Які обіцянки провалили нардепи, що склали мандати заради крісла мера

Читать на русском
Після перемоги на місцевих виборах депутатські мандати склали Ігор Колихаєв, Зіновій Андрійович Руслан Требушкін. Старі обіцянки – не виконали, нові – вже дали.
Слово і діло

На місцевих виборах балотувалися шість десятків нардепів, при цьому кожен десятий йшов до райради. Очікувано, що деякі перемогли, але дивно, коли парламентарі почали відмовлятися від мандатів, наприклад, заради крісла мера. На сьогодні вже три нардепи склали повноваження – член депутатської групи «За майбутнє» Ігор Колихаєв надав перевагу посаді мера Херсона, «слуга народу» Зіновій Андрійович вчетверте став головою Надвірнянської ОТГ, заради чого пожертвував депутатським мандатом, а позафракційний Руслан Требушкін став мером Покровська Донецької області, де вже був міським головою до обрання в Раду. «Слово і діло» подивилось, які обіцянки вже не виконають ці політики в якості нардепів та що вони обіцяли виборцям, балотуючись в мери.

На виборах міського голови Херсона у другому турі переміг Ігор Колихаєв від партії «Нам тут жити». Про це повідомила Херсонська ТВК. Колихаєв отримав 63,59% голосів, за нього проголосували 34 125 виборців. За його конкурента – ексмера Херсона Володимира Сальдо від партії «Блок Володимира Сальдо» віддали голоси 18 135 виборців.

Оскільки Колихаєв балотувався, коли був народним депутатом по 184-му мажоритарному виборчому округу (Херсонська область) і входив до депутатської групи «За майбутнє», йому довелося обирати між кріслом мера чи депутатським значком. І Колихаєв вирішив скласти повноваження парламентаря.

Те, що він, як мажоритарник, мав певні зобов’язання перед виборцями свого округу, вочевидь, вже не має значення. Адже передвиборчі та програмні обіцянки Колихаєв виконати не зможе. Але ми нагадаємо деякі з них.

Балотуючись в Раду Колихаєв у передвиборчій програмі пообіцяв створити регіональне інвестиційне агенство для залучення додаткового фінансування.

Влітку нардеп подав три законопроекти, що стосувалися інвестування та інших питань діяльності вільної економічної зони у Херсонській області. Жоден із законопроектів ще не був внесений для голосування аж до «зречення» Колихаєвим депатутських повноважень.

Також нардеп пообіцяв розробити законопроект про підвищення орендної плати на земельні паї. Натомість він подав проєкт постанови «Про невідкладну розробку та ухвалення комплексної державної програми підвищення рівня життя мешканців сільських територій». Законопроекту так і не було.

Провалив Колихаєв програмні обіцянки добитися зниження податкового навантаження на підприємства, що працюють в Херсонському регіоні та – сприяти зниженню тарифів.

Не довів до логічного завершення нардеп обіцянку, щоби всі зароблені на місцях гроші залишалися і розподілялися на потреби людей. Колихаєв подав 5 законодавчих ініціатив з цього питання, але жодну парламент ще не розглянув.

Балотуючись на посаду міського голови Херсона Колихаєв оприлюднив програму, яка містить понад 20 обіцянок. Зокрема, Колихаєв обіцяв забезпечити жителів Херсона чистою водою, створити систему цивілізованої утилізації відходів, боротися з рослинами-алергенами, розвивати зелену енергетику, популяризувати здоровий спосіб життя, будувати доступне житло, забезпечити якісну роботу пасажирського транспорту.

Ще у програмі нинішнього мера Херсона є обіцянки зберігати та розширювати паркові зони, провести благоустрій прибережної зони, будувати доступне житло, створити муніципальну систему безпеки.

Зіновій Андрійович пройшов до парламенту IX скликання за 87 округом від партії «Слуга народу». Під час місцевих виборів він переміг на виборах голови Надвірнянської ОТГ вже в четвертий раз і вирішив повернутися з Києва у рідні пенати. Щоправда при цьому втратив можливість виконати свої депутатські програмні обіцянки.

Андрійович провалив обіцянку домагатися проведення пенсійної реформи, але в якості нардепа не подав жодного проєкту закону чи запиту на цю тему.

Аналогічна ситуація із передвиборчою обіцянкою домагатися обмеження олігархічних монополій. Поки був нардепом Андрійович не зареєстрував законодавчих ініціатив щодо цього питання.

Провалив політик обіцянку домагатися збільшення видобутку вітчизняного газу, бо не подав жодного законопроекту з цього приводу. За час його перебування у Верховній раді видобуток вітчизняного газу навпаки знизився, а збільшилося транспортування газу з Європи.

Також Зіновій Андрійович не виконав передвиборчі програмі обіцянки: домагатися створення державного фонду допомоги онкохворим дітям та дітям з особливими потребами, домагатися відновлення та збереження історичної та культурної спадщини, домагатися запровадження протиповеневих заходів в регіоні, і ще понад 20 обіцянок.

При цьому Андрійович уникав давати обіцянки в своїй передвиборчій риториці, балотуючись на голову Надвірнянської ОТГ. У відкритому доступі немає програми кандидата. На його сторінці в Facebook під час кампанії було багато світлин та відео ремонту місцевих доріг.

Дякуючи виборцям після голосування Андрійович пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб громада стала успішною та фінансово спроможною.

Руслан Требушкін переміг на місцевих виборах мера Покровська і пішов з Ради, де він був позафракційним і представляв виборчий округ №50 (Донецька область). Цікаво, що він саме був мером Покровська, коли пройшов до парламенту від «ОПЗЖ» у серпні 2019 року, і тоді також склав повноваження міського голови.

Але повертаючись до рідного Покровська Требушкін залишив за собою борг перед виборцями, тому що не виконав понад 10 обіцянок зі своєї передвиборчої програми.

Ще балотуючись на депутата Требушкін обіцяв залучати донорські гроші на ремонт доріг, проводити ремонти та поліпшення матеріально-технічної бази мережі лікарень, амбулаторій, ФАПів за рахунок субвенції.

Не виконав Требушкін програмну обіцянку, що медичну страховку для дітей, малозабезпечених, пенсіонерів і бюджетників оплатить держава. Провалив він й обіцянки створити індустріальні парки, організувати вільну економічну зону на Донбасі, надавати всебічну підтримку ветеранам і соціально незахищеним громадянам.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, чи є програми у нових мерів і що вони обіцяють.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: