Венедіктову зобов'язали забрати у НАБУ «справу Татарова»

Читать на русском
Столичний районний суд зобов'язав очільницю Офіса генерального прокурора змінити підслідність у кримінальному провадженні про хабар експерту.
Олег Татаров

Печерський районний суд міста Києва зобов'язав генеральну прокурорку Ірину Венедіктову забрати у Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури так звану «справу заступника глав Офісу президента України Олега Татарова».

Таке рішення 14 грудня ухвалив слідчий суддя Печерського райсуду Сергій Вовк, підтвердили журналісту «Слово і діло» у САП.

Як повідомили співрозмовники, суддя Вовк задовольнив скаргу адвоката і зобов'язав генпрокурора забрати у НАБУ і САП це провадження.

Пізніше у САП повідомили, що оскаржать вказане рішення Печерського суду оскаржать в суді апеляційної інстанції, тобто в апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.

Справа Микитася: хабар за експертизу і «підозрюваний» ТатаровОчільниця Офісу генпрокурора зірвала плани Національного бюро та САП з реалізації повідомлення про підозру ще одному фігуранту справи про хабар від екснардепа.

«САП оскаржить рішення слідчого судді Печерського районного суду Києва, який частково задовольнив скаргу адвоката одного з підозрюваних у кримінальному провадженні щодо визначення підслідності за іншим органом. Одночасно, суддя зобов'язав генпрокурора вирішити неіснуючий спір про підслідність та доручити досудове розслідування іншому органу», – інформують у прокуратурі.

На думку САП, суддя вийшов за межі наданих йому повноважень, оскільки вирішення питання про підслідність є дискреційним правом прокурора та не відноситься до компетенції слідчого судді. Також у прокуратурі додали, що у законодавстві встановлена заборона доручати досудове розслідування кримінального правопорушення віднесеного до підслідності НАБУ іншому органу.

«Судовий контроль у справах Національного антикорупційного бюро України здійснюється Вищим антикорупційним судом, а не Печерським районним судом Києва», – додали в САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили експерту Костянтину Дубоносу про підозру в одержанні неправомірної вигоди від екснардепа Максима Микитася, а йому, відповідно, вручили підозру в наданні цієї вигоди. За версією слідства, Микитася у змові з колишнім посадовцем компанії «Укрбуд Девелопмент» домовився із Дубоносом про підробку експертизи, яку проводив ДНДЕКЦ у межах справи про заволодіння понад 81,5 млн грн Національної гвардії України.

На думку органів правопорядку, екснардеп передав Дубоносу машиномісце вартістю в 250 тисяч гривень, а той, своєю чергою, вніс недостовірні дані до експертизи: занизив вартість житлового комплексу на Печерську з 81 до 7 млн грн. Тоді вказану експертизу призначив слідчий Національної поліції, який розслідував справу про заволодіння понад 81,5 млн грн НГУ. У цій же справі, згідно доказів, є листування, в яких фігурує заступник глави Офісу президента Олег Татаров.

За даними співрозмовників в органах правопорядку, напередодні вручення підозри Татарову генпрокурорка Венедіктова змінила групу прокурорів у справі і заблокувала цю процедуру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: