Півтора року роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на 20 листопада Зеленський дав, з урахуванням передвиборчих і програмних, 602 обіцянки. Якщо рахувати від дня інавгурації, 20 травня 2019 року, у глави держави 317 зобов'язань в процесі виконання, 125 – виконані і 75 – провалені.

З 20 жовтня по 20 листопада Зеленський дав 20 обіцянок, виконав – 3, провалив – 6.

Усі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання зобов'язань політиків, можна прочитати в нашому регламенті.

Що за місяць зробив Зеленський

Володимир Зеленський виконав обіцянку про те, що в 2020-му буде побудовано кілька мостів. Не враховуючи відремонтованих, за цей рік було відкрито щонайменше п'ять нових мостів – в Полтавській, Сумській, Івано-Франківській і Чернівецькій областях. Ще кілька — на завершальних етапах будівництва.

Після початку протестів в Білорусі Зеленський пообіцяв повернути всіх українців, яких там затримали. У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що в серпні-вересні заарештували 16 громадян України. Після втручання наших дипломатичних установ, всі українці були звільнені з-під варти, п'ять з них повернулися в Україну. Зважаючи на це, президент обіцянку виконав.

Крім того, Зеленський виконав зобов'язання запровадити візову лібералізацію для громадян Китаю. 28 липня він підписав указ, яким доручив Кабміну ввести на період з 1 серпня 2020 року до 31 січня 2021 року безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду через територію для громадян КНР, які в'їжджають з туристичною метою, якщо термін їхнього перебування в Україні не перевищує 30 днів протягом 180 днів. Уряд виконав доручення.

Відзначимо, аналогічну обіцянку щодо громадян Індії президент провалив.

Які обіцянки за місяць провалив президент

Володимир Зеленський в перший день на посаді обіцяв, що під час його президентства не буде жодного тиску на суддів.

27 жовтня Конституційний суд України прийняв рішення, яким скасував деякі норми антикорупційного законодавства. У відповідь президент подав законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», яким запропонував припинити повноваження поточного складу КСУ. Водночас Конституція України і закон «Про Конституційний суд України» не передбачають припинення повноважень складу КСУ рішенням Верховної ради.

Оскільки Зеленський вніс в Раду ініціативу, яка суперечить нормам чинного законодавства і не замінює їх, чим створюються підстави вважати, що це є одним із прикладів «тиску на суддів», обіцянку – не виконано.

Також президент не виконав наміру зробити все, щоб змінити місцеву владу в Одесі, якщо там найближчим часом не буде знижений рівень криміногенної ситуації. Для порівняння: у жовтні 2019 року в Одесі було відкрито 1635 кримінальних правопорушень, а в березні 2020 року – 1735. Тобто кількість злочинів зросла.

При цьому два з чотирьох керівників відділів поліції Одеси займають посади ще з травня й червня 2019 року, а два з чотирьох керівників місцевих прокуратур – ще з часів каденції п'ятого президента. Крім того, кандидат на посаду мера Одеси від «Слуги народу» Олег Філімонов не пройшов у другий тур виборів, мером був переобраний Геннадій Труханов. Зважаючи на це, обіцянка не виконана.

19 серпня Зеленський мав намір невідкладно забезпечити підпорядкування корпусів, якими користується Запорізький госпіталь ветеранів війни, у власність обласної адміністрації. Кабмін прийняв розпорядження віднести нерухоме майно в сферу управління Запорізької ОДА тільки 23 вересня. Комісія була створена тільки 15 жовтня. Оскільки про «невідкладне» передання мова не йде, зобов'язання не виконано.

Обіцянки Зеленського за попередній місяць можна подивитися тут.

Нагадаємо, держбюджет на 2021 рік був ухвалений у першому читанні 5 листопада. «Слово і діло» проаналізувало, чи передбачили в ньому кошти на обіцянки Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: