Місцеві вибори-2020: чи є програми у нових мерів і що вони обіцяють

Читать на русском
Більшість кандидатів у мери на виборах-2020 не подавала персональної програми, а скористалася програмою партії.
Слово і діло

В Україні 29 листопада в останньому місті відбудеться другий тур місцевих виборів, після чого у нас буде повний список переможців. «Слово і діло» розібралося, чи є передвиборчі програми у кандидатів у мери, а також які обіцянки зі старої програми вирішили знову використати чинні міські голови.

Віталій Кличко

Віталій Кличко переміг уже в першому турі виборів у Києві. На відміну від 2015 року, цього разу у нього немає персональної програми. Про свої плани на наступну каденцію Кличко розповідав влітку на пресконференції «Яким ми бачимо Київ». Крім того, багато обіцянок є в програмі його партії УДАР.

У ній йдеться, що команда продовжить захищати киян від коронавірусу, відроджуватиме економіку міста за рахунок цифрових інновацій, відремонтує всі мости через Дніпро, вирішить проблему аварійного житла, збільшить площу зелених зон, щорічно будуватиме щонайменше 10 садочків та 5 шкіл.

Також команда Кличка знову дала деякі обіцянки, які мер озвучував у 2015 році: продовжувати реконструкцію установ медицини, не допускати висотного будівництва в центрі столиці, реставрувати культурні пам'ятки.

Деякі обіцянки стали більш конкретними. Наприклад, замість залучення коштів для поліпшення якості питної води партія мера тепер обіцяє реконструювати Дніпровську і Деснянську водопровідні станції. А замість створення для молоді можливості відшукати роботу після вишу – хоче забезпечити квоту робочих місць в організаціях і підприємствах.

Сергій Моргунов

Чинний мер Вінниці набрав у першому турі понад 65% голосів. Свою програму Сергій Моргунов опублікував в інформаційному бюлетені партії «Українська стратегія Гройсмана».

Програма Моргунова складається з 10 пунктів, які не перетинаються із варіантом 2015 року. Він, зокрема, обіцяє оновити близько 50 км доріг, капітально відремонтувати 230 прибудинкових територій, створити більше 1250 додаткових місць у дитячих садках, нові робочі місця, розвивати систему транспортного сполучення, модернізувати всі системи водопідготовки та очисних споруд.

Борис Філатов і Загід Краснов

Другий тур виборів у Дніпрі пройде 22 листопада, в ньому зійдуться чинний мер Борис Філатов і кандидат від партії «Громадська сила» Загід Краснов.

У Філатова особистої передвиборчої програми немає, програма є у його партії «Пропозиція». Але оскільки партія об'єднує мерів кількох міст, конкретних обіцянок для жителів Дніпра в ній немає. Водночас деякі інші мери, які йшли від цієї партії, особисті програми подали.

Програма Краснова – це теж програма партії, від якої він балотується. Обіцянки там досить стандартні для місцевої влади: оновити транспорт, будувати в місті соціальне житло, облаштувати безкоштовні денні парковання, оновити основні транспортні магістралі.

Сергій Сухомлин

Чинний мер Житомира був переобраний на посаду у першому турі. Перед виборами Сергій Сухомлин презентував свою програму від партії «Пропозиція».

У неї мер включив провалену за цю каденцію обіцянку створити молодіжний арт-центр. Мабуть, хоче виправитися. Крім того, Сухомлин пообіцяв: реконструювати фасади історичних будівель, завершити реконструкцію Нового бульвару, облаштувати скейтпарк, реконструювати гідропарк, в кожній школі облаштувати сучасний спортзал і спортмайданчик, побудувати сучасний госпіс, встановити камери контролю швидкості на дорогах, закупити новий транспорт, побудувати сміттєпереробний завод, створити швидкісне залізничне сполучення з Києвом.

Володимир Буряк

Чинний мер Запоріжжя Володимир Буряк переобрався у першому турі. У нього своя партія і на вибори він йшов з її програмою: «Всі проєкти з розвитку Запоріжжя, які ми будемо вам презентувати, фактично є планом дій для мене і моїх однодумців в міській раді наступного скликання».

У програмі Буряк перерахував власні успіхи за попередні роки і дав кілька нових обіцянок: відкрити нові маршрути комунального транспорту, поліпшити міські пляжі, розробити проєкти нових зон відпочинку, оновити всі бібліотеки міста, встановити додаткові камери на вулицях, продовжувати розвивати інфраструктуру аеропорту тощо.

Руслан Марцінків

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків без проблем виграв вибори у першому турі, набравши більше 86% голосів жителів міста. Однак надати свою передвиборчу програму Марцінків не потурбувався.

На вибори він ішов від ВО «Свобода», в Івано-Франківській міській партійній організації є своя програма і в ній навіть дублюються деякі передвиборчі обіцянки Марцінківа за 2015 рік: ремонтувати дороги, продовжувати будівництво дитячих садків, звільнити центр міста від автомобілів.

Андрій Райкович

Андрій Райкович теж переобрався на посаду мера Кропивницького в першому турі. Він йшов від партії «Пропозиція», але особиста програма у нього теж була (її «Слово і діло» надали в пресслужбі).

Цікаво, що за п'ять років каденції Райкович так і не затвердив генерального плану міста, тому вирішив дати таку обіцянку вдруге. Крім того, мер пообіцяв: створити міський земельний кадастр, щорічно встановлювати щонайменше 50 відеокамер на соціальних об'єктах, щорічно виділяти мінімум 5 млн грн на освітлення міста, ремонтувати не менш як 20 вулиць.

Ігор Поліщук

Ігор Поліщук виграв вибори в Луцьку за підсумками другого туру. Поліщук балотувався від партії «За майбутнє» та за тиждень до першого туру представив в Фейсбуці 18 пріоритетів у своїй роботі.

Серед них: реалізація ініціативи «Луцьк без маршруток», визначення чітких правил забудови міста, модернізація і заміна мереж водо- і теплопостачання, капітальний ремонт прибудинкових територій і вулиць у приватному секторі, капремонт в лікувальних установах, будівництво 25 штучних полів, розвиток спортивної інфраструктури, встановлення нових розумних зупинок.

Андрій Садовий та Олег Синютка

Андрій Садовий та Олег Синютка поборються за посаду мера Львова 22 листопада. Садовий, хоч і керує містом вже 14 років, не став грати на минулих досягненнях, а представив нову програму – «Львів-2024».

При цьому кілька пунктів перекочували із «Львів-2020» у «Львів-2024»: зведення сміттєпереробного комплексу, розвиток мережі амбулаторій сімейної медицини, будівництво тролейбусних маршрутів, створення центру паліативної допомоги, будівництво музичної школи і підземних паркінгів.

Передвиборча програма є і у Синютки. З цікавих пунктів у ній: припинити злочинну безвідповідальність влади в боротьбі з коронавірусом, продовжити середньостатистичний час перебування туриста в місті до 5-6 днів, проводити щорічний культурно-мистецький форум «Львівська європейська осінь», побудувати IT-містечко.

Олександр Сєнкевич і Владислав Чайка

Другий тур виборів мера Миколаєва пройде 22 листопада. Чинний голова Олександр Сєнкевич змагатиметься з кандидатом від «Опозиційної платформи – За життя» Владиславом Чайкою.

Сєнкевич пішов на вибори від партії «Пропозиція» і власною передвиборчою програмою не переймався, про неї не чули навіть у його пресслужбі. У Чайки теж немає програми, від нього лунають ті ж тези, які представники партії озвучують в парламенті, тільки в регіональному масштабі.

Геннадій Труханов

Геннадія Труханова переобрали мером Одеси в другому турі. Він балотувався від партії «Довіряй справам» і, ймовірно, буде орієнтуватися на програму одеської міської організації.

Програма, зокрема, передбачає: турботу про культурну спадщину Одеси, ремонт житлового фонду, модернізацію міських медичних установ, запровадження єдиного е-квитка в міському транспорті, економічно обґрунтовані тарифи, які регулює місто, продовження програми «Здоров'я» до 2025 року, зведення сміттєпереробного заводу (така обіцянка була у Труханова в програмі 2015 року), будівництво 30 км велодоріжок, wi-fi в громадському транспорті і парках.

Олександр Мамай та Сергій Іващенко

Другий тур виборів відбудеться і в Полтаві: 22 листопада за крісло мера боротимуться Олександр Мамай та Сергій Іващенко.

Мамай йде на вибори від партії «За майбутнє» та персональної програми у нього немає. Іващенко – кандидат від «Слуги народу», його програма була опублікована в місцевих ЗМІ. У ній шість пунктів: народовладдя і громадський контроль, ліквідація корупції та публічність управління, збереження історичної спадщини та порядок в будівництві, реформа транспортного сполучення, «зелені пріоритети» Полтави, аудит і модернізація ЖК-інфраструктури.

Віктор Шакірзян і Олександр Третяк

Рівняни 22 листопада обиратимуть між кандидатом від партії «Рівне разом» Віктором Шакірзяном і кандидатом від «Європейської солідарності» Олександром Третяком.

Програма Шакірзяна опублікована на сайті партії, вона складається з плану дій за кількома напрямками: економіка, ЖКГ, безпека, комфорт, охорона здоров'я, культура, спорт і екологія.

У Третяка особистої програми немає – тільки міського осередку партії, але там без конкретних обіцянок для містян.

Олександр Лисенко

Чинний мер Олександр Лисенко перемагає в Сумах за підсумками другого туру. Його персональної програми у відкритому доступі немає, є тільки сумського осередку «Батьківщини», від якої він висувався.

Програма обласної організації підозріло схожа на ту, з якою партія йшла на вибори до Верховної ради: підтримка учасників АТО, створення робочих місць, підвищення зарплати медикам, зарплата вчителям не менше 3 мінімальних, продовження мораторію на продаж землі тощо.

Сергій Надал

Сергія Надала ще у першому турі підтримали більше 70% жителів Тернополя. Свою програму він ділить з кандидатами в депутати міської ради.

Надал обіцяє ремонт вулиць, утеплення фасаду будинків і бюджетних установ, модернізацію громадського транспорту, нові сквери і парки, розвиток інклюзивності в місті, підтримку молодіжного підприємництва, будівництво Палацу спорту, проведення щорічного Фестивалю сім'ї, продовження програми «Місто в смартфоні».

Крім того, як і п'ять років тому, мер планує закупити нове медичне обладнання та встановити дитячі майданчики.

Богдан Андріїв і Віктор Щадей

Другий тур виборів мера Ужгорода пройде найближчої неділі. Чинний міський голова Богдан Андріїв йде як самовисуванець і у нього немає ні персональної програми, ні програми партії.

Зате його конкурент Віктор Щадей – кандидат від «Слуги народу» – програму представив. Серед його пріоритетів: запуск нових автобусів (планує це зробити за 9 місяців), встановлення ціни на проїзд на рівні 5 гривень, будівництво нової школи та дитячого садка, ремонт 260 багатоповерхівок (за три роки), вирішення проблеми зі сміттям, розвиток сфери IT в Ужгороді. Щадей також зобов'язався щотижня звітувати про виконану роботу.

Геннадій Кернес

Геннадій Кернес, незважаючи на невизначену ситуацію зі станом його здоров'я, переміг у першому турі виборів. У публічному доступі є програма його партії «Блок Кернеса – успішний Харків», і це вже добре, адже в 2015 році у Кернеса не було жодної.

У програмі – 15 стратегічних кроків для успішного Харкова. Цікаво, що окремий пункт – «місто без наркотиків»: влада має намір продовжувати антинаркотичну пропаганду, проводити профілактику серед школярів, навчати учителів практичних навичок порятунку життя дитини, яка перебуває під дією наркотиків.

Ігор Колихаєв

Мером Херсона у другому турі обрали представника «Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» Ігоря Колихаєва. Передвиборча програма у переможця є.

Колихаєв обіцяє забезпечити жителів Херсона чистою водою, створити систему цивілізованої утилізації відходів, боротися з рослинами-алергенами, розвивати зелену енергетику, популяризувати здоровий спосіб життя, будувати доступне житло, забезпечити якісну роботу пасажирського транспорту.

Олександр Симчишин

Олександр Симчишин переобрався в першому турі. Передвиборча програма у мера Хмельницького є, але команда з нею трохи «перемудрувала»: програма розміщена в Telegram-боті, але він не працює.

Анатолій Бондаренко і Віктор Євпак

У другому турі виборів в Черкасах 22 листопада змагатиметься чинний мер Анатолій Бондаренко з партії «За майбутнє» і Віктор Євпак від «Голосу».

Бондаренко йде на вибори з партійною програмою, її першочергові завдання: створення нових робочих місць, викорінення корупції в міській владі, належне медичне обслуговування, розвиток електронного самоврядування, капітальний ремонт вулиць і тротуарів, дитячих установ і шкіл, медичних і соціальних установ, розвиток спортивної інфраструктури, будівництво черкаської набережної, реалізація програми «Безпечне місто».

У Євпака і кандидатів до міської ради одна програма «Десять кроків за п'ять років»: створення умов для розвитку малого і середнього бізнесу, впровадження системи «Безпечне місто», розвиток освіти, формування системи якісного охорони здоров'я, проведення транспортної реформи, діджиталізація тощо.

Роман Клічук і Віталій Михайлішин

У Чернівцях другий тур виборів пройде 29 листопада. За крісло мера боротимуться Роман Клічук від партії «Єдина альтернатива» та Віталій Михайлішин від партії «Команда Михайлішина». У обох немає персональної програми.

Владислав Атрошенко

Владислав Атрошенко отримав у першому турі виборів близько 85% голосів жителів Чернігова. Персональної програми у нього немає, є програма партії «Рідний дім», від якої він балотувався.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як корелюються результати мерів на виборах і рівень виконання їхніх обіцянок.

Крім того, на нашій інфографіці можна подивитися, які партії отримали найбільше представництво серед голів міських громад.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: