Шостий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Олексія Гончарука. За півроку роботи прем'єр-міністр і члени уряду дали більше тисячі обіцянок (в цю цифру не входять обіцянки з програми діяльності Кабміну), виконали – 148 обіцянок, провалили – 63.

З 30 січня по 29 лютого (шостий місяць роботи) Гончарук і міністри дали 177 нових обіцянок, крім того, виконали 46 зобов'язань і провалили – 23.

Які обіцянки за місяць виконали в Кабміні

У Кабінеті міністрів виконали кілька обіцянок, пов'язаних зі спалахом коронавірусу в світі. Як і обіцяв Олексій Гончарук, 20 лютого з китайського міста Ухань (звідки і почалася епідемія) були евакуйовані громадяни України. 45 українців і ще кількох іноземців помістили на двотижневий карантин в медустанові «Нові Санжари» (Полтавська область).

Також Гончарук обіцяв, що температурний скринінг буде працювати на всіх прикордонних пунктах, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обіцяв, що температурний скринінг проводитимуть на КПВВ, які знаходяться на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями. Обидва свої обіцянки виконали: в кінці лютого в Державній прикордонній службі повідомили, що температуру тіл вимірюють громадянам на всіх пунктах на кордоні, а також на кордоні з окупованими територіями.

Після катастрофи українського літака МАУ в Ірані Гончарук пообіцяв провести додаткові перевірки цивільного флоту. Незважаючи на те, що причиною катастрофи виявилося влучення ракети, перевірки все одно провели. У Державній авіаційній службі повідомили, що з січня провели позапланові перевірки 4 суб'єктів, в липні планують провести ще 14. Таким чином, прем'єр обіцянку виконав.

Також Гончарук виконав обіцянку ввести показники ефективності для всіх глав обласних адміністрацій. Кабмін ухвалив постанову «Про реалізацію експериментального проєкту по проведенню щоквартального моніторингу та оцінки ефективності діяльності голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій». Моніторинг та оцінка роботи голів ОДА буде здійснюватися, зокрема, шляхом розрахунку рейтингової оцінки регіонів, а також в рамках виконання повноважень місцевих органів.

Ще одна виконана організаційна обіцянка прем'єра – ввести в уряді посаду віцепрем'єр-міністра з розвитку громад і територій. На цей пост призначили Дениса Шмигаля.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров виконав обіцянку найближчим часом запустити портал «Дія». Додаток презентували 6 лютого. Зараз в нього можна завантажити водійське посвідчення і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Також, як і обіцяв Федоров, в Луцьку і Вінниці запустили роботу комплексу послуг «єМалятко».

Ще одна інновація місяця – в Міністерстві оборони представили тестовий проєкт електронного військового квитка. Таку обіцянку давав Андрій Загороднюк. Електронний військовий квиток буде містити чіп, в якому будуть зберігатися дані персоніфікації і електронний підпис. Введення такого квитка дозволить відмовитися від паперових особистих документів, квиток буде виконати роль пропуску в системах контролю і управління доступом на територію режимних об'єктів.

Міністр розвитку економіки Тимофій Милованов виконав обіцянку запустити сайт з переліком банків, які надаватимуть дешеві кредити для бізнесу. На сайті https://5-7-9.gov.ua/ зазначено, що ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк – це банки-партнери державної програми стимулювання бізнесу «Доступні кредити 5-7-9%».

Олексій Оржель пообіцяв найближчим часом частково виплатити заборгованість із зарплати шахтарів. 10 лютого Кабінет міністрів направив вугледобувним підприємствам 163 млн грн на погашення боргів із зарплати. Обіцянку виконано. Також, як і обіцяв міністр енергетики, Кабмін вніс до Верховної ради законопроекти про забезпечення збільшення видобутку газу: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного розвитку нафтогазоносної області», «Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України щодо стимулювання ефективного використання ділянок нафтогазоносних надр», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання ефективного використання ділянок нафтогазоносних надр».

Які обіцянки провалили Гончарук та його міністри

Олексій Гончарук та Михайло Федоров не виконали обіцянки про те, що комплекс послуг «єМалятко» на початку лютого запрацює в Києві, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Львові та Маріуполі. Поки сервіс працює тільки в Харкові, Кривому Розі, Луцьку та Вінниці.

У січні Гончарук обіцяв запустити в Київській області службу порятунку «112» (про історію створення цієї служби можна докладно прочитати в матеріалі «Слово і Діло»). Але обіцяний запуск не відбувся, станом на середину лютого тривала тестова експлуатація програмного забезпечення системи. Тому зобов'язання не виконано.

Милованов провалив обіцянку до лютого переглянути макроекономічний прогноз на 2020 рік. Підготувати новий прогноз повинні до березня, тобто терміни обіцянки порушені на цілий місяць.

Дубілет пообіцяв закрити перукарню в КабмініСказано 27 січня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Незважаючи на обіцянку Оржеля, Кабмін в січні не ініціював зміни до законів «Про альтернативні джерела енергії» і «Про ринок електричної енергії». Таким чином, міністр обіцянки не виконав.

Міністр культури Володимир Бородянський запевняв, що до лютого буде поданий сигнал україномовного телебачення на 80% окупованих територій. У Кабінеті міністрів вже знайшли і протестували технічне рішення щодо забезпечення сигналів українських каналів в Донецькій, Луганській і Херсонській областях, на півночі Криму, на лінії розмежування і на Донбасі. Але запуск державного телеканалу для тимчасово окупованих територій поки не відбувся, так що Бородянський обіцянку не виконав.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Кабінет міністрів виконував обіцянки протягом п'ятого місяця роботи.

Крім того, «Слово і Діло» проаналізувало, як кожен міністр виконував обіцянки протягом півроку роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: