Підкуп виборців на президентських виборах-2019: перебіг розслідувань

Читать на русском
Кримінальні провадження про підкуп виборців під час президентської кампанії 2019 року не дійшли навіть до оголошення підозр.

Центральна виборча комісія напередодні закінчила приймати документи у кандидатів в депутати IX скликання, а деякі з них, своєю чергою, вже взялися за звичні посіви гречки на округах. І поки в розпалі позачергова виборча кампанія, «Слово і Діло» вирішило згадати всі звинувачення, якими кидалися один в одного опоненти під час президентських перегонів, і подивитись, які кримінальні провадження порушені за фактами порушення виборчого законодавства.

«Сітка Тимошенко»

У лютому 2019 року правоохоронні органи провели низку обшуків у партійних осередках партії «Батьківщина» кандидата в президенти Юлії Тимошенко. Ці слідчі дії проводили працівники Служби безпеки України та новоствореного Державного бюро розслідувань. Ці обшуки прокоментувала й прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган. Вона тоді повідомила, що ДБР та СБУ під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури провели більш ніж 50 санкціонованих обшуків на території України в межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 255 КК України (створення злочинної організації). Зазначене провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під номером 42019000000000310. Так, відповідно до одного з рішень у цій справі, невідома особа створила злочинну організацію, до складу якої увійшли й інші особи. Вони, як вважають слідчі, заздалегідь домовилися між собою між собою й під керівництвом невідомої особи провели дії для масового підкупу виборців та фальсифікації результатів виборів президента України 2019 року.

Генпрокурор Луценко на брифінгу заявляв, що організатором сітки нібито був народний депутат Валерій Дубіль (балотується до парламенту під номером 10 за списком «Батьківщини»), а сама організація «включала в себе також громадян Російської Федерації, політтехнологів партії Жириновського, а також громадян України, які працювали на виборах Путіна».

За даними слідства, організатор у регіонах України створив мережу за принципом «піраміди»: керівник штабу виборчого округу – керівник сектора – старший виборчої дільниці – спостерігач – агітатор – прихильник (фактично виборець). І саме він контролює діяльність щодо підкупу виборців та фальсифікації результатів виборів у деяких областях України, а саме Рівненській, Волинській, Тернопільській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій та Чернівецькій. Слідчі ДБР вважали, що всі учасники злочинної організації планують і координують свої дії з єдиною метою – підкуп виборців і фальсифікація результатів виборів президента України 2019 року.

Так, під час лютневих обшуків слідчі ДБР і працівники СБУ вилучили техніку в цих офісах. Пізніше за клопотаннями Держбюро розслідувань суд призначив експертизу цієї техніки. Однак за кілька місяців адвокати фігурантів справи через суд зобов'язали правоохоронців повернути деяку техніку.

«Сітка Березенка» та Чернігівська область

Аналогічна сітка працювала нібито й у Чернігівській області, на чолі якої, як натякав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, був саме нардеп від БПП Березенко. Нібито підкуп виборців здійснювався через приймальню політика. За вказаними фактами Чернігівський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області відкрив кримінальне провадження. За даними свідка в цій справі, на її мобільний телефон подзвонив невідомий, який представився представником БПП. Також цей невідомий повідомив їй, щоб вона прийшла приймальні Березенка для отримання грошей, однак про яку суму йшлося, не повідомив. Як повідомила свідок, її знайомі згадували про суму в 500 грн кожному для того, щоб вони проголосували на виборах президента України за Порошенка. Пізніше невідома з'явилася під приймальню нардепа й поговорила з жінкою, яка, за її словами, також прямувала за винагородою в 500 грн. Також ця свідок передала свій телефон правоохоронцям, щоб ті з'ясували, хто їй телефонував. Своєю чергою слідчий за клопотанням отримав доступ до даних за телефоном зазначеного свідка. Більше даних у цій справі немає.

Крім цього, в Чернігівській області розслідують або розслідували й інші факти підкупу виборців. Зокрема, кримінальне провадження номер 12019270160000056. Згідно з фабулою справи, невідомий повідомив до чергової частини Куликівського відділення Чернігівського відділу поліції ГУНП про те, що в смт Куликівка невідомий надав виборцю грошові кошти в сумі 500 грн за те, щоб він на чергових президентських виборах проголосував за певного кандидата. Зазначена купюра була вилучена й щодо неї проведена експертиза, однак залишені там відбитки пальців непридатні для ідентифікації за ними особи, тому справу закрили, а 500 грн конфіскували в дохід держави.

У межах іншої справи, номер 12019270130000082, розслідують підкуп виборців у одному з ресторанів смт Козелець, інформацію про який отримали з анонімного повідомлення. Після виїзду слідчої групи в ресторані виявили 42 жителів смт. Також слідчі виявили на вході в ресторан і всередині нього камери відеоспостереження, до яких вони через суд отримали доступ.   Також чернігівська поліція розслідує й інший факт підкупу виборців у самому Чернігові в кримінальному провадженні №12019270010000787. Слідчі встановили, що 5 лютого в місті за адресою вул. Магістратська, 19а відбувається підкуп виборців. Літнім людям нібито надавали грошові кошти в сумі близько 500-1000 грн кожному за те, щоб вони голосували за Порошенка на президентських виборах. Під час досудового розслідування встановлені особи, причетні до підкупу. А за вказаною адресою розташована приймальня нардепа Березенка. Підозр у цій справі нікому не висували.

У Чернігові також розслідують скупку голосів у Чернігівській виправній колонії №44. Слідство встановило, що 27 березня до адміністрації колонії звернулася колишня засуджена з проханням про перерахування коштів кожній засудженій особі за 300 грн. Про причини такого перерахування вона не повідомила. За фактом було перераховано 148 таких переказів на суму 44400 грн. За версією слідства, такі дії можуть свідчити про підкуп виборців, оскільки вони відбувалися напередодні президентських виборів. Так, адміністрація колонії підтвердила, що перекази були винагородою засудженим за голосування за одного з кандидатів. В результаті адміністрація колонії нібито відмовилася від переказів і звернулася в поліцію. За рішенням суду 27 травня був накладений арешт на гроші, які були в касі «Укрпошти». Також суд надав доступ до даних оператора телекомунікаційних послуг (мобільного зв'язку) телефону колишньої засудженої. Більше жодної інформації в справі немає.

Підкуп на Волині

Поліція у Волинській області також розслідує епізод щодо підкупу виборців. Так, до поліції надійшло повідомлення від громадянина, що невстановлена особа в приміщенні Будинку культури в селищі Олика Ківерцівського району платила людям, які проводили агітацію за окремого кандидата на виборах президента України в першому турі. Тим самим, на думку заявника, здійснювали підкуп виборців. Так, у невідомої особи виявили 700 тис. грн, два мобільних телефони та флешку. Крім того, слідчі подали до суду ще кілька клопотань і отримали доступ до інформації за телефонним номером фігурантат та інших даних.

Адмінресурс та агітація чиновників

У Київській області поліція розслідує факт можливого підкупу в Яготині Київської області. За даними заявника, в приміщенні Яготинської районної державної адміністрації відбувалась агітація і підкуп виборців. Голова Яготинської РДА Василь Шмигановській нібито проводив агітаційну бесіду за кандидата на посаду президента України. Також під час агітації роздавали пакети, в яких була постільна білизна та агітаційні матеріали (2 журнали, 2 газети, ручка та 2 календаря із зображенням кандидата). Під час розслідування справи провели огляд речей, які були отримані для підкупу виборців. 25 квітня суд призначив товарознавчу експертизу цих речей за клопотанням слідчого.

Роздача грошей в автомобілі

Слідчі поліції Кіровоградської області розслідують роздачу грошей в автомобілі в місті Долинське цієї області. У водія цього авто вилучили 35 тис. грн, коробку з пам'ятками та посібниками для членів дільничних виборчих комісій, а також дві упаковки газет «Мирна стратегія Тарути». Під час виїзду на місце слідчі виявили там автомобіль, водія та жінку. Жінка розповіла, що водій нібито передав їй пам'ятку, в якій вона виявила 1000 грн. Більше жодної інформації в справі немає.

Дзвінки по мобільному в Чернівецькій області

Поліція Чернівецької області також розслідує один із випадків підкупу виборців у Глибоцькому районі. Згідно з даними заявника, йому на телефон зателефонувала невідома жінка й запропонувала за 500 грн проголосувати на виборах президента України за одного з кандидатів. Пізніше слідчі отримали доступ до інформації за телефоном заявника й невідомої.

У Чернівецькій області в селі Стара Жадова Сторожинецького району також були спроби підкупу. Згідно зі свідченнями заявника, в приміщенні дільничної виборчої комісії в селі Стара Жадова невідомі, які нібито приїхали з Києва, давали по 1000 грн для підкупу виборців від імені одного з кандидатів у президенти. Також заявник розповів, що йому на телефон потім телефонувала одна з невідомих і просила провести опитування серед жителів щодо виборів президента України. Надалі ця жінка зателефонувала свідку й повідомила, що приїде й віддасть йому грошові кошти за виконану роботу. Однак грошей йому не дали, оскільки в нього не було із собою паспорта. Суд відмовив слідчому в наданні інформації за телефоном свідка та невідомої.

Дніпро й Тимошенко

10 лютого до поліції міста Дніпра звернулися 4 особи, які повідомили про телефонний дзвінок із невідомого номера телефону, в якому їм пропонувалися 500 гривень за те, що вони проголосують за Юлію Тимошенко. І якщо вони приведуть із собою знайомих, то за кожну людину заплатять ще 250 грн до виборів і стільки ж після. Так, суд надав слідчому доступ до інформації за мобільними телефонами фігурантів справи. Про подальшу долю справи нічого невідомо.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: