдали державі збитків на суму 63,8 млн грн», – інформують у прокуратурі.

Як стверджують у САП, наразі слідство завершене стосовно організатора корупційної схеми, в.о. керівника однієї з регіональних митниць ДФС України, колишньому директору департаменту адміністрування митних платежів ДФС України, а також трьом підприємцям та їхнім захисникам. За інформацією «Слово і діло», йдеться про Альперіна, Сергія Тупальського, Аліну Данченко, «праву руку» Олега Себова; працівників офісу бізнесмена Євгена Іскольда і Сергія Шкуратова.

Водночас, розслідування стосовно ще п'ятьох осіб триває у межах виділеного кримінального провадження. Зокрема, за даними «Слово і діло», йдеться про заступника начальника Київської міської митниці ДФС Юрія Коваленка, заступника начальника відділу митного оформлення митного посту «Столичний» київської митниці Сергія Осипова, трьох інспекторів цього ж посту Андрія Яцюка, Ольгу Батухтіну і Володимира Паука.

Як відомо, суд взяв Альперіна під варту із заставою в 70 млн грн. Пізніше він вніс цю суму і вийшов із СІЗО під обов'язки. Щоправда пізніше порушив один із них, не здавши на зберігання ізраїльський паспорт, який дозволяв виїзд за кордон. Тому апеляційна палата ВАКС стягнула на користь держави 35 млн грн і збільшила його заставу до 76,6 млн грн. Пізніше суд знову поклав на Альперіна обов'язки.

Нагадаємо, за версією слідства, Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: