Які обіцянки провалив Кабмін Гончарука

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука працює тільки пів року, але вже завтра, 4 березня, на позачерговому засіданні Верховної ради його можуть відправити у відставку. Офіційних підтверджень того, що прем'єр-міністр написав заяву немає, в той же час в монокоаліції не приховують – урядом незадоволені. Серед претензій, які озвучили в «Слузі народу», – відсутність поліпшень в різних сферах, які могли б відчути українці. «Слово і Діло» пропонує подивитися на наші претензії до Кабміну Гончарука – у вигляді провалених обіцянок.

Для даної публікації ми взяли тільки провалені особисті обіцянки Олексія Гончарука і його міністрів. Невиконані доручення президента Володимира Зеленського (про них докладніше можна прочитати тут) ми в цій публікації не розглядаємо.

Відзначимо також, що провалені обіцянки є й у інших членів Кабміну, яких ми не згадували на цій інфографіці. Але ми вибрали наймасштабніші і важливі зобов'язання. Подивитися всі обіцянки міністрів можна тут.

Про те, як аналітики «Слово і Діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки провалив Гончарук

Новий Кабінет міністрів відразу ж узяв курс на діджіталізацію своєї роботи: Гончарук пообіцяв, що з 1 жовтня паперового обороту між державними органами не буде. Через два дні після цієї заяви уряд ухвалив рішення про остаточний перехід на електронний обмін документами. Після цього міністри кілька днів пояснювали, що документообіг і документообмін – це не одне і те ж: секретні і деякі інші документи все одно залишать в паперовому вигляді. Обіцянка не виконана, оскільки очікування, які Кабмін сам завищив, він же не виправдав.

Гончарук не виконав популярну серед чиновників обіцянку про те, що Україна увійде в опалювальний сезон без проблем. Однак в кінці листопада проблеми з теплом були відразу у кількох міст, серед них: Новояворівськ, Новий Розділ, Світловодськ, Куп'янськ. У містах без тепла була частина житлових будинків, лікарень і шкіл. Причини банальні – знос інфраструктури і заборгованість.

У грудні прем'єр-міністр збирався підписати нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом. На початку місяця Україна та МВФ досягли домовленості про нову програму, але її підписання не відбулося. 12 грудня глава Національного банку Яків Смолій повідомив, що підписання програми може відбутися в першому кварталі 2020-го. Терміни, озвучені Гончаруком, виявилися помилковими – програма як і раніше не підписана.

Ще одна провалена за термінами обіцянка Гончарука – в січні запустити в Київській області службу порятунку «112». У лютому всі ще тривала тестова експлуатація програмного забезпечення системи. Але нічого, ми ще почекаємо. Адже запустити службу порятунку «112» українські політики обіцяють вже рівно десять років.

Також Гончарук запевняв, що до 2020 року всі соціальні об'єкти будуть перевірені на доступ до якісної інтернету. У звіті Кабінету міністрів йшлося, що проведено масштабне дослідження щодо доступності інтернету на об'єктах соціальної інфраструктури, але самих результатів в звіті не було. У Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що продовжують опитувати установи, інформацію оприлюднять пізніше. Так що робота над виконанням обіцяного все ще йде.

Які обіцянки не виконали міністри

Оксана Маркарова, яка перейшла з уряду Володимира Гройсмана, ніяк не може впоратися з обіцянкою стосовно трирічної бюджетної декларації. У вересні минулого року міністр фінансів обіцяла внести її в Раду в 2019 році, але в листопаді перенесла виконання обіцянки на січень. Пізніше терміни Маркарова знову змістила: заявила, що бюджетна декларація буде представлена влітку.

Також міністр провалила обіцянку в 2019-му завершити перетворення Державної фіскальної служби в Податкову службу. Згідно з постановою Кабміну, повноваження податкової міліції будуть залишатися у ДФС до створення нового Бюро фінансових розслідувань. За словами Маркарової, Бюро буде створюватися як новий орган, і всі співробітники будуть набиратися на конкурсній основі. «Тому немає ніякого сенсу зараз переводити в рамках реорганізації частину податкової міліції в нову ДПС без конкурсів, щоб через 4 місяці знову переводити або звільняти», – пояснювала вона. Станом на грудень законопроект «Про Бюро фінансових розслідувань» був ухвалений тільки в першому читанні. А без нього завершення реформи неможливо.

Шостий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянкиЧлени Кабінету міністрів Гончарука в лютому дали 177 нових обіцянок, виконали – 148 обіцянок, провалили – 63.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька амбітно обіцяла до 2020 року створити в кожній області регіональні центри громадського здоров'я. Але виконання завдання відстрочили (поки що до кінця цього року), не виключено, що терміни будуть переноситися знову. Центри не створені – обіцянка провалена.

Андрій Загороднюк збирався до 2020 року змінити систему закупівель у військовій сфері, зокрема, ввести «конкурс пропозицій». «Тобто МОУ «виходить в люди» і, наприклад, говорить: «Колеги, ми збираємося закуповувати вагончики для проживання. Будь ласка всі, хто робить вагончики, давайте свої пропозиції». Що в вагончиках секретного? Взагалі нічого. А якщо цього не робити, відразу плодяться корупційні ризики», – живописав міністр оборони. Один з радників Загороднюка повідомив, що введення «конкурсу пропозицій» може бути пов'язано як з ухваленням законопроекту «Про оборонні закупівлі», так і з рішенням міністра. Законопроект станом на грудень був ухвалений тільки в першому читанні, а в Міністерстві повідомили, що «конкурс пропозицій» не вводили. Таким чином, виконати обіцянку вчасно не вдалося.

Міністр Анна Новосад не виконала обіцянку до кінця минулого року презентувати новий стандарт дошкільної освіти. У звіті Кабміну, опублікованому 14 лютого, це значиться в подальших планах уряду.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, як кожен міністр виконував обіцянки протягом півроку роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: