Як політики впоралися з обіцянками, які мали виконати до зими

Читать на русском

Давид Арахамія провалив обіцянку підписати коаліційну угоду, а Борис Філатов – закінчити ремонт в амбулаторії.
Слово і діло

На старті політичного сезону «Слово і діло» писало про те, які обіцянки повинні виконати до зими президент, члени уряду, народні депутати та місцева влада. Як завжди, ми очікували кращих результатів, але навіть чіткий дедлайн в обіцянці – не завжди гарантія того, що політик її реалізує вчасно. В останній день осені пропонуємо вам подивитися, хто провалив, а хто впорався зі своїми зобов'язаннями.

Відзначимо, що це далеко не всі обіцянки, які аналітики «Слово і діло» відстежували восени, а лише ті, у яких був чіткий термін для виконання.

Зеленський і Кабмін

Із трьох обіцянок Володимира Зеленського, які він ма виконати до зими, дві ми перенесли в «архів». Президент обіцяв, що в разі завершення будівництва медичного центру в Чернігові в жовтні забудовнику виплатять усі борги. Однак у жовтні медцентр ще не добудований, тому і обіцянка не може бути виконана.

Також у вересні Зеленський хотів відкрити Інвестиційний офіс: «Я можу сказати про Інвестиційний офіс, який ми відкриємо в кінці вересня. Взяли керівника туди пана Варшаломідзе, який будував Батумі». Але пізніше виявилося, що офіс, який очолив Варшаломідзе, був створений ще в 2016 році. Тому і відкривати новий заклад не довелося.

Виконав Зеленський обіцянку про те, що до жовтня в Бориспільській багатопрофільній лікарні додатково встановлять обладнання. Є реанімаційні ліжка, електрокардіографи, апарати ШВЛ, кисневі концентратори, монітори пацієнта.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов виконав намір до середини вересня збільшити кількість тестів на коронавірус – робити вдвічі більше, ніж в липні. Станом на 12 липня в Україні за добу робили 10,2 тисячі ПЛР-тестів і 4,7 тисячі тестувань методом ІФА. На 12 вересня таких тестів було 27,7 тисяч і 25,8 тисяч відповідно. Станом на 15 вересня в цілому було проведено 1,8 млн ПЛР-тестів, на 15 липня – лише 800 тисяч.

Марина Лазебна впоралася з обіцянкою у вересні організувати нові соціальні сервіси. Пенсійний фонд від 1 липня запровадив нову послугу – автоматичне призначення пенсії. Вона надається засобами вебпорталу електронних послуг ПФУ з використанням електронного підпису і дозволяє призначати виплати автоматично при досягненні пенсійного віку з урахуванням всіх наявних і заздалегідь поданих даних.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий обіцяє до жовтня 2020 року відкрити ЦНАП у селі ЛисиничіСказано 30 липня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Реформу децентралізації не встигли завершити до проведення місцевих виборів. «Наші амбіції – реалізувати децентралізацію до виборів. Це наш план. Ми не намагаємося використовувати пандемію коронавірусу як спосіб відкласти реформу», – запевняв у квітні міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

У травні-липні в Україні тривав процес створення нового адміністративно-територіального устрою країни. Наприкінці травня Кабмін затвердив перспективні плани формування територій громад 24 областей. 12 липня уряд схвалив 24 розпорядження щодо визначення адміністративних центрів та утвердження територій громад по кожній області.

Верховна рада в липні ухвалила постанову «Про створення і ліквідацію районів». Згідно з документом, тепер в Україні їх 136. Укрупнення є продовженням реформи децентралізації. Але на момент проведення місцевих виборів Рада ще не ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів». Також не було ухвалення остаточного законопроєкту, який би регулював діяльність ОТГ, зважаючи на прийняті зміни зі створення нових районів.

Ключовим фактором завершення реформи децентралізації влади в Україні є внесення відповідних змін до Конституції України. Але до 25 жовтня Рада їх не ухвалила, тому реформа усе ще триває.

Міністр екології Роман Абрамовський провалив обіцянку в середині вересня напрацювати план управління лісами до 2035 року. Відповідна стратегія з'явилася на сайті міністерства лише 26 жовтня, тобто на місяць пізніше. У документі були переглянуті застарілі підходи до ведення лісового господарства, які в умовах зміни клімату вимагають коректив.

Що стосується обіцянок Дениса Малюськи, Олексія Резнікова та Михайла Федорова – «Слово і діло» чекає відповіді на запити, щоб визначити статус їхніх обіцянок.

Народні депутати

Народні депутати набагато гірше виконували обіцянки з дедлайном «до зими».

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія мав намір у вересні підписати коаліційну угоду. Але документ так і не був розроблений, а наприкінці листопада Арахамія заявив, що мав на увазі внутрішню коаліційну угоду між депутатами фракції.

Крім того, він не впорався з обіцянкою надати план вирішення проблеми засмічення Березанського лиману. У свою чергу, Олександр Мариковський не ініціював програму з управління відходами промислового виробництва.

Кілька нардепів не виконали обіцянки подати в парламент певні законопроєкти. Гео Лерос обіцяв документ про легалізацію евтаназії, Олександр Скічко – про наглядові ради. Якщо Лерос взагалі забув про свою обіцянку, то Скічко запізнився на місяць. Євген Брагар, як і говорив, у вересні (встиг в останній день місяця) вніс законопроєкт про розмитнення автомобілів.

Ірина Верещук говорила, що у вересні на голосування буде винесений законопроєкт про опозицію. Але депутат явно поквапилася. Якщо нічого не змінилося, то як казав Руслан Стефанчук, з 16 листопада робоча група перейшла до підготовки первинного драфту законопроєкту. Тому обіцянка не виконана.

Мери та голови обладміністрацій

Столичний мер Віталій Кличко виконав обіцянку у вересні відкрити паркінг зоопарку. Для його облаштування демонтували застарілі та аварійні приміщення, а частину споруд перенесли.

Геннадій Труханов в цьому ж місяці виконав обіцянку і відкрив Центр надання адміністративних послуг. Він розташований в Суворовському районі і надає весь спектр послуг з оформлення біометричних паспортів, реєстрації та зняття з місця проживання, видачі довідок і послуг «є-Малятко».

У мера Львова Андрія Садового були дві обіцянки щодо нових Центрів надання адмінпослуг. ЦНАП в селі Зашкове відкрився пізніше, ніж обіцяв Садовий, тому «не виконано». ЦНАП в селі Лисиничі відкрився вчасно – до жовтня.

Борис Філатов не встиг у вересні закінчити ремонт амбулаторії Дніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги № 9. У жовтні там ще тривали оздоблювальні роботи.

Уже звільнений з посади голови Івано-Франківської обладміністрації Віталій Федорів не виконав обіцянку до 15 жовтня завершити роботи на ще чотирьох об'єктах «Великого будівництва». В цілому повинні були завершити 10 об'єктів до зазначеної дати, але вийшло – 9.

Сергій ОсачукГолова Чернівецької обласної державної адміністрації
Осачук обіцяє у вересні 2020 року завершити будівництво 5 шкілСказано 12 липня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Керівник Рівненської ОДА Віталій Коваль виконав намір у вересні відремонтувати сільську дорогу в Повчанській об'єднаній громаді, голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв – закінчити ремонт мосту на дорозі Калініндорф – Калінінське, голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко – запустити Покровський ліцей в експлуатацію.

Всі свої обіцянки з дедлайном «до зими» реалізував голова Донецької обладміністрації Павло Кириленко. У вересні-жовтні завершили ремонти в дитячих садках «Кульбаба», «Гусельки» і «Кріпиш». Також у вересні завершили будівництво Льодової арени.

Володимир Труш з Тернопільської ОДА, як і обіцяв, у вересні ввів в експлуатацію дитячий садок. Його відкрили в селі Біла, розрахований на 120 дітей.

Голова Закарпатської обладміністрації Олексій Петров не зміг вчасно виконати зобов'язання завершити будівництво спорткомплексу у селищі Воловець. Він говорив, що до жовтня все буде готове, але комплекс відкрили тільки наприкінці місяця.

Стосовно деяких зобов'язань Віталія Коваля, Юрія Гусєва, Василя Володіна, Олександра Бондаренка, Геннадія Кернеса, Володимира Буряка і Сергія Осачука «Слово і діло» ще чекає відповіді на запити. Статус цих обіцянок ми визначимо пізніше.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як президент Володимир Зеленський виконує обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: