ВАКС визнав неповажною причину неявки Насірова

Читать на русском
Антикорупційний суд відклав судове засідання за обвинуваченням колишнього керівника фіскальної служби і директора департаменту ДФС.
Роман Насіров у суді

Вищий антикорупційний суд визнав неповажною причину неявки в судове засідання колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, оскільки той не надав документів, які підтверджують його госпіталізацію до Феофанії.

Таке рішення 22 червня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію суду.

Під час засідання головуючий суддя ВАКС оголосив клопотання Насірова про відкладення суду, оскільки його 18 червня госпіталізували до Феофанії у зв'язку «із загостренням хронічних хвороб» і він перебуває на стаціонарі. Сторона захисту клопотання підтримала. Водночас адвокати і сам обвинувачений не надали документів, які підтверджують, що Насірова госпіталізували і він не в змозі покидати медичний заклад.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків просив суд визнати причину неявки ексголови ДФС неповажною. За його словами, жодних документів про госпіталізацію та хворобу Насірова з 18 червня досі долучено не було. До того ж, як стверджував прокурор, Кримінальний процесуальний кодекс України висуває чітку вимогу, що перебування в лікувальному закладі обов'язково повинно бути пов'язано із неможливістю тимчасово залишити цей заклад або ж через тяжку хворобу.

«Клопотання обвинуваченого Романа Насірова про відкладення судового засідання – задовольнити частково. Відкласти судове засідання на 23 червня. Причини неприбуття Насірова в судове засідання визнати неповажними, оскільки, відповідно до п. 5 ст. 138 КПК, поважними причинами неприбуття особи на виклик є тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров'я у зв'язку з лікуванням за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад», – оголосив рішення суддя.

Як відомо, 28 квітня суд визнав причину неприбуття адвоката другого обвинуваченого Володимира Новікова неповажною. 29 квітня суд знову відклав засідання і порекомендував обвинуваченому Новікову знайти нового адвоката. Пізніше той відмовився від захисника.

В листопаді 2017 року САП направила справу Насірова до суду. З того часу прокурори САП читали обвинувальний акт у справі, який складається з 774 сторінок. На оголошенні повної версії акту наполягала сторона захисту. За цей час прокурори встигли зачитати трохи більше половини документу. Лише 19 листопада 2019 року прокурор САП зачитав Насірову короткий обвинувальний акт.

Нагадаємо, Насірова та Новікова обвинувачують у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 ККУ). За версією слідства, екс-голова ДФС і директор департаменту ДФС у період 2015-2016 років дозволили компаніям народного депутата-втікача Олександра Онищенка, підозрюваного в організації «газових схем» за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», не сплачувати державі рентну плату за користування надрами. Ці дії завдали державі збитків на суму понад 2 мільярди гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: