Хабар від Микитася: ВАКС заарештував заступника директора установи МВС

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива Національного бюро погодженого прокурором САП про обрання запобіжного заходу.
Костянтин Дубонос з адвокатамискріншот/відео Youtube ВАКС

Вищий антикорупційний суд узяв під варту заступника директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ (ДНДЕКЦ) Костянтина Дубоноса, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні неправомірної вигоди від колишнього народного депутата Максима Микитася.

Таке рішення 2 грудня ухвалив слідчий суддя ВАКС Андрій Біцюк, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива – задовольнити. Застосувати до підозрюваного Костянтина Дубоноса запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 30 січня 2021 року включно», – оголосив суддя.

Також суд визначив підозрюваному альтернативу у вигляді застави розміром 1,05 млн грн. У разі внесення застави на Дубоноса покладуть такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися без дозволу з населеного пункту, в якому він проживає/перебуває; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування щодо обставин справи з працівниками ДНДЕКЦ; здати за зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Як відомо, НАБУ і САП повідомили Дубоносу про підозру в одержанні неправомірної вигоди від Микитася, а екснардепу, відповідно, вручили підозру в наданні цієї вигоди. За версією слідства, Микитася у змові з колишнім посадовцем компанії «Укрбуд Девелопмент» домовився із Дубоносом про підробку експертизи, яку проводив ДНДЕКЦ у межах справи про заволодіння понад 81,5 млн грн Національної гвардії України.

На думку органів правопорядку, екснардеп передав Дубоносу машиномісце вартістю в 250 тисяч гривень, а той, своєю чергою, вніс недостовірні дані до експертизи: занизив вартість житлового комплексу на Печерську з 81 до 7 млн грн. Тоді вказану експертизу призначив слідчий Національної поліції, який розслідував справу про заволодіння понад 81,5 млн грн НГУ.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Микитасю про підозру в організації заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії України. За версією слідства екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Нацгвардії Юрієм Аллеровим, генеральним директором компанії «Укрбуд Девелопмент» Олегом Майбородою, його заступником Сергієм Якусевичем, приватним оцінювачем Алісою Гринчук та колишнім заступником президента будівельної корпорації «Укрбуд» В'ячеславом Мармишем організував корупційну схему із заволодіння нерухомістю НГУ.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ НГУ) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку були оцінені квартири, що мала отримати НГУ на старті домовленостей. Нещодавно НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: