Україна та МВФ: доля другого траншу і обіцянки політиків

Читать на русском
Другий транш від МВФ може не надійти Україні в 2020 році. Чому так сталося і що обіцяють політики.
euractiv.com

Україна цьогоріч може залишитися без траншу від Міжнародного валютного фонду. Таку думку висловив новопризначений радник керівника ОПУ Тимофій Милованов. «Траншу не буде. У кого є якісь ілюзії – це не реально. Фізично, календарно зараз ми не встигаємо. Траншу цього року не буде», – заявив Милованов.

За словами колишнього міністра економіки, максимум, що можливо в 2020 році – прийняти місію МВФ і досягти домовленостей на робочому рівні. Це допоможе Україні залучити фінансування від інших кредиторів, доки триватимуть переговори з Фондом.

Україна і МВФ співпрацюють за програмою Stand-by

Для того, щоб домогтися схвалення нинішньої програми Україна досить довго вела переговори з Міжнародним валютним фондом – з літа 2019 року. Спочатку планувалося, що буде укладена програма Extended Fund Facility – розширене кредитування для надання середньострокової і довгострокової фінансової допомоги, її термін 3-4 роки. Але потім було вирішено зупинитися на короткостроковій Stand-by.

Щоб укласти нову програму України потрібно було виконати 8 вимог, серед яких земельна реформа і ухвалення «антиколомойського» закону. Останню перешкоду було усунено в травні 2020-го – парламент ухвалив закон, який унеможливив повернення банків попереднім власникам.

9 червня МВФ схвалив для України програму Stand-By обсягом 5 млрд доларів, вона розрахована на 18 місяців. «Нова програма спрямована на те, щоб допомогти Україні впоратися із проблемами пандемії COVID-19 шляхом забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, зберігаючи при цьому досягнення і просуваючи невеликий набір ключових структурних реформ, щоб гарантувати, що Україна готова повернутися до зростання, коли криза закінчиться», – заявили в організації.

Перший транш у розмірі 2,1 млрд доларів Україна отримала вже 12 червня. Це були перші з грудня 2018 року гроші від МВФ.

Другу частину кредиту Україна мала отримати до кінця 2020 року за умови виконання взятих на себе зобов'язань. Цьогоріч обсяг коштів, отриманих від МВФ, мав скласти 3,5 млрд доларів. Третій транш був запланований на 2021 року.

Що пішло не так із другим траншем МВФ

Наприкінці серпня в МВФ заявили, що мають намір і далі співпрацювати з Україною за затвердженою програмою, але термінів виділення траншу не назвали. Представник Фонду в Україні Йоста Люнгман зазначив, що Україні потрібно, зокрема, завершити реформу митної та податкової служб, затвердити план роботи з неробочими кредитами в банківській системі.

Наприкінці вересня аналітики Morgan Stanley висловили сумніви, що Україна в цьому році отримає другий транш з урахуванням «кількості невирішених питань щодо програми».

Після того як Конституційний суд України скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування все стало ще складніше. «Ми отримали відразу багато сигналів від наших західних партнерів. Від Міжнародного валютного фонду не може бути жодної місії», – заявив президент Володимир Зеленський 3 листопада. Наступного дня міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що Україна через рішення КСУ може втратити близько 5 млрд доларів фінансової допомоги, у тому числі від МВФ.

17 листопада Зеленський провів телефонні переговори з директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою. Президент зазначив, що Україна виконала всі структурні маяки, передбачені для перегляду програми. «Конструктивна розмова з президентом України Зеленським про реалізацію програми МВФ, незалежність центрального банку і про зусилля в боротьбі з корупцією. Перегляду програми має передувати повне взаєморозуміння в діях», – написала на наступний день Георгієва.

У Кабміні заявили, що отримання траншу залежить від ухвалення держбюджету на 2021 рік. А його, як ми знаємо, поки що схвалили лише у першому читанні.

Співпраця з МВФ: що обіцяв Зеленський і міністри

Володимир Зеленський через кілька днів після інавгурації у травні 2019-го провів зустріч із місією МВФ, в ході якої пообіцяв, що Україна буде виконувати свої зобов'язання перед Фондом: «Співпраця триває. Міжнародний валютний фонд завжди є надійним партнером України за часів, коли ми потребуємо підтримки, і Україна зі свого боку також буде залишатися партнером, який виконує зобов'язання».

Частину зобов'язань Україна виконала, після чого МВФ схвалив нову програму. Як буде далі, подивимося за рішеннями про виділення наступних траншів.

Також Зеленський і міністр фінансів Марченко виконали обіцянку про те, що найближчий транш від МВФ скерують на фінансування держбюджету. 2,1 млрд доларів, які Україна отримала в червні, були передбачені для бюджетної підтримки і на потреби платіжного балансу. Транш відразу направили на рахунки уряду.

Однак, як заявив голова Мінфіну, після 2021 року Україна не запозичуватиме у МВФ коштів відразу в бюджет. Марченко обіцяв, що до 2023-го буде визначено новий формат співпраці: «Упевнений, що до 2022-го Україна завершить чинну програму з Фондом. Сподіваюся, що до цього часу ми вийдемо на «нуль» у графі «кредити МВФ» у бюджеті. Далі, до 2023 року, виберемо новий формат співпраці. Бачу нашу країну не реципієнтом ресурсів, а донором досвіду і технічної допомоги».

Крім того, і Марченко, і Зеленський у різний час обіцяли не допустити дефолту в країні. За останніми запевненням того ж Марченка, дефолту в Україні найближчим часом не передбачається.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, в рамках яких програм і скільки коштів від МВФ отримують різні країни світу.

Крім того, ми писали, які вимоги Міжнародний валютний фонд висував Україні за останні 26 років.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: