Які обіцянки українські політики повинні виконати до кінця року

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв до кінця року ввести амністію капіталів і відкрити хаб на адмінкордоні з Кримом.
Слово і діло

За кілька тижнів «Слово і діло» підбиватиме підсумки 2020 року – як політики виконували свої обіцянки. Тому часу «підтягнути хвости» у них лишилося зовсім мало. Сьогодні пропонуємо подивитися, які зобов'язання президенту, членам Кабміну і місцевій владі потрібно встигнути виконати до кінця року.

Хаб на кордоні з Кримом і амністія капіталів: що має зробити Зеленський

У Володимира Зеленського, крім 100 шкіл, 100 дитячих садків і 100 спортивних об'єктів, є інші масштабні завдання, які потрібно виконати у цьому місяці.

Президент пообіцяв, що наприкінці року на адміністративному кордоні з Кримом запрацює хаб: «Держава спільно з компанією SOCAR до кінця року відкриє на «Чонгарі» великий хаб для обслуговування громадян. Там буде повноцінний Центр надання адміністративних послуг, зона відпочинку та інші важливі об'єкти».

Крім того, до 2021 року Зеленський обіцяв побудувати пологове відділення в Бориспільській багатопрофільній лікарні і звести новий міст через річку Прут у Чернівецькій області.

Малоймовірно, що Зеленський виконає зобов'язання запровадити цьогоріч амністію капіталів. Кілька разів говорили про те, що законопроєкт готовий і його ось-ось подадуть до парламенту, але досі так і не внесли.

Також до кінця року, як хотів Зеленський, повинні бути готові 4 тисячі кілометрів доріг державного значення і 2 тисячі – місцевого.

Завершити реформу ДАБІ та ліквідувати ДФС: які обіцянки повинні виконати міністри

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов обіцяв цьогоріч завершити реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції. Нагадаємо, що вона триває з березня: вже прийнято постанову про ліквідацію інспекції і створені два нових органи – Державна інспекція містобудування України і Державна сервісна служба містобудування України.

Нещодавно в інтерв'ю «Слово і діло» Чернишов розповів про причини затримки перетворень: «Реформа не була реалізована саме тими темпами, які передбачалися. Прем'єр-міністр України декларував завершення її восени, до кінця жовтня цього року. На жаль, з деяких причин цього не сталося. Серед цих причин – можливо, кількість відповідальних за цю реформу, певна суперечливість між законодавством і постановами, а також події останніх днів, які провели правоохоронні органи (обшуки СБУ в ДАБІ – ред.), що викликали недовіру до чинного складу керівництва».

Голова МОЗ Максим Степанов обіцяв в грудні збільшити кількість ПЛР-тестів на коронавірус до 75 тисяч на добу, а також забезпечити киснем 80% ліжок в лікарнях.

Денис ШмигальПрем'єр-міністр України
Шмигаль пообіцяв у 2020 році завершити реформу дозвільної системи у будівництвіСказано 17 липня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також до 2021-го міністр хотів закупити і передати в регіони близько 400 автомобілів швидкої допомоги. У державному бюджеті на це передбачено 922 млн грн.

Міністр фінансів Сергій Марченко запевнив, що до кінця року доходи держбюджету будуть перевиконані на 10 млрд. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль теж спокійний за бюджет: ще в червні він пообіцяв, що всі бюджетні зобов'язання будуть виконані.

Крім того, до кінця року Шмигаль обіцяв остаточно ліквідувати Державну фіскальну службу. «Замість ДФС буде створений прозорий і ефективний орган, який виявлятиме економічні злочини, перш за все, завдяки аналітичній роботі», – сказав голова уряду.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков мав намір до кінця року відкрити на КПВВ «Новотроїцьке» сервісний центр. «Наші громадяни з окупованих територій повинні мати можливість отримувати усі послуги, які надає Україна. Вони повинні відчувати і розуміти, що державі є до них діло», – зазначив він. На КПВВ громадяни зможуть отримати всі соціальні і адмінпослуги, юридичну допомогу, будуть відкриті відділення Ощадбанку, «Нової пошти», аптека і магазин.

У міністра оборони Андрія Тарана завдання на грудень – здати в експлуатацію польовий табір «Широкий лан».

Ухвалити бюджет – головне завдання для нардепів

На календарі вже 2 грудня, а держбюджет на наступний рік все ще чекає ухвалення в другому читанні. Цього тижня розгляду не буде: фінальне голосування відбудеться або наступного пленарного, або на позачерговому засіданні. Тому бюджет залишається завданням №1 для депутатів на цей місяць.

Не буде голосувати за кошторис-2021 у другому читанні фракція «Голос». Це вже пообіцяли Ярослав Железняк і Юлія Клименко. Ольга Стефанішина заявила, що фракція не голосуватиме за проєкт, в якому передбачено тільки 3,5% ВВП на медицину.

Свої голоси не хоче давати «Опозиційна платформа – За життя». Про це заявили Олександр Колтунович, Юрій Бойко та Вадим Рабінович. Позиція фракції – це «антинародний бюджет».

Ігор Палиця пообіцяв, що група «За майбутнє» не підтримуватиме бюджет. Олексій Гончаренко повідомив, що «Європейська солідарність» теж буде проти.

Нардеп Андрій Ніколаєнко у вересні заявив, що «Батьківщина» не голосуватиме за бюджет на 2021 рік. Але в першому читанні раптово фракція дала голоси, і сам Ніколаєнко теж натиснув кнопку «за». Тому його обіцянка цілком може бути провалена.

Нардеп Олена Шуляк хотіла до кінця року внести законопроєкт про реновації застарілих будівель, а Михайло Радуцький – законопроєкт про обов'язкове медичне страхування. Також Радуцький запевнив, що до кінця 2020-го в Україні 80 тисяч ліжок в лікарнях будуть обладнані киснем.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в середині листопада пообіцяв протягом декількох тижнів оприлюднити звіт ТСК щодо пожеж на військових складах. Зазначений термін спливає саме десь в грудні.

Мажоритарник Олександр Скічко до кінця року обіцяв відремонтувати 234 км доріг у Черкаській області, дорогу від повороту на Канів в селах Софіївка і Піщане, відновити дорожнє полотно в межах сіл Березняки і Будище. Також депутат повинен зробити все можливе, щоб в цьому році на капітальний ремонт Канівської об'їзної дороги виділили 133,6 млн грн.

Нові дитсадки та стадіони: що до кінця року повинні зробити мери і голови ОДА

Мер Києва Віталій Кличко обіцяв до кінця року відкрити автомобільний рух через Подільсько-Воскресенський міст. Станом на жовтень на завершальному етапі було будівництво аркового мосту – закінчили монтаж освітлення та тривав демонтаж тимчасових опор.

Також Кличко мав намір до кінця року побудувати розв'язку на Богатирській і з'єднати її з Великою окружною, придбати близько 70 екологічних автобусів, відкрити три нових дитячих садки і два після реконструкції, збільшити кількість контейнерів для роздільного збору сміття до 3,6 тисяч, встановити перші стаціонарні пости системи моніторингу повітря.

Андрій Садовий повинен до кінця року встигнути облаштувати вбиральню навпроти Лялькового театру у Львові. Мер Черкас Анатолій Бондаренко обіцяв до кінця 2020-го обладнати відеоспостереженням всі школи міста. У листопаді міська рада повідомила, що камери встановили у 24 установах загальної середньої освіти, роботи в ще 10 тривають.

Борис Філатов обіцяв цьогоріч закінчити ремонт набережної в Дніпрі. У жовтні у міській раді «Слово і діло» повідомили, що ремонт триває: йде облаштування центральної алеї, зеленого газону, велодоріжки, установки модульних туалетів, лав та урн, монтаж обмежувальних стовпів на зупинках громадського транспорту, нанесення розміток на паркованнях і велодоріжці.

Мер Вінниці Сергій Моргунов до кінця року повинен утеплити 7 дошкільних установ, мер Хмельницького Олександр Симчшин – побудувати спортивний комплекс і відремонтувати кілька вулиць, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків – встановити в Києві пам'ятник письменнику Івану Франку.

Глави обласних адміністрацій в Україні змінюються так швидко, що не встигають виконувати обіцянки. Проте, керівник Закарпатської ОДА Олексій Петров зобов'язався до кінця року відкрити 15 багатофункціональних спортмайданчиків, здати в експлуатацію 37 амбулаторій і побудувати 7 спорткомплексів. Серед завдань Володимира Труша до кінця року – побудувати в Тернопільській області 5 шкіл, 5 дитячих садків і 5 стадіонів. Такі ж обіцянки, але тільки в Житомирській області, повинен виконати Віталій Бунечко.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як політики впоралися з обіцянками, які мали виконати до зими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: