Захист бізнесу під час карантину: що обіцяли політики

Читать на русском
Доступні кредити, виплати на дітей для ФОП, допомога з тимчасового безробіття – лише частина обіцянок бізнесу від політиків.
Слово і діло

В Україні запровадили карантин «вихідного дня», який запрацює вже 14-15 листопада. Він передбачає, що в суботу та неділю працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки і транспорт. Від самого ранку під будівлею уряду в Києві через це протестують представники бізнесу, зокрема ресторанного. Вони вимагають дозволити їм працювати без тимчасових обмежень, запровадити мораторій на перевірки і виплатити компенсацію через карантин. Аналогічні акції під слоганом «Маю право працювати» відбулися і в інших містах.

У відповідь прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що «уряд готовий підставити плече», щоб підтримати українських підприємців. Кабмін має намір відновити і розширити програми компенсації частини зарплат працівників у зв'язку з простоєм виробництва, виплати на дітей для родин підприємців. Також опрацьовується механізм реалізації форс-мажорних обставин у зв'язку з карантином «вихідного дня».

Це не перші і не останні обіцянки, які представники бізнесу почули від влади на карантині. «Слово і діло» пропонує подивитися, як влада ці зобов'язання виконує.

Кредитні канікули і допомога на дітей для ФОП: як обіцянки виконані

Після запровадження локдауну в Україні президент Володимир Зеленський пообіцяв задіяти економічні інструменти для захисту бізнесу від впливу карантину – кредитні канікули.

Через кілька днів був ухвалений закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби». Він передбачає кредитні канікули – звільнення споживача від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов'язань за договором про споживчий кредит.

Крім того, на карантині Кабінет міністрів поновив програму «Доступні кредити 5-7-9%». Це, в тому числі, обіцяв міністр розвитку економіки Ігор Петрашко. Кабмін збільшив максимальну суму позики до 3 млн грн, розширив перелік інвестиційних цілей кредитування і можливості рефінансування під 0%. Таким чином, і Зеленський, і Петрашко свої обіцянки виконали.

Також Петрашко виконав намір запровадити програми підтримки для бізнесу, які передбачають зняття кредитного навантаження і сприяють утриманню працівників, а також обіцянку забезпечити запуск інструментів для підтримки бізнесу. Це знову-таки і оновлення програми «Доступні кредити», і податкові канікули.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна в квітні пообіцяла платити для ФОП соціальну допомогу на дітей на період карантину. «Є фізична особа-підприємець, у якої немає найманих працівників. І на кожну дитину такій особі, яка просто сидить і перечікує карантин, ми дамо по прожитковому мінімуму. Ми їй допомогу на дітей дамо. Це буде щомісячна допомога на період карантину», – розповіла вона. 22 квітня Кабінет міністрів своїм рішенням запровадив виплату допомоги на дітей ФОП, які належать до першої та другої групи платників єдиного податку та сплачували єдиний соціальний внесок. Допомога розрахована на кожну дитину до 10 років в розмірі прожиткового мінімуму. Обіцянка – виконана.

Денис Шмигаль виконав зобов'язання спростити надання тимчасової допомоги з безробіття на період дії карантину. Уряд затвердив порядок надання і повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги з часткового безробіття. Її надає Центр зайнятості не тільки роботодавцям для своїх працівників, а й ФОП. За новим законом роботодавці та ФОПи можуть звернутися по кошти протягом 90 днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Раніше термін подачі документів був тільки 30 днів.

Які обіцянки провалили в Кабміні

Досить багато провалених обіцянок щодо підтримки бізнесу у прем'єр-міністра. Шмигаль, а з ним і Петрашко, багато говорили про програму «Нові гроші», яка досі не запрацювала. Наприкінці квітня голова уряду обіцяв запустити програму на початку травня, Петрашко на початку травня заявив, що вона запрацює «найближчим часом».

«Зараз Мінекономіки завершує роботу над програмою «Нові гроші», суть якої – у видачі коштів і компенсації відсотків, щоб вони склали не більше 3% за новим кредитом на термін від двох років, і гарантія держави», – говорив Шмигаль. Щоб програма запрацювала потрібно ухвалити законопроєкт «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі і врегулювання порядку сплати податкового боргу», але він зараз тільки готується до повторного першого читання.

Також Шмигаль обіцяв цього року виділити 10 млн грн державних гарантій в рамках програми «Нові гроші». Але такі кошти в бюджеті не були передбачені, держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд, а значить обіцянка провалена.

Крім того, Шмигаль не виконав зобов'язання запровадити програму підтримки бізнесу з відтермінуванням сплати кредиту строком на 1 рік. Кабмін вносив зміни до постанови, що регламентує програму «Доступні кредити 5-7-9%», але як для відсотків, так і для тіла кредиту терміни відстрочки залишилися не більше 9 місяців.

500 тисяч робочих місць і програми підтримки безробітних: що ще потрібно зробити

Володимир Зеленський навесні пообіцяв, що для підтримки безробітних запрацюють нові програми. «Давайте подивимося на тих людей, які через коронавірус приїхали, я впевнений, не тимчасово, з Польщі, Румунії, Білорусі, Росії – з багатьох країн, де вони працювали. Приїхали хороші робочі руки, люди кмітливі, міцні, у них є невеликий капітал. Ми їм запропонуємо такі програми, включаючи іпотечні, на які вони зможуть відразу після коронавірусу відкрити свій маленький або середній бізнес», – сказав глава держави.

Поки обіцянка в процесі виконання. Наприклад, та ж програма «Нові гроші» ще не запрацювала. Що передбачено в проєкті бюджету на 2021 рік для допомоги безробітним, можна почитати в нашому матеріалі.

Шмигаль і на 2021 рік обіцяв виділити 10 млрд грн державних гарантій в рамках програми «Нові гроші». Також у прем'єра є відома обіцянка створити 500 тисяч робочих місць після завершення карантину, але її виконати досить складно. «Ми створили передумови для того, щоб ця кількість робочих місць була створена. На сьогодні ми маємо статистику, 385 тисяч робочих місць збережено завдяки програмам в тому числі завдяки рефінансуванню і перекредитуванню для малого і мікробізнесу. Майже 220 тисяч працевлаштовано офіційно через службу зайнятості (в різних сферах). Але цього обов'язку створити цю кількість робочих місць, ніхто з держави, влади, з уряду не знімає», – заявив Шмигаль на початку серпня, так що чекаємо.

Також Шмигаль обіцяв забезпечити облік і компенсації для звільнених громадян, або тих, хто перебував у вимушених відпустках через коронавірус.

Раніше «Слово і діло» писало про те, що передбачає карантин «вихідного дня».

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, що обіцяли в Кабміні після запровадження карантину.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: