Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль пообіцяв у 2020 році виконати всі бюджетні зобов'язання

11 червня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв у 2020 році виконати всі бюджетні зобов'язання. «Ця розмова про гроші предметна. Ми в році цьому виконаємо всі наші соціальні, бюджетні зобов'язання, ми точно не допустимо протермінування боргів державного бюджету. Ми також впевнено і чітко розуміємо, як ми будемо виконувати далі всі бюджетні зобов'язання», – заявив Шмигаль (відео 53:43).
Не виконано
Сказано 11 червня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/XDdq8yyc9-w?t=3223
  • https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_derzhbiudzhet2020_perevikonano_po_dokhodam-2638
  • https://rp.gov.ua/PressCenter/News/?id=1031
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/01/27/infografika/finansy/derzhbyudzhet-2020-skilky-koshtiv-ne-vykorystaly
  • https://www.kmu.gov.ua/news/ministr-socialnoyi-politiki-marina-lazebna-poinformuvala-pro-viplati-simyam-medikiv-yaki-zaginuli-vid-covid-19

Результат

Нагадаємо, бюджетне зобовʼязання ‒ це будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому.

Відповідно до інформації Мінфінансів від 4 січня 2021 року, платежі з погашення державного боргу за 2020 рік склали 385,5 млрд грн (99,7% плану), платежі з обслуговування – 119,6 млрд грн (88,0% плану).

Окрім того, попри перевиконання плану доходів державного бюджету за 2020 рік, видатки менші плану на понад 67 млрд грн. Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету України у 2020 році. Причиною цього в органі назвали недоліки планування бюджетних програм і «неефективні управлінські рішення під час використання коштів».

Наприклад, менші плану видатки на доплати працівникам лабораторій МОЗ, фінансову допомогу Фонду соцстрахування для виплат медпрацівникам та членам їхніх сімей. В Україні бракує профпатологів, а разом з цим «затягуються» розслідування смертей лікарів – в результаті затримуються і страхові виплати сім’ям медиків, які загинули від COVID-19.

На основі цієї інформації обіцянці присвоєно статус «не виконано».