Справа Татарова: чи вдасться повернути розслідування до НАБУ

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

Після передачі справи заступника глави Офісу президента України Олега Татарова від Національного антикорупційного бюро до Служби безпеки України новостворена антикорупційна система намагається повернути провадження назад до детективів. Зокрема, це передбачено законодавством через виняткову підслідність корупційних справ детективам НАБУ. Однак стара система органів правопорядку продовжує спроби заблокувати повернення справи Татарова до антикорупційного бюро. Що зараз із гучною справою та чи є шанси повернути її до НАБУ?

Татаров і хабар за експертизу

Перш ніж говорити про сьогодення, давайте згадаємо, у чому саме полягає підозра чинному заступнику глави ОПУ Татарову. За версією слідства, у 2017 році він, як керівник юридичного відділу компанії «Укрбуд» колишнього народного депутата Максима Микитася, допоміг на той час депутату передати неправомірну вигоду заступнику директора експертної служби Міністерства внутрішніх справ (ДНДЕКЦ) Костянтину Дубоносу.

Неправомірною вигодою було паркомісце в житловому комплексі «Артемівський», в якому мав квартиру Дубонос та орендував парковання для своєї автівки. Татаров як колишній працівник МВС мав зв’язки у структурі. До того ж, у 2019 році заступник глави ОПУ був науковим керівником Дубоноса, який працював над кандидатською дисертацією. Тоді Татаров був професором Національної академії внутрішніх справ.

Тож знайомство Татарова і Дубоноса допомогло екснардепу в передачі парковання за те, щоб експертна служба МВС внесла недостовірні дані до експертизи у справі збитків Нацгвардії. Цю справу тоді розслідувала Національна поліція, а паралельно детективи НАБУ. Пізніше бюро її зажадало і в ній повідомило Микитасю про підозру в організації заволодіння понад 81,5 млн грн. Сам екснардеп після тривалого перебування в СІЗО пішов на співпрацю зі слідством, відшкодував збитки і розповів про епізод з Татаровим. Детективи у межах розслідування перевірили сказані ним факти, віднайшли підтверджувальне листування та вийшли на вручення підозр. Але у справу втрутилися.

Зміна групи та передання справи до СБУ

Спершу детективи НАБУ і прокурори САП встигли вручити підозру Дубоносу та Микитасю, але в день, коли планувалося повідомили про підозру Татарову – генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вирішила змінити групу прокурорів. Підставою вона вказала виняткову складність кримінального провадження, якої немає у законодавстві. Того ж дня антикорупційний суд заарештував заступника директора експертної служби МВС із заставою. Але через заміну групи прокурорів апеляційній палаті ВАКС довелося це рішення скасувати, оскільки в засіданні брав участь неуповноважений прокурор.

Після зміни групи прокурорів і визначення нової заступнику глави ОПУ таки вручили підозру у пособництві в передачі неправомірної вигоди. Щоправда, заочно, оскільки детективів НАБУ не пустили в приміщення Офісу президента. Але паралельно Татарову «вирішив допомогти» Печерський райсуд Києва. Суддя цього суду Сергій Вовк задовольнив скаргу адвоката Дубоноса і зобов’язав Офіс генпрокурора забрати у НАБУ справу Татарова. Спеціалізована антикорупційна прокуратура одразу ж заявила про оскарження цього рішення до апеляційної палати ВАКС, оскільки, на думку прокуратури, скарги в цій справі має розглядати тільки антикорсуд, а не Печерський.

У день, коли ВАКС мав обрати запобіжний захід Татарову, сталося друге «втручання» у справу. Офіс генпрокурора забрав у НАБУ справу заступника глави ОПУ. Як з’ясувалося, ОГП в рекордні 9 днів пройшов усі інстанції оскарження ухвали Печерського суду, але не в АП ВАКС, а в Київському апеляційному та Верховному судах. Там їм відмовили. 30 грудня Офіс генпрокурора відкликав клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову.

Третя спроба повернути справу до НАБУ

Утім НАБУ і САП не здалися. Апеляційна палата ВАКС досі розглядає скаргу прокурора на рішення Печерського суду, на підставі якого справу Татарова забрали у детективів. 14 січня з’ясувалося, що Печерський суд просто ігнорує вимогу суду про передання матеріалів судової справи. Паралельно адвокат Микитася теж хотів, щоб справу розслідувало НАБУ і подавав клопотання про її повернення. В ОГП його прохання ігнорували і тому він оскаржив нерозгляд клопотання в антикорупційному суді. Суддя Тимур Хамзін встановив, що обставини справи Татарова підсудні ВАКС, оскільки головним підозрюваним на час скоєння злочину є нардеп Микитась та і злочин корупційний. У ньому ж суд вказав, що ця справа згідно із кримінально-процесуальним законодавством має розслідуватись НАБУ. Тому він зобов’язав Венедіктову розглянути клопотання адвоката екнардепа.

Після цього рішення антикорупційного суду з’явилася нова інформація – Микитасю змінили підозру з надання хабаря на підбурення Дубоноса до складання свідомо неправдивого висновку експерта. Таким чином, кваліфікація злочину стала некорупційною і, згідно КПК України, не може розглядатися в ВАКС. Водночас справа все одно має розслідуватися в НАБУ, оскільки цей злочин виявили саме детективи під час слідства в іншому провадженні. НАБУ і САП паралельно намагаються через процедуру зажадати забрати справу собі, але в ОГП на це не реагують.

А що ж у суді? ОГП намагається відкликати скаргу САП, а апеляційна палата ВАКС знову повідомила, що досі не отримала матеріалів судової справи з Печерського суду. Як з’ясували судді, саме рішення Печерського суду та матеріали вилучило Державне бюро розслідувань. За інформацією «Слово і діло», ці слідчі дії провели у межах справи про можливе втручання генпрокурорки Венедіктової у справу Татарова. Але такі самі факти раніше почали розслідувати й в НАБУ, тож чи не є це спробою завадити детективам розслідувати справу стосовно генпрокурора та не дати апеляційній палаті ВАКС переглянути рішення Печерського суду? Навряд чи ми дізнаємося на це відповідь. Нам залишається лише стежити за перебігом справи.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: