Проблеми Трампа: як судовий процес над Манафортом вплине на відносини США та України

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Судовий процес проти колишнього політтехнолога Партії регіонів та президента-втікача Віктора Януковича Пола Манафорта набирає обертів. Американська Феміда тримає ситуацію на пульсі й, схоже, екс-очільник виборчого штабу кандидата в президенти Дональда Трампа може суттєво попсувати нерви своєму колишньому шефу.

А нервувати є чого. Лише два роки тому, в серпні 2016-го, Манафорт подав у відставку з посади очільника виборчого штабу Трампа саме через «український слід» у його кар’єрі. Як виявилося, диму без вогню не буває – вже 21 серпня цього року журі присяжних визнало підсудного Манафорта винним за 8 з 18 пунктів звинувачення в несплаті податків і банківському шахрайстві, йому загрожує до 80 років позбавлення волі.

Та це лише півсправи. Наступний судовий процес має бути ще більш резонансним. Адже йдеться про ще одне судове засідання, яке розпочнеться вже 17 вересня у Вашингтоні. Справи в Манафорта кепські: цього разу федеральна прокуратура інкримінує йому «змову проти США», відмивання більш ніж 30 мільйонів доларів, а на додачу ще й неправдиві свідчення під присягою, й недотримання законів про розкриття інформації щодо лобістської діяльності на користь України. В США такі звинувачення для людини можуть мати масштабні наслідки не лише для підозрюваного, але й для всього його оточення. Що й сталося: деякі з бізнес-партнерів Манафорта вже погодилися на співпрацю зі слідством.

Чи матиме справа Манафорта наслідки для українських чиновниківМанафорт пропонував Януковичу розвивати концепцію антисемітизму як частини поглядів української опозиції. Про вплив справи Манафорта на Україну говорили з експертами.

Враховуючи, що багато звинувачень Пола Манафорта ведуть не лише до України, але й можуть мати «російський слід», непереливки буде й Дональду Трампу. Адже саме він узяв на роботу одіозного політтехнолога, й ще невідомо, за чиєю рекомендацією та чому саме його. Питання про втручання Росії у вибори в США знову на порядку денному. А з ним, за логікою, випливає й нетривіальна історія з імпічментом президенту.

Чим та чому ця справа може бути цікавою й для українців?

Трамп на гачку?

Обвинувачення в другій судовій справі Манафорта обіцяє оприлюднити близько 1500 доказів його протизаконної діяльності. За свідченням журналістів із The Washington Post, більшість зі них стосуватиметься лобістської діяльності американського політтехнолога в Україні.

Зважаючи на те, що колишні ділові партнери та довірені особи Манафорта (такі як Рік Гейтс та Сем Патен) уже погодилися співпрацювати зі слідством, нам доведеться почути багато чого цікавого не лише щодо діяльності політтехнолога, але і його клієнтів. Серед них – різні представники української політики: дехто уособлював попередню владу, інші й досі мають значний вплив на сучасні політичні процеси в Україні.

Та найбільш резонансними можуть виявитися подробиці, які б вказували на втручання Росії у вибори американського президента. Друга судова справа Манафорта, за прогнозами прокуратури, триватиме близько 3 тижнів. Вона відбуватиметься на тлі підготовки до листопадових проміжних виборів до Конгресу США, під час яких «демократи» спробують таки здобути більшість у верхній палаті – Сенаті. Безумовно, «демократи» отримають більше політичних дивідендів у разі оприлюднення сумнівних подробиць щодо «республіканця» Трампа.

Фінансова розвідка США виявила сотні мільйонів «сім'ї Януковича»Американська фінансова розвідка виявила 700 мільйонів доларів, які сім’я Януковича вивела за кордон у період із 2008 до 2014 року.

Якщо демократи здобудуть більшість, вони, з огляду на доказову базу судових процесів щодо Манафорта, матимуть підстави розпочати процедуру імпічменту. Втім, такий прогноз поки є малоймовірним: зважаючи на низку підтримку діяльності Дональда Трампа й серед його однопартійців у Республіканській партії, схоже, сенатори можуть піти на big deal – домовитися тримати президента в «їжакових рукавицях» й таким чином здійснювати тиск на будь-які його дії.

У США дуже ретельно готуються до виборів до Сенату – було виділено 380 мільйонів доларів на заходи з кібербезпеки та заміну електронних автоматів для голосування на безпечніші пристрої. В серпні компанія Microsoft повідомила про спроби РФ втрутитися у вибори до Конгресу США – група хакерів спробувала створити фейкові домени впливових громадських організацій, пов’язаних із виборами. Своєю чергою сенатор Білл Нельон оприлюднив інформацію про те, що російські хакери потрапили до деяких виборчих баз Флориди й можуть видалити зареєстрованих виборців напередодні виборів.

До слова, в комітеті з розвідки Сенату США планують допитати засновника й керівника соціальної мережі Twitter Джека Дорсі з приводу можливості втручання РФ у вибори президента США. Крім того, в комітеті запропонували в закритому режимі надати свідчення в цій справі й засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу.

Скринька Пандори по-українськи

Справа Манафорта матиме і зовнішній, і внутрішній вплив на політичну ситуацію в Україні. Перш за все подробиці його співпраці з українськими політиками можуть позначитися на їхніх рейтингах напередодні президентської кампанії.

Трамп обговорив з юристами можливість імпічментуРадники президента США побоюються потенційної зачистки Білого дому в разі перемоги демократів на проміжних виборах.

Так, коментарі про те, що Манафорт нібито намагався знайти шляхи для співпраці з командою чинного президента Петра Порошенка, змусила його соратників давати окреме інтерв’ю й спростовувати цю інформацію. Так, зустріч із Манафортом справді мала місце, однак жодної співпраці надалі не було. Поки що команда президента була першою, хто здійснив своєрідне «щеплення» проти справи Манафорта.

Поки що згадок про інших політичних гравців, окрім боргів «Опозиційного блоку» за роботу команди Манафорта в 2014-2016 роках, не було. Втім, з боку генпрокурора Юрія Луценка пролунали заяви щодо того, що в в зв'язку з цією справою проводитиметься розслідування щодо політиків та чиновників епохи Януковича. Втім, без свідчень Манафорта та його партнерів говорити про якісь перспективи такої справи марно. Тим паче, що з цього приводу вже висловився спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер. Зокрема, він заявив, що справа американського політтехнолога Пола Манафорта занадто політизується в Україні й закликав українських політиків та високопосадовців надавати пріоритетного значення верховенству права. Іншими словами, американський представник натякнув, що не варто зайвий раз розбурхувати політичній контекст справи Манафорта на користь певних політичних сил в Україні.

Тим не менш користі для України в зовнішній політиці може бути більше, якщо справа Манафорта таки набере обертів у США й загрожуватиме імпічментом тамтешньому президенту. Саме це може стати каталізатором до більш рішучого ставлення до політики Кремля та вирішення ситуації на Донбасі.

Нещодавно ухвалений оборонний бюджет США, названий на честь прихильника України й нещодавно померлого сенатора Джона Маккейна, передбачає виділення 250 мільйонів доларів на оборонні потреби нашої країни. Із важким серцем цей документ був змушений підписати й Дональд Трамп, попри ворожі відносини із самим Маккейном та неоднозначне ставлення до України в світлі останніх його зустрічей із президентом Росії Володимиром Путіним.

Багато залежатиме й від самої України. Зокрема, американські експерти дедалі частіше критикують реформаторську діяльність уряду в економічних і військових сферах. Щодо економічної – прогноз подальшої співпраці зі США визначатиме місія МВФ, яка розпочне свою роботу вже цього тижня. Саме її рішення про можливість виділення чергового траншу буде своєрідним маркером подальшого зближення чи навпаки – похолоднішання відносин зі США.

Що ж, Дональд Трамп, з огляду на обставини, й справді може стати більшим прихильником України, ніж хотів би. Втім, може статися й інакше, адже від чинного президента США можна очікувати дуже неординарних кроків. Про один із них він уже повідомив пресі – мовляв, цілком серйозно розглядає можливість помилувати свого колишнього керівника виборчого штабу. Політичне протистояння в США лише набирає обертів, й поки що Україна може як отримати бонуси, так і стати розмінною монетою в не менш складних американських внутрішньополітичних баталіях.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: