Доручення Зеленського: як міністри та нардепи впоралися із завданнями

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як Кабінет міністрів і Верховна рада виконують доручення президента Володимира Зеленського. Перший час практично всі завдання були виконані, але далі йшлося про більш масштабні реформи і все стало складніше.

Відзначимо, ми відстежуємо виконання доручень президента наприкінці кожного визначеного терміну. Завданням ми присвоюємо наступні статуси:

  • виконано;

  • виконано із запізненням;

  • виконано частково;

  • не виконано.

До 1 лютого два завдання повинна була виконати міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька. З обома вона впоралася лише частково. Володимир Зеленський доручив забезпечити створення і функціонування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Наприкінці року Верховна рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині», який дає старт системі трансплантації. Відповідно до закону Єдина державна інформаційна система повинна запрацювати не пізніше 1 січня 2021 року, зараз вона ще не функціонує.

Крім того, до лютого Скалецька мала вдосконалити систему екстреної медицини. У бюджеті на 2020 рік на екстрену медичну допомогу закладено 4,6 млрд грн, це на 22% більше. Окремо передбачені кошти на розвиток екстреної медичної допомоги – 1,9 млрд грн. Учора, 29 січня, Кабінет міністрів затвердив план реалізації концепції розвитку системи екстреної медичної допомоги. Він, зокрема, передбачає впровадження сучасних стандартів госпітальної допомоги пацієнтам у невідкладних ситуаціях, вдосконалення діяльності диспетчерських служб і нову модель розподілу обов'язків між працівниками бригад екстреної допомоги. Але поки це тільки план і завдання виконане частково.

Також Кабінет міністрів усе-таки впорався з деякими завданнями та дедлайном до кінця року. 27 грудня уряд затвердив план реформування залізниці. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, «Укрзалізниця» вийде на IPO і буде розділена на три оператори: інфраструктури, вантажного і пасажирського перевізника.

Хоч і з запізненням на 24 дні, але виконано доручення провести пілотні конкурсні проєкти з передачі в концесію морських портів «Ольвія» і «Херсон». Наприкінці січня Владислав Криклій оголосив, що переможцем концесійного конкурсу в порту «Херсон» стала компанія «Рісоіл-Херсон», а в «Ольвії» – компанія QTerminals з Катару. Із запізненням на 16 днів виконали завдання сформувати законодавчу основу для роботи базової і профільної школи за новими стандартами.

Буквально в останні дні року депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко зареєстрував у Верховній раді законопроект «Про медіа». Крім того, в Міністерстві культури розробили законопроект про дезінформацію. Отже, виконано завдання Зеленського створити законопроект, який би передбачав інструменти для боротьби з фейками та маніпуляціями, а також заборону на володіння ЗМІ особами з країни-агресора.

Міністр економіки Тимофій Милованов виконав доручення щодо приватизації державного майна: наприкінці року Кабмін передав до Фонду держмайна низку підприємств для подальшого продажу. Усього загальна кількість переданих об'єктів склала 530.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як парламент і Кабінет міністрів виконали доручення з терміном до кінця 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: