Справа Микитася: хабар за експертизу і «підозрюваний» Татаров

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура планували вручити повідомлення про підозру чинному заступнику керівника Офісу президента України Олегу Татарову. Але у справу втрутилася генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Вона змінила прокурорів у справі на тих, хто взагалі не мав до неї стосунку. Навіщо це було зроблено – ось головне питання, на яке треба дати відповідь. Проте спочатку давайте розберемося, з чого все почалося.

Національна гвардія та житлове питання

Восени 2019 року НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому народному депутату Максиму Микитасю. За версією слідства, він організував заволодіння понад 81,5 млн грн Нацгвардії під час обміну квартир та машиномісць у житловому комплексі у центрі Києва на житло неподалік станції метро «Червоний хутір». До цього у справі вручили підозру колишньому командувачу НГУ Юрію Аллерову та посадовцям компанії «Укрбуд Девелопмент».

Як з'ясували детективи, на землі Нацгвардії на Печерську в Києві мали побудувати житловий комплекс «Аристократ» із паркінгом, в якому частину нерухомості мали передати нацгвардійцям, а решту – продавав забудовник. Здавалося б, усе чесно, але згодом цей план змінили. Співробітники НГУ справді отримали квартири, щоправда на околиці Києва в ЖК «Оберіг». З’ясувалося, що Аллеров погодився на таку заміну, яка за підробленими документами, як стверджують у НАБУ, була вигідна нацгвардійцям. Однак експертиза, яку проводили на прохання НАБУ, встановила 81,6 млн грн різниці між квартирами з паркомісцями на Печерську та житлом на околиці столиці. Тобто НГУ нерівноцінно обміняла нерухомість. Нещодавно у цій справі засудили оцінювачів, завдяки яким житло на околиці Києва стало вигіднішим за квартири і парковання на Печерську.

Поліція, експертиза та листування

Вищезгадану справу ще не передали до суду, але, як з’ясувалося, аналогічні факти розслідувала і Національна поліція. У межах цієї справи слідчий Нацполіції призначив перевірку, яку доручили проводити Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру Міністерства внутрішніх справ України. Ця експертиза визначила, що «Укрбуд» має передати Нацгвардії квартир на 7 млн грн. Проте, як стверджують у НАБУ, це дослідження провели на основі неправдивих даних: насправді приватна компанія мала передати НГУ квартир на суму 20 млн грн.

Це вдалося з'ясувати завдяки листуванню на телефоні екснардепа Микитася. За даними слідства, він за таку експертизу надав неправомірну вигоду у вигляді паркомісця в ЖК «Артемівський» Костянтину Дубоносу – заступнику директора ДНДЕКЦ, в якому й проводилася це дослідження. Самому Микитасю також вручили підозру – за передачу парковання. Екснардеп під час допиту як підозрюваного підтвердив, що справді це зробив – вказаний протокол допиту дослідили у суді. Водночас адвокат екснардепа Олександр Лисак у розмові з журналістом «Слово і діло» відмовився від коментарів щодо обставин справи.

Дубоноса, до речі, сьогодні заарештував Вищий антикорупційний суд, визнав обґрунтованою повідомлену йому підозру. А Микитась, тим часом, добровільно відшкодував 50 млн грн завданих збитків. Ймовірно, хоче піти на угоду зі слідством.

Врятувати Татарова

Утім, ці листування стали не тільки підтвердженням причетності до підробки експертизи заступника директора ДНДЕКЦ. З’ясувалося, що у передачі неправомірної вигоди Дубоносу від Микитася брав участь заступник керівника Офісу президента Татаров. Його прізвище декілька разів згадується у листуваннях. Співрозмовники «Слово і діло» у САП, підтвердили, що йдеться саме про Татарова із президентської адміністрації. На одному з таких листувань колишня директорка департаменту продажів державної будівної корпорації «Укрбуд» Оксана Голобородько надіслала скріншот свого екрану заступнику генерального директора компанії «Укрбуд Девелопмент» Сергію Якусевичу. На цьому знімку є повідомлення від «Олега Татарова» з копією паспорта заступника директора ДНДЕКЦ Дубоноса з проханням оформити на нього паркомісце зі 100% знижкою.

Очільниця Офісу генпрокурора зірвала плани Національного бюро та САП з реалізації повідомлення про підозру ще одному фігуранту справи про хабар від екснардепа.
сообщение якобы от Татаровафото: НАБУ

Інші ж листування, в яких може фігурувати Татаров, не були озвучені в суді. Згідно з одним із документів, слідство припускає, що заступник голови ОП міг бути пособником у справі. Однак, як стверджують джерела, генпрокурор Венедіктова напередодні реалізації з вручення підозри Татарову змінила прокурорів у справі, чим заблокувала цю процесуальну дію. За словами співрозмовників, вона прибрала з групи прокурорів четвертого відділу САП, керівником якого є Роман Симків і які погоджували підозри Микитасю та Дубоносу.

Замість них Венедіктова призначила старшим групи прокурорів Андрія Довганя – керівника управління всіх прокурорів САП, а іншими членами групи – прокурорів третього відділу САП. Тобто, генпрокурорка поставила прокурорів, які взагалі нічого не розуміють у справі.

До того ж, зазначимо, що керівником третього відділу САП є Василь Кричун. Раніше «Слово і діло» писало, що він неодноразово закривав деякі гучні провадження, зокрема, про збитки Нацгвардії, так звану «справу рюкзаків Авакова», а також інші. Чи зробила Венедіктова це умисно? Незабаром дізнаємося.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: