Проєкт бюджету-2021 з правками: чи знайшлися кошти на обіцянки Зеленського

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський дає багато обіцянок, на які потрібні бюджетні гроші. Ми подивилися, чи є кошти в проєкті на 2021 рік.
president.gov.ua

Державний бюджет на 2021 рік був ухвалений у першому читанні 5 листопада. Коли проєкт лише представили в парламенті, «Слово і діло» вивчило, чи передбачили в ньому кошти на обіцянки Володимира Зеленського, які вимагають значних витрат. Виявилося, що деякі зобов'язання президента під загрозою зриву, бо грошей на них не заклали. Ми вирішили перевірити, чи змінилася ситуація після першого читання.

Будівництво аеропортів

У передвиборчій програмі Володимир Зеленський обіцяв відновити аеропорти в кожному обласному центрі. Наприкінці 2019 року президент хотів побудувати 15 аеропортів, у 2020 році пішли вже конкретні обіцянки.

Так, Зеленський хотів забезпечити будівництво аеропорту в Вінниці і в Закарпатській області, виділити державне фінансування для реконструкції «повітряних воріт» у Сумах, відремонтувати і включити в програму «Велике будівництво» аеровузол Полтави. До першого читання в проєкті бюджету не були передбачені кошти на ці цілі, але після доопрацювання відбулися деякі зміни.

Для аеропортів Вінниці, Мукачева (Закарпатська область), Сум в бюджеті немає окремої програми, але є програма «Фінансове забезпечення заходів з розвитку аеропортної інфраструктури» обсягом 3 млрд грн. Теоретично кошти можна взяти звідти. Також в бюджеті заклали 1,5 млрд грн на проєктування і будівництво аеродрому в Дніпрі. Нагадаємо, що в цьому році фінансування будівництва дуже сильно урізали.

Щодо летовища в Полтаві: був відхилена правка, яка передбачала субвенцію обласному бюджету на проведення реконструкції та будівництва КП «Аеропорт Полтава» в розмірі 600 тис. грн. Якщо що, кошти можна буде взяти із загального фонду.

Регіональний розвиток

До першого читання в проєкті бюджету-2021 на Державний фонд регіонального розвитку було закладено 9,3 млрд грн, однак в підсумку фінансування ДФРР зменшили на 3,18 млрд. Передбачається, що заощаджені кошти підуть на субвенцію місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

В результаті може постраждати виконання деяких обіцянок президента. Наприклад, Зеленський говорив, що по всій країні будуть завершені об'єкти, зведення яких розпочали до 2020 року: «У нас зараз багато об'єктів по країні, які я називаю «сміттям». Це те, що було розпочато в попередні роки і не добудовано. Ми всі такі принципові установи по Україні добудуємо». Або обіцянка побудувати в 5-6 регіонах України мультилікарні.

Рік і п'ять місяців роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиПрезидент Володимир Зеленський за місяць провалив дві обіцянки і шість зобов'язань виконав.

Нещодавно Зеленський обіцяв забезпечити відкриття в регіонах інтерактивних музеїв науки. «Є ідея, яку обов'язково зробимо, щоб музеї такі інтерактивні, живі, наукові, сучасні з'являлися в регіонах країни. Говорили з міністром регіонального розвитку, він стане особистою «нянею», – сказав Зеленський. Однак окремої статті витрат на це в проєкті бюджету немає.

Також президент планував забезпечити реконструкцію споруд заповідника «Качанівка». Виконати цю обіцянку можна за рахунок бюджетної програми зі збереження історико-культурної та архітектурної спадщини в національних і державних заповідниках. Її обсяг – 574,5 млн грн. Правки, якими пропонували збільшити фінансування, було відхилено.

Будівництво спортивних об'єктів

На початку своєї каденції Зеленський пообіцяв забезпечувати будівництво спортивних об'єктів по всій країні. На пресконференції в травні пролунала більш конкретна обіцянка – побудувати 25 спортивних комплексів для кожної області.

У проєкті бюджету закладена субвенція в 500 млн грн на розвиток спортивної інфраструктури. Але, для прикладу, на цей рік в бюджеті були передбачені кошти для субвенції на створення нових, ремонт наявних і завершення розпочатих спортивних об'єктів. На 2021 рік такої допомоги немає.

Наприкінці серпня Зеленський пообіцяв поширити програму «Велике будівництво» на спорудження басейнів. «У нас є глобальний підхід до будівництва басейнів в школах, дитячих садках і реабілітаційних центрах. Де це можна зробити – ми будемо робити. Це теж буде глобальна частина нашої програми», – розповів він.

У бюджеті на 2020-й була субвенція на будівництво та ремонт наявних спортивних басейнів, на 2021 рік такої не передбачено. Знову ж таки є субвенція місцевим бюджетам на спортивну інфраструктуру.

Крім того, цю допомогу можуть використовувати для завершення будівництва першої черги спортзалу школи олімпійського резерву в Рівненській області. Президент обіцяв це зробити в 2021 році. Проблема в тому, що субвенція не така велика, а цілей, на які її можуть використовувати – багато.

Зеленський обіцяв не допустити скасування держпідтримки для паралімпійців, і для них в бюджеті як і раніше все добре: на підготовку та участь національних збірних команд в Паралімпійських і Дефлімпійських іграх закладено 2,3 млрд грн. При цьому була правка, якій пропонувалося зменшити фінансування на 707 млн, але її відхилили.

Вибори на Донбасі, музей Революції гідності та інше

Нагадаємо, що Володимир Зеленський обіцяв забезпечити проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Але вибори, за його ж словами, будуть тільки після відновлення Україною контролю над кордоном. Нещодавно голова української делегації в контактній групі Леонід Кравчук розповів деталі плану з врегулювання конфлікту. Він, зокрема, передбачає – щонайпізніше 31 березня 2021 року на території ОРДЛО будуть проведені місцеві вибори відповідно до Конституції та законів України.

Однак у проєкті бюджету на 2021 рік – ні до, ні на момент ухвалення в першому читанні – коштів на вибори на Донбасі немає. Збільшення фінансування на облаштування кордону теж не передбачено (338,2 млн грн проти 400 млн на цей рік). Якщо план, який озвучив Кравчук, дійсно реальний, в 2021 році на його реалізацію доведеться шукати кошти.

Річні підсумки пресмарафону Зеленського: що зараз з обіцянками президентаПресмарафон президента Володимира Зеленського відбувся рік тому. Тоді Зеленський дав більше 40 обіцянок, що з ними зараз, розібралося Слово і діло.

У вересні Зеленський пообіцяв державну підтримку для добудови Харківського обласного онкологічного центру. На цей рік була передбачена субвенція бюджету області на зведення комплексу комунального некомерційного підприємства «Обласний центр онкології» – 100 млн грн. На 2021 такої окремої субвенції вже немає. Замість окремої бюджетної програми на цей заклад (в розмірі 700 млн) частково врахували пропозицію стосовно допомоги на заходи соціально-економічного розвитку окремих територій (загальна субвенція, на яку перерозподілили кошти з ДФРР).

Майже рік тому президент дав зобов'язання побудувати музей Революції гідності. У проєкті бюджету-2021 на забезпечення діяльності Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності і Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті передбачено 44,1 млн грн, це більше, ніж у 2020 році. До першого читання суму за цією статтею збільшили, але переважна частина коштів піде на реконструкцію архіву УІНП.

Була у Зеленського обіцянка про те, що запрацюють нові програми для підтримки безробітних: «Ми їм запропонуємо такі програми, включно з іпотечними, на які вони зможуть відразу після коронавірусу відкрити свій маленький або середній бізнес». У бюджеті є кредитні програми на загальну суму 12 млрд грн. Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва збережено на рівні 2 млрд грн, пропозиції щодо збільшення відхилили.

Нагадаємо, як народні депутати голосували за проєкт бюджету в першому читанні, можна подивитися на інфографіці.

Також «Слово і діло» писало про те, які обіцянки Володимира Зеленського можуть вдарити по бюджету.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: