ВАКС зобов'язав Венедіктову вирішити питання про повернення справи Татарова до НАБУ

Читать на русском

Антикорупційний суд частково задовольнив скаргу адвоката колишнього депутата на бездіяльність очільниці Офісу генпрокурора.
Олег Татаров і Ірина Венедиктова

Вищий антикорупційний суд зобов'язав генеральну прокурорку Ірину Венедіктову розглянути клопотання адвоката колишнього народного депутата Максима Микитася про повернення справи заступника глави Офісу президента Олега Татарова до Національного антикорупційного бюро.

Таке рішення 13 січня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє пресслужба НАБУ.

«Кримінальне провадження за підозрою заступника керівника Офісу президента є виключною підслідністю НАБУ і САП, і має бути повернуте до Національного бюро для подальшого розслідування детективами. Це підтвердив Вищий антикорупційний суд. Йдеться про рішення від 13 січня, яким зобов'язано генпрокурора розглянути клопотання щодо необхідності передачі справи від СБУ назад до НАБУ», – інформують у відомстві.

Як стверджують у НАБУ, суддя ВАКС в рішенні вказав, що у справі досліджується питання надання хабара колишнім нардепом, а відтак, відповідно до ст. 216 КПК, провадження підслідне детективам НАБУ.

«Рішення про передачу справи до СБУ у подальшому може призвести до уникнення відповідальності за вчинений злочин винними, адже усі зібрані докази будуть визнані судом недопустимими через здійснення розслідування неналежним органом. Обмежена підслідність передбачена для НАБУ і САП, визначена законодавцями як гарантія ефективного та неупередженого досудового розслідування корупційних злочинів, вчинених топпосадовцями. Закон прямо забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування», – підкреслили в бюро.

Крім того, директор НАБУ Артем Ситник за погодження виконувача обов'язків керівника САП Максима Грищука звернувся до ОГП з постановою про витребування справи Татарова. Він також надіслав до Офісу генпрокурора документ про необхідність доручення розслідування цієї справи детективам НАБУ, але в ОГП ніхто на ці документи не реагує.

Раніше Печерський суд зобов'язав Офіс генпрокурора забрати у НАБУ і САП справу Татарова. Пізніше заступник генпрокурора Олексій Симоненко зробив це і передав справу до Служби безпеки України. Водночас, САП подала скаргу на таке рішення і апеляційна палата ВАКС її розглядає.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Татарову про підозру. Йому направили повістку про виклик до НАБУ, за якою він з'явився і одержав підозру особисто. Пізніше НАБУ і САП подали до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову у вигляді тримання під вартою із альтернативою 10 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили експерту Костянтину Дубоносу про підозру в одержанні неправомірної вигоди від екснардепа Максима Микитася, а йому, відповідно, вручили підозру в наданні цієї вигоди. За версією слідства, Микитася у змові з колишнім посадовцем компанії «Укрбуд Девелопмент» домовився із Дубоносом про підробку експертизи, яку проводив ДНДЕКЦ у межах справи про заволодіння понад 81,5 млн грн Національної гвардії України.

На думку органів правопорядку, екснардеп через Татарова передав Дубоносу машиномісце вартістю в 250 тисяч гривень, а той, своєю чергою, вніс недостовірні дані до експертизи: занизив вартість житлового комплексу на Печерську з 81 до 7 млн грн. Тоді вказану експертизу призначив слідчий Національної поліції, який розслідував справу про заволодіння понад 81,5 млн грн НГУ. У цій же справі, згідно доказів, є листування, в яких фігурує заступник глави Офісу президента Олег Татаров.

За даними співрозмовників в органах правопорядку, напередодні вручення підозри Татарову генпрокурорка Венедіктова змінила групу прокурорів у справі і заблокувала цю процедуру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: